Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kostel, který rozbořila vichřice, znovu nepostaví. Rozeberou ho na náhradní díly

Autor: bru/ČTK - 
24. listopadu 2017
09:14

Pravoslavný kostel sv. Valentýna v Mostě, který strhla na konci října vichřice, se už nebude opravovat ani znovu stavět na stejném místě. Rozhodli tak nejvyšší představitelé pravoslavné církve poté, co rozsah a míru poškození posoudil stavební odborník z Rumunska, uvedla v dnešní severočeské příloze Mladá fronta Dnes (MfD).

Při větrné smršti 29. října spadl téměř celý svatostánek i s dvacetimetrovou věží. Tajemník arcibiskupa Miloslav Zdeněk Veselý uvedl, že nezničené a použitelné části se využijí k výstavbě jiných sakrálních budov a zařízení v rámci Pražské pravoslavné eparchie.

Dřevěný kříž, který sloužil jako památník rumunským obětem 2. světové války, se přenese na jiné místo. Kam, ještě rumunský patriarchát neupřesnil. V prohlášení církve se podle deníku uvádí, že se bude konat jednání s Pražskou pravoslavnou eparchií o možnosti vybudování nového chrámu pro rumunskou a moldavskou diasporu v Praze.

V Mostě stála dřevěná stavba v sousedství přesunutého gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie. Vysvěcen byl kostelík v roce 2011, objekt si však lidé mohli prohlížet jen zpoza plotu, přístup k němu nebyl možný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi