Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko chce zpátky ostatky kardinála Berana. Je pohřben na nejposvátnějším místě ve Vatikánu

Autor: ČTK, Mii - 
24. listopadu 2017
13:32

Ostatky kardinála Josefa Berana, který byl po smrti v římském exilu v roce 1969 jako jediný Čech pohřben ve vatikánské svatopetrské bazilice, se možná dostanou do Česka. Český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík poslal v září dopis kardinálovi Pietru Parolinovi, který je státním sekretářem Svatého stolce a hlavním papežovým diplomatem, zda by bylo možné ostatky vyzvednout a převézt domů. Vošalík připouští, že dotaz má naději na úspěch. Píše o tom Aktuálně.cz.

„Kardinál Josef Beran si ve své poslední vůli přál být pochován v Praze nebo v rodné Plzni. Kardinál Dominik Duka touží po naplnění tohoto záměru. V současné době probíhají jednání s příslušnou vatikánskou kongregací,“ řekl v pátek ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Uložením ostatků kardinála Berana do svatovítské katedrály by se navíc symbolicky zhojila i jizva, kterou zde utržil, když 19. června 1949 StB zmařila v katedrále slavnost Božího Těla, doplnil mluvčí.

„Je ovšem třeba mít to písemně. Hrob je na jednom z nejposvátnějších míst baziliky, v podzemí, kde je i hrob svatého Petra,“ připomněl Vošalík. Kardinál Beran po své smrti spočinul v blízkosti jednoho z 12 Ježíšových apoštolů, pokládaného v katolické církvi za prvního papeže.

Ostatky by v Praze spočinuly patrně v hrobce arcibiskupů ve svatovítské katedrále během roku 2018 při stém výročí vzniku republiky.

Napůl v Česku a napůl ve Vatikáně?

Podle informací ČTK z církevních zdrojů panuje mezi českými katolíky názor, že je pro Čechy čest, mají-li svého vysokého církevního reprezentanta pochovaného na místě vedle papežů, aniž by sám papežem byl. Existuje i možnost, která bývá někdy využívána, že by část ostatků zůstala v Římě, a druhá byla v Praze. Převládá ale názor, že by měla být naplněna Beranova vůle být pohřben v Čechách; takové bylo i přání jeho rodiny, která uváděla, že se o jeho pohřeb případně postará.

Historik Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd vnímá ambici dostat kardinálovy ostatky domů jako správnou věc. „To, že byl v roce 1969 pohřben ve svatopetrské bazilice, bylo výsledkem tehdejší politické situace v Československu. Normalizační vedení z toho mělo obavy, navíc to bylo ve zjitřené době prvního roku sovětské okupace,“ vysvětlil serveru Šebek.

Pohřben na přání papeže

Kardinál Josef Beran (1888 až 1969) se stal pražským arcibiskupem roku 1946 po návratu do vlasti z koncentračního tábora v Dachau, kde byl vězněn po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Po převratu v roce 1948 se Beran odmítl podřídit komunistickému režimu. O rok později byl státní bezpečností zatčen a dva roky vězněn v pražském Arcibiskupském paláci. Do roku 1963 byl Beran internován na různých místech v Čechách. Poté mu komunisté zakázali vykonávat arcibiskupský úřad. V únoru jej papež Pavel VI. jmenoval kardinálem. Dostal povolení opustit republiku a odjel do Říma na slavnostní kreaci, cesta ale znamenala vyhoštění.

V Římě se Beran zapojil do práce druhého vatikánského koncilu, kde pronesl zásadní projev o svobodě svědomí. Když v květnu 1969 zemřel, nepovolili českoslovenští komunisté převoz jeho těla do vlasti. Na přání papeže proto byly Beranovy ostatky uloženy do krypty chrámu svatého Petra v Římě.

V březnu letošního roku podlehl vážné nemoci kardinál Miloslav Vlk:

Video  Tělo kardinála Vlka bylo uloženo do hrobky. Loučit se přišly davy lidí i duchovní z Thajska.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi