Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Většina seniorů je zahořklá. „Důchod si může užít každý, pište si hezké věci,“ radí expert

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
27. listopadu 2017
06:10

Jen třetina českých seniorů si svůj důchod užívá naplno, mnohem více z nich podléhá znechucení a špatné náladě. Je o tom přesvědčen Zdeněk Svoboda z nadačního fondu Lepší senior, který jezdí po republice a důchodcům radí, jak stáří vnímat pozitivně. Jedním z nástrojů je podle něj třeba takzvaný lístek vděčnosti, na který si senioři píšou, co hezkého během dne zažili. „Všechno začíná od denního zvyku udržovat se aktivní,“ říká v rozhovoru ve studiu Blesk.

Část lidí, kteří přecházejí do důchodu, špatně snáší své vyřazení z aktivního života. Přestanou mít formální vztah se zaměstnavatelem a mají pocit, že už to není takové, jaké to bylo,“ říká Zdeněk Svoboda z organizace Lepší senior. Spolu s poklesem příjmů a zhoršením kvality života to pak mnohdy vede k tomu, že senioři začnou být negativní, znechucení a zahořklí.

Skutečně užívat si důchod plnými doušky podle něj zvládá jen něco málo přes třetinu seniorů. „Senior je termín a stáří je číslo. Ale jak se cítí, to je zásadní. Mnoho lidí má tento přístup a oni si vyšší věk užívají,“ myslí si Svoboda.

Pryč se špatnou náladou

On sám jezdí po republice a v rámci svých přednášek se snaží změnit seniorům pohled na život. „Když senior získá kladný přístup ke svému životu a svému okolí, jde mu všechno lépe a také je mu vnitřně lépe,“ říká. Podle něj lidé hodnotí svůj život podle aktuální nálady, a to bez ohledu na věk. „A když má člověk špatnou náladu, má pocit, že je všechno špatně.“

Radí proto starším lidem, aby si zapisovali hezké prožitky a věci, které se jim udály. Mohou to být i drobnosti – dobrá ranní káva, vyzvedávání vnuka ze školky i to, že zavolá známý. „Když se podívají zpátky do minulosti, tak aby neviděli špatné zážitky a co všechno se jim stalo hrozného, ale aby si naopak vzpomínali na to dobré. Tím přeorientují vnímání svého života od negativního k pozitivnímu, od pasivního k pozitivnímu,“ vysvětluje.

Vnímejte stáří i důchod pozitivně. Podívejte se, jak používat Lístek vděčnosti:

Hlavně zůstat aktivní

Pozitivní uvažování ale nestačí, je také důležité neopomínat zdraví. „Je potřeba dbát o své zdraví a aktivně ho udržovat. To je aktuálnější více ve městech. Na venkově jsou lidé nuceni okolnostmi chodit a pohybovat se,“ říká Svoboda. Nejhorší, co lze udělat, je zavřít se v bytě a čekat, až někdo přijde. „Velice často senior nevychází z domů, protože se cítí osamocen a nemá s kým se poradit,“ uvádí.

Každý by si měl uvědomit, že za svůj život a své aktivity je odpovědný on sám. „Část odpovědnosti je na nich. Zároveň je ale potřeba vnímat, že ta odpovědnost není ubíjející a naopak může pomoct. Nejrůznějších aktivit pro seniory je hodně,“ říká s tím, že jde o různá školení nebo třeba univerzity třetího věku. „Všechno to začíná od denního zvyku udržovat se aktivní,“ dodává Svoboda.

Aktuální data přednášek, které organizace Lepší senior pořádá - ZDE

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU ČESKÝ DŮCHOD - ZDE

karlos107 ( 18. listopadu 2018 07:16 )

Ty debile pozitivně můžu přemýšlet a žít, jen v tom případě, že na to budu mít !! Dnes, po 42 letech ve fabrice dřiny, mám menší důchod, jak je minimální mzda, ty wole. Když mě strhnou SIPO, koupím, neboť musím, léky, zaplatím autobus vlak k lékaři, mě zbyde na týden 480Kč !!! Ty tupá pozitivní hlavo. Zkus se stravovat za ty peníze ze silnou cukrovkou. Takové kydy mě přímo vytáčí, když si musím urvat od huby, abych koupil vnučkám aspoň maličkosti na Mikuláše nebo narozeniny, debile.

Zobrazit celou diskusi