Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalý ministerský úředník obral lidi skoro o 80 milionů. Dostal 6 let

Autor: base, ČTK - 
29. listopadu 2017
13:26

Krajský soud v Hradci Králové poslal bývalého ministerského úředníka Petra Brože z Havlíčkobrodska za rozsáhlé podvody na 6,5 roku do vězení s ostrahou. Podle soudu připravil desítky věřitelů o 79,7 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce si nechali lhůtu na odvolání.

„Uznali jsme vinu tak, jak byla dána. Měl hrubý přehled, co dluží, ale on si přesto půjčoval dál a dál. Využil toho, že se kolem něho vytvořila (příznivá) legenda, že pracuje na ministerstvu,“ uvedl předseda senátu Zdeněk Šulc. Krajský soud uznal Brože vinným ve 129 skutcích a sedmi skutků ho pro nedostatek důkazů zprostil. Podle obžaloby způsobil škodu přes 88 milionů korun.

Obžalovanému hrozil trest v rozmezí od pěti do deseti let vězení. „Podle mého názoru podstatný stav důkazů směřujících proti obžalovanému nedoznal (oproti původně podané obžalobě) žádných významných změn. Nezbývá mi než navrhnout, aby soud uznal obžalovaného vinným ze zločinu podvodu,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Jiří Vízner, který navrhl nepodmíněný trest šesti až sedmi let vězení.

Obhájce David Pakandl chtěl pro svého klienta nejvýše podmínku. „Obžalovaný neměl nikdy přímý či nepřímý úmysl se aktivitami na poškozených obohatit, nechtěl nikoho poškodit či uvést v omyl. Navrhuji, aby byl v celém rozsahu obžaloby zproštěn, eventuálně navrhuji, aby soud uložil podmíněný trest,“ uvedl obhájce.

Brož, který je nyní v insolvenci, označil za pravdivou jen část obžaloby, odmítl, že by chtěl věřitele poškodit. Přiznal, že část půjčených peněz investoval do akcií či nemovitostí, přičemž očekával vysoké zhodnocení. Hájil se tím, že jejich hodnota během několika let výrazně klesla. „Nikdy jsem nepředpokládal, že půjčené finanční prostředky nevrátím, nikoho jsem nechtěl podvést. S ohledem na skutečnosti, které jsem nemohl předvídat, jsem svým závazkům nedostál a za to se (poškozeným) omlouvám,“ řekl soudu Brož.

Obžaloba viní Brože, že v letech 2008 až 2014 na různých místech v ČR uzavřel s více než 60 lidmi přes 130 smluv o půjčkách nebo smluv o dílo a vylákal od nich 88,5 milionu korun, ačkoli věděl, že vzhledem ke svým příjmům nebude schopen závazky hradit. Podle spisu se snažil působit před věřiteli seriózně, tvrdil jim, že pracuje na ministerstvu zemědělství, ačkoli svoji činnost sám na období od 1. dubna 2007 do 31. prosince 2014 přerušil, a lákal je prý na vysoké úroky. Poškozeným údajně také tvrdil, že je spoluvlastníkem rodinné zemědělské farmy a s ní spojené bioplynové stanice na Havlíčkobrodsku. Podle spisu ručil nemovitostmi, které sice vlastnil, ale které v té době byly zablokované ve prospěch dřívějších věřitelů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi