Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Iva „sekla“ s kouřením a změnila život. Cigarety ročně zabijí 16 tisíc Čechů

Autor: Zuzana Zelenková - 
16. listopadu 2017
18:00

Iva (63) zůstala sama, rozváděla se, a tak se rozhodla „seknout“ se starým životem a začít novu. Změnila životosprávu, začala zdravě jíst a sportovat. Ovšem zahodit cigarety pro ni byl problém. Ivě pomohla až stránka bezcigaret.cz. Oficiálně se nyní v novém kabátě představuje také celostátní kampaň Národní linky pro odvykání kouření. Chce pomáhat.

Na třetí listopadový čtvrtek, letos tedy na 16. listopadu, připadá Mezinárodní nekuřácký den. Má motivovat kuřáky, aby se svým nešvarem přestali a ušetřili tak zdraví sobě i okolí. Na speciální linku pro odvykání kouření volá jeden až dva lidé denně. Její zaměstnanci volají i sami stávajícím „klientům“, kterým pomáhají v jejich boji proti cigaretám.

Jednou z klientek, která se svěřila se svým příběhem a s tím, jaký program jí pomohl, je i Iva. „Vyrůstala jsem v kuřáckém prostředí, takže si doma ani nikdo nevšiml, když jsem před maturitou začala kouřit,“ svěřila se na webu. Všechno se zhoršilo pět let zpátky, Iva se dostala do složité rodinné situace a zůstala sama.

Chcete přestat kouřit a potřebujete pomoc? Zavolejte na linku 800 350 000, která je v provozu ve všední dny od 10 do 18 hodin.

Video  Jiří Bartoška: Chodím k lékařům na testy, chtějí kvůli mě přepsat knihy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Nekouřím a cítím se dobře“

Před rokem Iva sice změnila životní styl, ale zlozvyku se jí nepodařilo zbavit. Nakonec narazila na stránky bezcigarety.cz a vyzkoušela linku, která jí měla pomoci. Vyplatilo se to. „Dnes se cítím dobře, nekašlu, dobře se mi dýchá, mám čistý, voňavý byt a nestačím se divit, kolik ušetřím, když si dám do „prasátka“ denně 80 korun,“ uvedla Iva.

Podle národního protidrogového koordinátora a ředitele sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Jindřicha Vobořila je v Česku 2,2 milionu kuřáků. Na následky kouření pak ročně zemře 15 až 16 tisíc Čechů.

„Mezi kuřáky, kteří se rozhodnou, že přestanou kouřit, je asi čtyřprocentní úspěšnost, pokud si nechají pomoc, tak je pravděpodobnost úspěchu někde u 25 procent,“ uvedl adiktolog Adam Kulhánek. Zaměstnanci speciální linky sami obvolávají lidi, kteří se už v minulosti přihlásili. Za celou dobu funkčnosti linky jich bylo 500.

Půl roku s klientem

„Když nám kuřák zavolá, tak ho čeká úvodní konzultace, která trvá řádově 45 minut. Konzultant s ním probere jeho kuřácké zvyklosti – kolik cigaret vykouří, jak často, jestli už zkoušel odvykat, nebo jaká je jeho závislost psychosociální, nebo fyzická, dále se snaží nastavit odvykací plán,“ popsal pro Blesk.cz Kulhánek. Telefonát je pak bezplatný, linka funguje denně mezi desátou až osmnáctou hodinou.

Úvodní konzultace je podle odborníka velmi důležitá pro stanovení toho, jakou motivaci kuřák má pro to, aby přestal. Jestli chce sám, nebo ho nutí lékař, rodina a podobně. Za den D tady označují datum, které si člověk stanoví za definitivní konec svého zlozvyku. Ani potom ho ale konzultant nenechá na holičkách. Zůstává v kontaktu a volá mu v pravidelných intervalech po dobu minimálně půl roku.

Odborníci se shodují, že by bylo dobré, aby číslo na speciální linku bylo uvedeno na krabičkách cigaret, tam je ovšem pouze webová stránka. Doplnění čísla znamená složitý legislativní proces, který je už v gesci ministerstva zemědělství, pod které cigarety spadají. Podle výsledků ze zahraničí ale právě tento krok pomáhá.

I podle adiktologa je opravdu přestat s kouřením velmi těžký krok. „Motivace je klíčová. Pokud člověk chce, tak to jde lépe, ale závislost na cigaretách je velmi silná, ať fyzická, nebo psychosociální. Pro kuřáky je to velmi obtížné, hlavně pro ty, kteří mají silnou závislost. Kuřák většinou přestane na čtvrtý až šestý pokus,“ popsal Kulhánek.

Expert sám kouřil od sedmi let

Své o kouření ví i Jindřich Vobořil. „V sedmi letech jsem si ozkoušel první cigaretu, v devíti to bylo několik cigaret týdně, ve dvanácti letech třicítka denně. Poprvé jsem přestával v 18 letech. Potom jsem asi ve 25 letech začal opět kouřit, ale už jenom mírně. Od roku 2009 nekouřím vůbec,“ popsal pro Blesk.cz protidrogový koordinátor. Jak sám uvedl, chápe, jak těžká závislost na cigaretách může být.

Podle Vobořila je tabák jednoznačně největším zabijákem, který „kosí“ populaci. Na druhou stranu nemá moc „vedlejších účinků“, nestávají se pod jeho vlivem vraždy, ani jiné vyloženě kriminální činy. K těm dochází spíš pod vlivem alkoholu, který je podle Světové zdravotnické organizace hodnocený jako ta vůbec nejhorší droga, která předčila i heroin. Svůj vliv hraje samozřejmě to, že se jedná o rozšířené a společensky tolerované látky.

Na pozoru by také měly být nízkopříjmové skupiny, ty totiž na následky kouření často umírají ještě v produktivním věku.

„Nízkopříjmové skupiny jsou na tom zdravotně hůř, často kouří víc, horší cigarety, často bez filtru a navíc to ještě bývá propojeno s horším životním stylem. Je to taková spojená nádoba. Tito lidé potom často umírají ještě v aktivním věku,“ uvedl pro Blesk.cz Vobořil.

V Česku je zatím na vyhodnocení protikuřáckého zákona brzy. Ze zahraničí jsou ale známé pozitivní výsledky. Například ve Velké Británii se za deset let zákazu kouření povedlo snížit počet kuřáků o dva miliony. Což je celý počet kuřáků v Česku.

e.44 ( 16. listopadu 2017 22:57 )

Velice výstižný popis Zemana

janasorry ( 16. listopadu 2017 20:19 )

Pan Bartoska pry uz prestal kourit a president take?

janasorry ( 16. listopadu 2017 20:16 )

pro oxygene.p..proc jsi tak bezohledny? jsi snad nevylecitelne nemocny,ze nehledis vlevo vpravo? Podivej..kazdy clovek,kteremu to normalne mysli, chce byt se svoji rodinou co nejdele...Ty ne?

janasorry ( 16. listopadu 2017 19:40 )

zdravim...oxygene.p...prijde cas a stejne jako jsi Ty se budou zavirat do obrovskych skleniku a my ostatni se tam budeme na Vas chodit divat jak si vedete?

janasorry ( 16. listopadu 2017 19:37 )

Super zprava pani Ivo...Epidemie žloutenky na severu Čech se rozmáhá. V Ústí je už skoro 300 nemocných...pod tento clanek jsem napsala do Diskuze svuj nazor,byl slusny a k veci...zlikvidovali moznost dalsich diskuzi...uz to zacina

Zobrazit celou diskusi