Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Před 25 lety se rozhodlo o rozdělení Československa. Bylo správné?

Autor: ČTK, Mii - 
24. listopadu 2017
10:31

Na konec listopadu připadá výročí, které definitivně sečetlo dny společného státu Čechů a Slováků – 25. listopadu 1992 schválilo Federální shromáždění ústavní zákon o zániku Československa. Rozpadem federace vyvrcholily dlouhodobé spory politických reprezentací na podobu země. Česká strana si přála federaci se silnějšími pravomocemi, slovenští politici zas trvali na větších kompetencích pro jednotlivé republiky.

Otázky názvu státu či podoby jeho znaku rozvířily na začátku 90. let minulého století národní emoce. Po nepřijetí kompromisních dohod na jaře 1992 se pozornost obrátila k červnovým parlamentním volbám, které v Česku vyhrála ODS Václava Klause a na Slovensku HZDS Vladimíra Mečiara.

Anketa
Bylo rozdělení Československa správné?
počet hlasujících: 69

Na jednání zástupců těchto stran se ukázalo, že rozdíly v pohledech na budoucí státní uspořádání jsou zřejmě nepřekonatelné. A tak se ještě tentýž měsíc zrodila dohoda, která mluvila o rozdělení ČSFR, i když nechávala ještě otevřené dveře i jinému řešení.

Přijetím Deklarace Slovenské národní rady o svrchovanosti Slovenské republiky v červenci 1992 ale Slovensko dalo – alespoň z pohledu českých politiků – otevřeně najevo, že se chce podruhé v historii vydat na cestu k samostatnosti.

Názor na rozdělení se mění

Jak Češi vnímají rozhodnutí po 25 letech? V minulosti se přikláněli více názoru, že rozdělení federace bylo správné. Průzkum agentury Median z května letošního roku ale ukázal, že si to myslí čím dál méně lidí. Aktuální rozdělení považuje za správné 44 procent Čechů, naopak za nesprávné 50 procent z nich.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 24. listopadu 2017 18:12 )

https://www.pravdaozrude.cz/

Nezadat ( 24. listopadu 2017 18:09 )

https://www.pravdaozrude.cz/

vamberk ( 24. listopadu 2017 17:55 )

Rozdělení Československa bylo správné. Slováci měli pocit ukřivděnosti, chtěli "zvrchovanosť", zapalovali vatry - tak proč jim nevyhovět ? Rozešli jsme se kulturně a bez emocí, jsme dodnes nejlepšími spojenci - tak nad čím nostalgicky plakat ?

nilud ( 24. listopadu 2017 10:47 )

Dva výtečníci-fantastickej film.

Zobrazit celou diskusi