Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kvůli EET zavřely úřady deset provozoven. Nejvíc jich bylo v Pardubicích

Autor: Jakub Veinlich - 
19. listopadu 2017
05:00

Už to bude rok, co v České republice funguje elektronická evidence tržeb (EET), která odstartovala loni 1. prosince. Kontroloři kvůli opakovanému porušování zákona od té doby uzavřeli deset provozoven po celkém Česku. Jejich majitelé se odmítali připojit k systému z dílny Andreje Babiše (ANO). Znovuotevření se po napravení prohřešků dočkala polovina z nich. 

„Kontroloři Finanční a Celní správy od startu EET uzavřeli 10 provozoven, a to v Praze, dvě v Olomouci, tři v Pardubicích, Zlíně, Českých Budějovicích, ve Slavkově u Brna a Vyškově,“ řekla Blesk.cz tisková mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

„Důvodem bylo zvlášť závažné porušení zákona o evidenci tržeb, a to zejména tím, že podnikatelé neměli pokladní zařízení nebo ani autentizační údaje,“ dodala.

Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) je ale 10 uzavřených provozoven stále malé číslo. A prý především proto, že si podnikatelé i zákazníci přes počáteční protesty na EET zvykli. „Většina těch lidí, a ukazuje to i počet účtenek, tu praxi prostě přijalo bez jakýchkoliv problémů,“ dodal ministr.

Uzavření provozovny je přitom až krajní řešení. Kontroloři jdou do podniku nejdřív na kontrolu. Když zjistí prohřešek, vyzvou majitele, aby porušování zákona napravil. Při následné další kontrole mohou zahájit správní řízení a udělit pokutu až půl milionu korun.

„Při ukládání sankce podle zákona o evidenci tržeb však musí správní orgán vždy přihlédnout ke konkrétním okolnostem. A může pokutu uložit pouze v takové výši, která odpovídá závažnosti porušení dosavadní činnosti a majetkovým poměrům dotyčného,“ uvádí zákon.

Znovu začít podnikat může živnostník až tehdy, pokud porušení zákona napraví, tedy například zavede elektronické pokladny. „Z deseti uzavřených provozoven už jich pět obnovilo svou činnost a jednu provozovnu majitel nemá zájem znovu otevřít,“ doplnila informace Finanční správy Petlachová.

V zavádění EET nejdřív přišly na řadu hotely a restaurace, pak od letošního 1. března následovaly obchody. Opatření, jehož cílem má být omezení daňových úniků, zahrnuje krom elektronického zaevidování tržby i povinné vydání účtenky s unikátním kódem. Ten je od 1. října slosovatelný v loterii Účtenkovka.

První měsíc se do loterie zapojilo zhruba půl milionů zákazníků, kteří do ní přihlásili 11 milionů z celkově vydaných 376 milionů účtenek. První výherci si rozdělili ceny 15. listopadu, provozovateli loterie v premiérový večer ale na více než hodinu spadl web. Ministerstvo to zdůvodnilo útokem hackerů ze zahraničí. 

Další fáze EET má přijít na řadu podle schváleného harmonogramu 1. března příštího roku. Týká se to především provozovatelů dopravy a podnikatelů v zemědělství. Poslední fáze pak začne 1. června. 

Vše o Účtenkové loterii k EET čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzery ( 19. listopadu 2017 17:26 )

anna1234 ( 19. listopadu 2017 15:49 )

.. zřejmě jsi broučku nepochopil co jsem psala. Odvaha je postavit se na vlastní nohy, živit se tím co umím, být zodpovědný sám za sebe. Ale to .. bez urážky .. nemůže pochopit ten, kdo to nikdy nezkusil.

hejhej ( 19. listopadu 2017 13:23 )

opr. okrádaly

hejhej ( 19. listopadu 2017 13:20 )

Zavřely jenom ty hospody, které korádali na daních a to je dobře.

janejaneja ( 19. listopadu 2017 11:22 )

4747:A ty děláš v neděli, pane nepodnikateli ?

Zobrazit celou diskusi