Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zakážou po cigaretách v hospodách i mobily? Podle průzkumu je pro skoro půlka Čechů

Autor: bru/ČTK - 
21. listopadu 2017
15:09

Skoro polovina lidí (45 procent) by uvítala existenci restauračního zařízení, kde by bylo zakázané používání mobilních telefonů. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytl Český svaz pivovarů a sladoven. V restauracích a hospodách nepoužívá mobilní telefony 28 procent lidí. Více než 35 procentům dotazovaných používání mobilů vadí, zvlášť pokud u stolu sedí více lidí.

Výsledky průzkumu nás nepřekvapují. Mobilní telefony se staly běžnou součástí našich životů. Otázka ale stále zůstává, zda je vhodné se mobilu držet i ve chvílích, kdy se scházíme se svými blízkými a známými,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Anketa
Jste pro zákaz mobilů v restauracích?
počet hlasujících: 338

Telefon v restauracích nejvíce využívají lidé ve věku od 18 do 26 let, bez telefonu se během občerstvování neobejde 81 procent respondentů. Lidé mezi 54 až 66 lety ho využívají v 55 procentech.

Využívání mobilu v restauracích vidí jako společenský přešlap 36 procent dotázaných. Přes 40 procent je s využíváním mobilu u stolu smířeno. Nejostřeji se proti využívání mobilu vymezují lidé s vysokoškolským vzděláním, jeho použití v restauraci odmítla skoro polovina z této skupiny, dále pak mladí lidé do 26 let.

Svaz dlouhodobě řeší odliv hostů z restaurací, klesá spotřeba čepovaného piva, lidé ho více konzumují doma. Podle svazových údajů i vlivem zákazu kouření v restauracích klesla letos v září meziročně produkce českého piva o 16 procent, prodej v restauracích o 24 procent. V průzkumu svazu odpovídalo 525 respondentů.

djaba ( 21. listopadu 2017 20:45 )

Možná se dočkáme ,že pár chorých mozků zakáže rádio , televizi , internet , mobily , auta a nakonec i elektřinu .Jen tak dál .

brezovakroman ( 21. listopadu 2017 19:31 )

Nevím proč jste teda zvonily v roce 1989 klíčama , když teď tady nastává doba horší jak za totáče.

žanyn ( 21. listopadu 2017 18:16 )

Pořád se jen omílá zákaz kouření v hospodách a kuřáci brblaj. Ale přiznejme si - každej přjde, hodí na stůl krabičku cigaret, zapálí a hulí. A většinou bez ohledu na ostatní. (Tak to alespoň bylo). Ale zkuste přijít do hospod,. dát si minerálu a vybalit řízek či salám a nebo celej oběd. Asi by tam takovej člověk dlouho nevydržel. A přitom to jídlo může mít menší cenu a nadělá méně sajrajtu než vykouření krabička cigaret. Osobně by mi nevadilo, kdyby byly separátní kuřárny, to by ovšem kouř nesměl proudit do hospody. Kdysi to tak bylo a byly i opiový kuřárny. Tak si to zařidte či kuřte doma.

agfor ( 21. listopadu 2017 18:01 )

Proč zakazovat hospody ? Tam skoro nikdo neumírá, zato v nemocnicích umírá většina lidí, jako důsledek "lékařské péče". Proto bych spíš zakázal nemocnice.

gabreta ( 21. listopadu 2017 17:50 )

Jsem zvědav, kdy přijde v restauracích na řadu zákaz podávání alkoholu. Určitě nějakej průzkum v brzké době ukáže, že jeho konzumace je nezdravá, vyvolává v lidech agresivitu! A bude vymleto!

Zobrazit celou diskusi