Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Andrea přišla o ruku, pak manžel propadl drogám. Samoživitelkám pomáhá unikátní projekt

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Zelenková - 
26. listopadu 2017
07:20

Matky samoživitelky musí mnohdy řešit nejen složité emocionální či psychické problémy, ale i finanční trable. Právě jim se rozhodl pomoci ojedinělý projekt „Fandi mámám“, který založily Petra Květová Pšeničná a Aneta Slámová. Jeho prostřednictvím pomáhají samoživitelkám, aby měly peníze například na jídlo a další věci denní potřeby. Aktuálně podporují například dvojnásobnou maminku Andreu (38), která nemá funkční ruku a o muže přišla po 14 letech, protože začal brát drogy.

Andrejino manželství bylo původně harmonické, s mužem se znali od školy. Začal však brát drogy, manželku psychicky i fyzicky týrat, a tak od něho po 14 letech odešla. Už v době manželství si musela půjčit nemalé peníze na živobytí, což skončilo osobním bankrotem a teď splácí 6700 korun měsíčně. K tomu všemu má mladá žena chromou ruku, přišla o ni při nehodě čtyři měsíce po svatbě.

Andrea je tak závislá na invalidním důchodu, což je 10 tisíc, pobírá také přídavky na děti, které jsou ve výši 1200 korun. Od muže ale často nevidí nic, nebo minimum. Otec se s dcerami příliš nevídá. „Dcery nesou těžce, že mají mámu bez ruky a že jsme odešly od jejich táty. Ale já nemohla jinak,“ uvedla Andrea pro projekt Fandi mámám.

Andreje chyběla odvaha

„Snažím se začít znovu a jinak, ale pořád narážím na nějaké problémy a komplikace. Vím, že jsem dělala chyby, že jsem měla manželství ukončit dřív. Ted už to vím, ale tenkrát mě manžel tak ponižoval, že jsem neměla odvahu toto všechno udělat,“ dodala.

Právě Andrea je jednou z pětice žen, kterým dobročinný projekt Fandi mámám v současné době pomáhá. S prvotní myšlenkou přišla Petra Květová Pšeničná. „Řešila jsem, jak synovi ozdobit dort, přitom mě napadlo, že spousta maminek nemá na to, aby ten dort vůbec upekla. Napadly mě právě samoživitelky, protože vím, jak je náročné starat se o dítě. Při představě, že jsem na to sama, mi to připadá hodně složité,“ popsala pro Blesk.cz Petra.

Ta se se svým záměrem svěřila svojí kamarádce Žanetě Slámové, která už sama dlouho přemýšlela o nějaké té dobročinnosti, tím všechno začalo. Dneska jejich projekt funguje už rok.

Na začátku byl strach

Na úplném začátku se zakladatelky rozhodly podpořit pětici maminek. Nejdříve měly obavu, že se nesejde veškerá materiální pomoc. Nakonec se to ale podařilo, a tak v dalším kole projektu podpořily dalších pět maminek. A tak v podstatě každé dva měsíce vyhlašují nové kolo pomoci, ve kterém vždycky následuje nová pětice.

Projít výběrem je pro žadatele poměrně těžké. Aby se pomoc dostala opravdu k tomu, kdo ji potřebuje, a všechno bylo maximálně transparentní, musí každá adeptka podstoupit kolečko výběru. Maminky do projektu vybírají Petra se Žanetou na základě desatera, které spolu vymyslely. 

Maminky samoživitelky dále musí souhlasit také se zveřejněním příběhu a fotografií. Pro zakladatelky je důležité, aby všechno stále zůstávalo maximálně transparentní.

Není žádnou výjimkou, že pomoc maminkám v nouzi poskytují další maminky. Často se pak i scházejí a dochází k dlouhodobější podpoře.

A co kdyby přišel tatínek samoživitel? „Hned na začátku nás oslovil tatínek samoživitel, my jsme se ale rozhodly, že budeme pomáhat maminkám. 90 procent rodin se samoživiteli jsou maminky,“ popsala Žaneta. Petra ale nevylučuje, že by do budoucna podporovaly i tatínky.

Dárky pro děti v nouzi

„Fandi mámám děláme po večerech, dobrovolně a ve svém volném čase. Teď máme nově několik dobrovolnic, které nám pomáhají. S pomocí se váže také hodně administrativy,“ popsala pro Blesk.cz Žaneta s tím, že s tvorbou webu pak pomáhají i jejich manželové. Novou pětici představí Fandi mámám na začátku prosince.

K tomu se váže i speciální akce, která proběhne v obchodním domě DBK, na místě budou i dvě maminky, které aktuálně pomoc potřebují. Tentokrát se ale nebude řešit materiální pomoc jako taková. Zákazníci obchodního centra budou mít možnost vybrat konkrétní dítě od konkrétní maminky z aktuálního kola projektu, kterému vyplní nějaké to vánoční přání, aby mu Ježíšek přinesl to, po čem touží. Aktuálně Fandi mámám navíc shání dobrovolníka, který by spravoval a rozšiřoval jejich web.