Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jana (42) počtvrté zkouší umělé oplodnění. Starších žen na klinikách přibývá

Autor: bud - 
30. listopadu 2017
06:15

V Česku se rychle rozvíjí byznys s asistovanou reprodukcí a počet zákroků každým rokem stoupá o tisíce. Celkem jde zhruba o 24 tisíc umělých oplodnění, dvě třetiny podstoupily české ženy, zbytek cizinky. Zároveň se rychle zvyšuje i věk žen, které se k tomuto kroku odhodlávají. Průměrně je jim už přes 35 let, výrazně přibývá ale také čtyřicátnic.

„Bylo mi řečeno, že po čtyřicítce mám normální cestou jen pětiprocentní šanci otěhotnět. Vajíčka už nejsou kvalitní,“ popisuje v internetové diskusi své zkušenosti Jana (42). V těchto dnech podstoupila už čtvrtý proces umělého oplodnění. Předchozí pokusy nevyšly, proto nyní doufá, že konečně otěhotní, dítě donosí a pak porodí. Lékaři do její dělohy vložili dvě embrya, aby šanci otěhotnění zvýšili. Teď Jana čeká, jak vše dopadne. Její šance se pohybuje mezi 25 až 70 procenty.

„Moc bych si děti přála, klidně bych brala obě, hlavně aby to vyšlo,“ napsala žena, která si svá vlastní vajíčka nechala zmrazit už před několika lety. V diskusi ji podpořila řada dalších žen, které v nedávné době umělé oplodnění podstoupily nebo se k tomu teprve chystají. Jejich počet v Česku totiž rapidně roste.

Ženy těhotenství odkládají, třetina jich pak nemůže počít

Problém s otěhotněním má totiž v Česku stále více párů, momentálně je to zhruba třetina. A šance se výrazně snižují s rostoucím věkem žen, které chtějí otěhotnět. Ženy po třicítce totiž mají až čtvrtinu vajíček nekvalitních, ženy nad 40 let pak až dvojnásobek.

„Nejčastější příčinou je to, že odkládají mateřství do pozdějšího věku. Čím je žena starší, tím má méně kvalitní vajíčka. Zároveň se za tu dobu může setkat se spoustou onemocnění, které mohou možnost otěhotnění limitovat,“ řekl už dříve pro Blesk.cz Jaroslav Hulvert z Centra asistované reprodukce Iscare. Podle něj je k těhotenství ideální věk kolem 25 let. „Ale věkový průměr v Česku, kdy mají ženy první dítě, je dnes kolem 30 let,“ poznamenal.

Například v roce 2014 podstoupilo umělé oplodnění přibližně 18 tisíc Češek, z toho 2200 jich bylo starších 40 let, dalších 6 500 bylo pak ve věku 35 až 39 let. „Ze zkumavky“ se narodilo celkem 1877 dětí, úspěšné bylo tedy zhruba každé desáté umělé oplodnění.

Zhruba polovina těchto oplodnění byla hrazena ze zdravotního pojištění v rámci léčby neplodnosti, zbytek zákroků si páry hradily samy. Pojišťovny totiž hradí oplodnění pouze ženám do 39 let, pak si je páry hradí samy.

Video  Odborník: Ženy riskují a přetáčejí biologické hodiny. Kdy je věk na zdravé mateřství?  - Zuzana Brzáková, David Vaníček
Video se připravuje ...

Věk žen na umělém oplodnění rychle roste

Odvětví asistované reprodukce se v Česku v posledních letech velmi rychle rozvíjí. Naznačují to nejnovější čísla, která zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle nich momentálně tyto služby nabízí na čtyři desítky klinik, které provedly celkem 24 tisíc umělých oplodnění. Dalších přibližně 14 tisíc zákroků se týkalo například zmražení nebo darování vajíček. Jde o čísla za rok 2015, novější zatím nejsou k dispozici.

Celkem šlo tedy o 38 tisíc cyklů asistované reprodukce, což je o 3000 více než v roce 2014. A o 14 tisíc více než před pěti lety. Během těchto let se také výrazně zvýšil průměrný věk, kdy ženy umělé oplodnění podstupují, momentálně jde o 35 až 37 let. „Zásadně stoupá věk léčených pacientek, klesá tak celková úspěšnost IVF cyklů. Stoupá potřeba cyklů s darovanými vajíčky,“ potvrzuje trend Monika Poláková z centra reprodukční medicíny GEST.

Ceny asistované reprodukce Ceny asistované reprodukce | infografika Blesku

Počet klinik i umělých oplodnění kopíruje rostoucí zájem cizinek využívat českých služeb. Momentálně jde zhruba o čtvrtinu všech oplodnění, cizinky zároveň velmi často přijímají vajíčka od českých dárkyň. Důvodem je kvalitní tuzemská péče a při porovnání s jinými zeměmi EU také výrazně nižší ceny. Zatímco třeba v Německu vyjde umělé oplodnění s vlastními vajíčky a spermiemi na přibližně 150 tisíc korun a ve Španělsku na 175 tisíc, v Česku tento zákrok stojí přibližně 60 tisíc korun.

Video  Fatální chyba na klinice v Brně: Dvěma ženám z EU zaměnili embrya při umělém oplodnění.  - David Vaníček, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi