Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

IKEA po smrti 8 dětí stahuje z trhu komody. Máte doma nábytek zajištěný?

Autor: bru/ČTK - 
21. listopadu 2017
17:00

Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje ve Spojených státech a Kanadě z trhu 29 milionů prádelníků a komod, které jsou spojovány s úmrtím osmi dětí. Oznámil to dnes ředitel společnosti Lars Petersson. IKEA bude spotřebitele zároveň důrazněji informovat, že tento nábytek se může snadno převrhnout, pokud není správně připevněn ke zdi.

Akce se týká několika typů prádelníků a komod, které byly z trhu stahovány už v červnu loňského roku, uvedla agentura AP. Letos v květnu se ale komoda převrátila na dvouleté batole. Švédský podnik a rovněž americká komise pro bezpečnost spotřebních výrobků CPSC teď nabádají zákazníky, aby komody řádně zajistili nebo je vrátili.

Jde o nábytek pro děti vysoký přes 60 centimetrů a nábytek pro dospělé vyšší než 75 centimetrů. IKEA na požádání poskytne zákazníkům upevňovací sadu či nabídne montáž, kterou provedou její pracovníci. Všem, kdo nábytek už nechtějí, společnost nabízí vrácení celé zaplacené částky.

Petersson uvedl, že jeho firma vede rozsáhlou informační kampaň prostřednictvím sociálních médií, na svých webových stránkách, stejně jako v televizi a v tištěných médiích. Asi 13 milionů lidí již IKEA informovala před dvěma měsíci e-mailem.

Video  Dvouletý klučina zachránil svého brášku zpod spadlé skříně  - YouTube
Video se připravuje ...

Spotřebitelská komise CPSC podle agentury Reuters v souvislosti s převržením tohoto nábytku registrovala osm úmrtí dětí do tří let věku. První případ se stal před 28 lety, další až po roce 2002. Poslední obětí se letos v květnu stal dvouletý Jozef Dudek z Kalifornie.

Loni v prosinci IKEA přistoupila na to, že zaplatí celkem 50 milionů dolarů (1,1 miliardy Kč) třem rodinám ve Spojených státech, jejichž děti zemřely v důsledku převrácení prádelníku MALM.

Petersson řekl, že od roku 2015 IKEA vzala zpět a refundovala nebo pomohla upevnit ke zdi přes jeden milion komod.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vesnice ( 12. února 2018 17:52 )

To je jak u blbejch. Bože, přece se nemůžou nechat děti úplně bez dozoru. Dřív byl taky nábytek se šuplíkama a když se to převrhlo, dostalo dítě ještě na zadek, že se to nedělá, na něj lézt. Dneska se všechno řeší až do absurdna, hlavně aby dětičky nebyly vystresovaný. Takhle budou pro obyčejný život úplně nepoužitelný.

diskutujici ( 22. listopadu 2017 07:48 )

Nevim, jak ted, ale za nas se do el. zasuvek davaly krytky, na supliky a dvirka ve skrinich gumicky a pod. A prezili jsme i nase decka. Jenom dneska je to samy problem - pritom el. zasuvky jsou stejne, skrine taky. Takze tim to asi nebude.

debruska ( 21. listopadu 2017 23:49 )

Souhlasím s vámi. Přidělat police, regály to je jasné. Ale přidělávat komodu ke zdi! ? Na našeho malého vnuka se převrátila komoda z dřevěného masivu, když otevřel šuplík.Na štěstí se mu nic vážného nestalo. Bohužel ani ten masiv není bezpečný. Všechno je takové odlehčené. Na jednu stranu se s tím nenadřeme při stěhování, ale není to moc bezpečné. Jedině hold přidělávat nábytek ke zdi.

renataren ( 21. listopadu 2017 23:05 )

Dříve byl totiž nábytek z masivu, fortelný. Který se nemohl převrátit... Dneska je to z papíru a tak když vezme dítě za šuplík, převrátí se celá komoda !

najka ( 21. listopadu 2017 18:09 )

No, nevím! Vždyť u každé police, regálu nebo nábytku jsou jistící pásky, ale zřejmě se to mnohým jeví jako zbytečnost se tím zabývat!!!

Zobrazit celou diskusi