Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Policie posílí od víkendu hlídky. Během Vánoc se zaměří na kapsáře i falešné sbírky

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2017
14:20

Policie v době adventu a vánočních svátků chystá intenzivní bezpečnostní opatření, která se zaměří na místa s vysokou koncentrací osob po celé republice. Zvýšený počet policistů by měl být v ulicích vidět již od tohoto víkendu. Policisté zároveň varují před zvýšenou kriminalitou v období svátků, lidé by si měli dát pozor nejen na krádeže, ale i na podvodné e-maily nebo falešné sbírky. Na tiskové konferenci to řekli první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a Zuzana Pidrmanová z preventivního policejního oddělení.

Stejně jako tomu bylo při obdobných svátcích v minulosti, tak budou policisté více vidět. Tam, kde to je vhodné nebo kde to je více potřebné, budou mít dlouhé zbraně,“ řekl Vondrášek. Podle něj v České republice navíc v současné době nepřetržitě jezdí více než 180 hlídek, které jsou vycvičeny a také vyzbrojeny dlouhými zbraněmi. „Připravenost policie se z mého pohledu neustále zlepšuje,“ dodal.

Policie se podle něj bude věnovat místům s velkým počtem lidí, například letišti, nádražím, ale i vánočním trhům a kulturním akcím. „V tuto chvíli ale nevíme o ničem, co by mělo ohrozit bezpečnost České republiky,“ uvedl Vondrášek. Počty nasazených policistů upřesnit nechtěl, budou se odvíjet od konkrétních akcí v krajích. „Síly a prostředky budou vždy přizpůsobeny událostem v konkrétním kraji a budou mírně vyšší, než jsou běžně v průběhu celého roku,“ řekl.

Připomněl, že v České republice nadále platí první ze čtyř stupňů ohrožení před terorismem, tedy bdělost. V současné době je podle něj v zemi popsáno přibližně 600 takzvaných měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a mohla by se stát terčem například teroristického útoku. Upozornil i na to, že pro pořadatele různých akcí byla zřízena linka, kde jim policisté poradí s tím, jak předcházet případnému ohrožení.

Před zvýšenou kriminalitou v období Vánoc varovala Pidrmanová, lidé by si měli dát pozor například na zvýšenou aktivitu kapsářů. Kapsáři využívají míst s vyšší koncentrací osob, využívají nepozornosti například při nakupování vánočních dárků,“ řekla. Upozornila také na to, že v adventním období chodí častěji podvodné e-maily, nebo lidi, kteří v ulicích vybírají příspěvky na falešné sbírky.

V letošním roce podle Pidrmanové vzrostla kriminalita páchaná na seniorech. „Chceme upozornit na to, aby zejména mladší apelovali na své blízké, aby nikoho nepouštěli do domácnosti a nikomu nevydávali hotovost,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 24. listopadu 2017 08:35 )

To je,ale bordel,opět chtějí diskriminovat naši milou romskou menšinu.

Zobrazit celou diskusi