Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ani 50 tisíc na ruku od státu nestačí. Češi se nechtějí stěhovat za prací

Autor: bud - 
24. listopadu 2017
06:03

Česko patří mezi země, kde se lidé nechtějí kvůli práci stěhovat do jiného města. A nelíbí se jim ani dojíždění delší než 30 minut, byť ho často podstupují. Ukazují to zkušenosti personálních agentur i čísla úřadu práce. Například o jednorázový příspěvek za přestěhování ve výši 50 tisíc korun za poslední rok požádalo celkem 194 lidí, z toho zhruba polovina ho dostala. Momentálně je bez práce 271 tisíc Čechů.

Každý dlouhodobě nezaměstnaný, který se kvůli práci přestěhuje více než 50 kilometrů od místa bydliště, může požádat úřad práce o jednorázový příspěvek ve výši 50 tisíc korun. Tato dávka funguje od listopadu loňského roku a zatím o ni zažádalo 194 lidí, nejvíce v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

50 tisíc korun dostalo 81 lidí

Celkem 81 lidí už dávku získalo, další posuzují úředníci. Mezi žadateli se objevují nejrůznější profese, nejčastěji pak administrativní pracovníci, pomocníci ve stavitelství, recepční nebo prodavači. V některých případech se lidé stěhují i o více než 300 kilometrů.

O přestěhování do jiného města uvažuje také pan Jan z Ostravy, který začátkem roku přišel o práci horníka v dole Paskov na Frýdecko-Místecku. Jeho partnerka je momentálně na rodičovské dovolené a se stěhováním do jiného města by souhlasila. „Poohlížím se po nějaké práci dělníka na výrobní lince. Viděl jsem zajímavé nabídky třeba ve Škodovce, ale i ve skladu Amazonu, kde nabízí platy srovnatelné tomu, který jsem měl. A to samozřejmě znamená stěhování do Čech,“ řekl Jan pro Blesk.cz, který už se na možnost příspěvku pro přestěhování informoval.

Aby mohl zájemce 50 tisíc korun získat, musí se o práci ucházet nejméně pět měsíců nebo musí být propuštěn v důsledku hromadného propouštění. Pan Jan splňuje obě podmínky, podle pravidel by ale měla stačit jedna. Pro získání dávky je pak také nutné doložit pracovní smlouvu i doklad o přestěhování.

Stěhovat se nechtějí dvě třetiny Čechů

Jan, který je ochoten se za prací přestěhovat, nicméně patří v Česku spíše mezi výjimky. Podle aktuálního průzkumu personální agentury Grafton Recruitment by až 65 procent Čechů k přestěhování nepřiměla ani zajímavá pracovní nabídka nebo lepší platové podmínky. Za poslední dva roky počet těchto lidí stoupl o téměř deset procent.

„Mobilita Čechů je tradičně ve srovnání se západní Evropou nižší, a i když by s příchodem mladších generací na pracovní trh měla spíše růst, v souvislosti s dobrými příležitostmi nabízenými napříč celou republikou naopak klesá,“ komentovala situaci Jitka Součková z Graftonu. Podle ní se mladší lidé ochotněji stěhují pouze do větších měst, hlavně pak do Prahy a tento trend bude v budoucnu pokračovat.

Podobná čísla ukazuje také průzkum agentury Ipsos z loňského roku. Podle něj by se zhruba šestina Čechů přestěhovala, pokud by jim zaměstnavatel zajistil a zaplatil přechodné bydlení. Dalších 12 procent by souhlasilo, kdyby si po odečtení všech nákladů přilepšili alespoň o pět tisíc korun. Výrazněji více pro stěhování jsou ženy (64 %) než muži (47 %). Ochotnější k přestěhování jsou například Slováci.

Muž dojíždí 255 kilometrů do práce

Češi spíše než na stěhování přistoupí na delší dojíždění do práce, přestože podle průzkumu Graftonu za ideální dobu považují nejvýše 30 minut. Ukazují to i rostoucí počty příspěvků na dojíždění, které úřad práce poskytuje od dubna 2016. Zatím o něj požádalo 5138 lidí, jen za minulý měsíc jich bylo 382. Poskytnuto jich bylo celkem 3247, nejčastěji šlo o příspěvky ve výši 1500.

„Podpoření uchazeči nejčastěji dojíždí do práce 10 až 25 kilometrů. Jsou mezi nimi lidé různých profesí, například administrativní pracovníci, výrobní dělníci, prodavači, pracovníci v pohostinství, projektanti, švadleny, učitelé a skladníci nebo třeba dispečer,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Příspěvek 3500 korun, tedy nejvyšší možný, získal například muž z Karlovarska, který nastoupil jako vedoucí autobusové dopravy a do práce dojíždí 255 kilometrů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 24. listopadu 2017 08:56 )

 V životě už bych se za prací nestěhoval.Na s rat.

lahny ( 24. listopadu 2017 07:46 )

Ať se jdou vycpat s tím stěhováním.Kdo zaručí že za několik let firma nezkrachuje či ho nepropustí pro nadbytečnost.Mám kamaráda, který toto podstoupil a po pěti letech ho propustili.To se má stěhovat znovu?To je jeden aspekt.A druhý...sežene manželka stejnou práci za stejné peníze?A co děti?Devítiletka se nechá změnit, ale odborná škola?Kdo těmto dětem zaplatí dojíždění či internát ( ano, někteří to už platí, ale po přestěhování vzniknou větší náklady).A za další...měnit občanku, řidičák, hlásit ve všelijakých institucích změnu bydliště, čili starosti navíc. Ono ve třiceti se lehko stěhuje, ale v ve čtyřiceti, padesáti letech se už nechce, když si člověk probere to, co to všechno obnáší s rizikem, že třeba po pár letech ve firmě skončí a bude na tom ještě hůř.

Desterz ( 24. listopadu 2017 07:20 )

 A řeší někdo, proč se nechtějí? Že například státem vynucená zhola zbytečná byrokracie spojená s pouhou změnou bydliště je pro lidi ubíjející? Že se dnes stěhovat za prací vlastně vůbec nevyplatí, pokud člověk nezíská dobře placené místo aspoň na tři roky? A kdo mu tu jistotu dá v tomhle bordelistánu? A co rodina? Bude se stěhovat také? čili změní život celé rodině? Nebo bude chlap jezdit za prací do Německa a čekat, kdy se mu rozpadne manželství?

Kominik ( 24. listopadu 2017 07:02 )

Muž dojíždí 255 kilometrů do práce Běžte do zadele s tím masirováním, větší volovinu už napsat nešlo?

Zobrazit celou diskusi