Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tři poníci „propadli státu“. Týraná Mařenka našla po roce majitelku

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
23. listopadu 2017
06:03

Celý rok čekali tři poníci na to, než se jich ujme nový majitel. Mezitím se o ně staral stát, kterému „propadli“ poté, co byli předchozí majitelce odebráni kvůli týrání. Teď je získala chovatelka ze severních Čech. Zdaleka ovšem nejde o jediný případ, kdy se ze státu stane nedobrovolný chovatel. Každý rok jde o desítky zvířat, včetně pavouků, hadů nebo krav.

Klisny shetlandského poníka, Cilku, Milku a Mařenku, měli čeští úředníci na starost téměř rok. „Cílem bylo pro tato zvířata najít nový domov a jsme rádi, že se nám to podařilo,“ řekl Blesk.cz Radek Ležatka z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle něj bylo podmínkou ujmout se všech tří poníků, protože byli na sebe zvyklí. Objevili se celkem tři zájemci, nakonec je získala chovatelka ze severních Čech, která má také chovatelskou stanici psů.

Majitelka poníky týrala

Do rukou státu se „dámy“ dostaly poté, co byly odebrány předchozí majitelce, protože je týrala a zanedbávala jejich péči. Ve zbídačeném stavu byli poníci dočasně ustájeni u chovatelky v Lindavě. „Zde se podařilo stav dříve týraných poníků výrazně zlepšit,“ vzpomíná Ležatka.

Za ustájení a krmení platil stát chovatelce podle smlouvy přibližně 100 korun denně. Celkem se tak veškeré náklady vynaložené na péči, přepravu a další záležitosti vyšplhaly na několik desítek tisíc. „Před samotnou nabídkou bylo potřeba učinit celou řadu úkonů, například museli být poníci očipováni, byly jim vyřízeny příslušné průkazy v národním hřebčíně ve Slatiňanech. Samozřejmě jim byla poskytována veterinární péče včetně očkování,“ uvedl Ležatka.

Právě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) má na starost všechna zvířata, která stát „nedobrovolně“ získá. Většinou jde o koně nebo psy, které veterináři odeberou lidem kvůli tomu, že je týrají nebo chovají v nevhodných podmínkách. Někdy také stát získá zvířata v rámci dědického řízení po zemřelých, kteří nezanechali závěť ani žádné dědice.

„Zvířata umisťujeme do náhradní péče a co nejdříve se jim ve spolupráci s útulky a záchrannými stanicemi snažíme najít nový trvalý domov,“ upřesnil Radek Ležatka s tím, že většinou se zvířata přenechávají zadarmo. Nejčastěji se lidé ujímají psů, například loni se takto podařilo najít nové majitele pro 80 z nich.

Rukama úředníků „projdou“ kachny i agamy

Momentálně úřad nabízí k převzetí nebo prodeji tři psy a 10 koní, kteří byli dříve také týraní. Například koně se prodávají v aukci a vyvolávací ceny se pohybují kolem 10 tisíc korun. O nových majitelích by se mělo rozhodnout na konci listopadu. „Koupí uděláte radost nejen sobě, ale i koňům, kteří si vaši lásku a péči zaslouží,“ napsal úřad na své facebookové stránce, kde obvykle na zvířecí nabídky upozorňuje.

Za posledních pět let se museli úředníci z ÚZSVM postarat o více než 360 zvířat, mezi nimiž se objevily i některé méně typické druhy. Vedle kachen, králíků, slepic nebo koček to byly třeba čtyři agamy, činčila, osm krav a 13 želv. Loni to pak byla čtyři týraná morčata, a dokonce také sklípkan nebo hroznýš. Asi nejotřesnější případ řešil úřad před pár lety v Ostravě, kde veterináři a policie chovatelce zabavili celkem 40 týraných psů. Psi byli vyhladovělí na kost a velmi zanedbaní.

Podívejte se, jaká zvířata momentálně stát nabízí k prodeji nebo darování:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi