Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alkohol a cigarety už za dávky nekoupíte. Bič na nepoctivce odnesou invalidé

Autor: bud - 
30. listopadu 2017
05:44

Až dvě třetiny příspěvků na živobytí bude stát od prosince vyplácet pomocí potravinových poukázek. Nový nástroj v boji proti těm, kteří dávky zneužívají, ale podle kritiků zkomplikuje život tisícům lidí s přiznanou invaliditou. A také matkám, které se starají o postižené děti. Z příspěvku doposud běžně hradili například léky nebo zdravotnické pomůcky. Jenže ty si teď za poukázky nenakoupí.

Lidé si za poukázky, které získají na Úřadu práce ČR, mohou pořídit potraviny, drogerii a další základní zboží. A to pouze v předem vybraných obchodech. Změna se dotkne každého, kdo dávky pobírá déle než půl roku. Mířit by měla hlavně na podvodníky a lidi pracující načerno. Doplatí na ni ale také ti, kteří peníze potřebují nejvíce. 

„Je to absolutně nesmyslné. Je tady několik skupin postižených lidí, kteří dostanou poukázky, ale nebudou je moci vhodně využít,“ zuří Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením. 

Samoživitelky si nekoupí léky

Půjde například o matky samoživitelky, které se starají o postižené děti, a proto nemohou pracovat. „Berou dávky životního minima, teď budou mít problém. Musí nakoupit různé léky, ošetřovací materiál a další věci, na které se poukázky nevztahují,“ řekl Krása s tím, že matky už se na něj obracejí s žádostí o radu. Jenže výjimky v tomto případě neexistují.

Povinné poukázky se dotknou postižených pobývajících v sociálních ústavech a také lidí s 3. stupněm invalidity, kteří nemají dostatečný počet odpracovaných let a tedy nepobírají invalidní důchod. Kvůli tomu jsou odkázáni právě na dávky v hmotné nouzi. „Budou muset jít do obchodu a troufám si říct, že žádný obchodník jim na poukázku nevrátí. Bude je nutit, aby utratili celou částku,“ odhaduje Krása. Komplikace podle něj vzniknou kvůli dojíždění do obchodů, protože poukázky bude možné využít jen v těch předem vybraných. „Pokud žije někdo na vesnici, jen cesta do obchodu ho bude stát peníze,“ řekl pro Blesk.cz.

O riziku se vědělo, přiznala Marksová

Novinku zavedl individuální poslanecký návrh, který zákonodárci bez problémů odkývali. O možných nepříznivých dopadech se přitom vědělo. „Upozorňovali jsme, že se tato změna dotkne i zdravotně postižených spoluobčanů. Přesto byl návrh přijat,“ řekla končící ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová (ČSSD). 

Václav Krása si navíc myslí, že nové plošné opatření nebude příliš úspěšné. „Lidi, které to má umravnit, to stejně nepostihne. Prodají poukázky pod cenou a koupí si, co chtějí. Možnost vyplácení části dávek poukázkami byla možná už nyní, ale úředníci je nevyužívali. Teď to odnesou nevinní,“ tvrdí Krása. Věc by se podle něj měla co nejdřív vyřešit novelou zákona.

Krása: Na změny doplatí 15 tisíc lidí

Krása odhaduje, že novinka se negativně promítne do života 10 až 15 tisíc lidí. „Lidí s invaliditou, kterých se to dotkne, může být odhadem až 10 tisíc, maminek pečujících o postižené děti jsou tři až čtyři tisíce a v ústavních zařízeních je 800 lidí,“ upřesnil pro Blesk.cz. Celkem je v Česku přibližně 180 až 190 tisíc lidí pobírající invalidní důchod 3. stupně, část z nich ale pracuje.

V posledních letech výdaje na dávky v hmotné nouzi klesají, hlavně díky snižující se nezaměstnanosti a rostoucím mzdám. Zatímco v roce 2015 bylo formou příspěvků na živobytí a doplatku na bydlení vyplaceno 10,52 miliardy korun, loni to bylo 9,26 miliardy.

Letos v září vyplatil úřad práce 90 700 příspěvků na živobytí. Zamířilo na ně 3,79 miliardy korun. 35 až 65 procent z této dávky bude od prosince vypláceno formou poukázek na jídlo nebo drogerii.

priserka ( 30. listopadu 2017 08:52 )

Za své peníze si můžu koupit co chci a kde chci. Pokud beru jakékoliv dávky od státu (potažmo od všech , kteří pracují a platí daně )nemůžu se divit, že za ně (pokázky)nekoupím alkohol a cigarety.

doms26 ( 30. listopadu 2017 08:14 )

me se toto netyka, ale nikdy nevite do jake situace se muzete dostat. zarazi me, co si jeste stat dovoli, v demokracii, jakym pravem nam bude nekdo z tupych palic, byvalich bolsevickyh dojicek krav DIKTOVAT__ KDEEEE kdee?? si muzeme nakoupit ve vybranych obchodech dle bydliste, castka na stravence ktera se musi jednorazove utratit?? CO TO MA ZNAMENAT, CO TO JE? KDE TO JSME? a netyka se to jen tohodle,ale vseho !!! urednicci, chlebodarci stanovuji pravidla podle svych potreb na ukor vsech, jak za sveho velebneho kralovani v tichosti co nejvic profitovat ve svuj prospech. tak to je, tak to bude zadni fasisti, komunisti, apd., ale rok 93 a 21.stol. bandy krtwrtrwtrwrfdferref. zavrit a postrilet

Forrest ( 30. listopadu 2017 07:37 )

 Tak já vam řeknu jak to bude,tedy jak to už je: Cigán dostane stravenky, ty donese k Vietnamcům do potravin, tam v jejich hodnotě nabere chlast a cigára a Vietnamci si za stravenky nakoupí do obchodu zboží. To je keců o howně. Co jste Vlado dokázali - PRD.

kacz ( 30. listopadu 2017 06:12 )

Poukázkama lze platit i v lékárnách!!!! lze i nakoupit oblečení, obuv..!!! Nevím proč si novináři nezjistí veškeré informace a pak vyvolávají paniku .. ovšem jako vždy

Zobrazit celou diskusi