Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Marodění se Čechům nevyplácí. Doktory vynecháváme a nemoci přecházíme

Autor: ula - 
20. listopadu 2017
06:10

Lidí s infekcemi horních cest přibývá, jakkoli je podle hygieniků situace zatím spíš klidná. Podzimní viróza skolí podle odhadů každého desátého Čecha. Více než dvě třetiny z nich přitom doma na neschopence nezůstávají, často si to totiž nemohou dovolit. A tak nemoc radši přechodí, stejně tak vynecháváme návštěvu lékaře. Na druhou stranu jsme ochotní investovat do léků.

S koncem léta a změnou počasí je spojený i větší nápor na obranyschopnost člověka, při příchodu podzimu okamžitě onemocní každý desátý Čech. Opačnou stranu mince zastává 15 procent respondentů, kteří si už ani nepamatují, kdy byli nemocní naposledy.

Podzimní ochlazení má nepříznivé účinky průměrně o šest procent častěji na ženy než na muže. „Překvapivým zjištěním průzkumu je fakt, že mladí trpí příchodem první vlny podzimních viróz nejčastěji, pravým opakem je nejstarší dotazovaná skupina,“ uvedl Kamil Kunc z agentury NMS Market Research. Zatímco 18 procent mladých zaženou hned první viry do postelí, starší 55 let jsou jim imunní, onemocní jen dvě procenta z nich.

Nemoc jako zásah do rozpočtu rodiny

„Češi doma na neschopence nezůstávají. Nejčastější důvod je zcela pochopitelný, prostě si to nemohou dovolit,“ uvedl Kunc. Taková je situace 44 procent dotázaných. Necelá čtvrtina si myslí, že zůstávat doma nemá smysl a radši to přechodí.

Ze zbylé třetiny Čechů zůstává nejvíce lidí na neschopence (13 procent), ostatní čerpají dovolenou nebo využívají firemních benefitů. Dospělí od 35 do 44 let jsou jádrem skupiny, která se bez příjmu neobejde, a tak musí do práce i v nemoci. To uvádí 61 procent z nich, což převyšuje celkový průměr o 17 procentních bodů.

Do práce i s nemocí chodí spíše lidé z menších měst a hlavně ve Středočeském kraji. Více přecházejí nemoci muži než ženy.

Pro léky raději než za doktorem

Češi obecně k doktorům vyráží, jen když opravdu musí. Průzkum ukázal, že 15 procent Čechů doktory nenavštěvuje při virózách nikdy a dalších 42 procent jen tehdy, pokud jim domácí léčba nezabírá. Muži překvapivě vyhledávají lékaře častěji než ženy.

Celkem 15 procent nemocných za léčbu nic neplatí. Většina z nás je ale ochotná investovat do léků 200 až 500 korun, jen menší část 100 až 200. Více než pětistovku do léků investují jen 3 procenta nemocných. Do léků více investují lidé ve větších městech a hlavně v Praze. Za léky si spíše připlatí ženy než muži.

Že nemoci nebereme na lehkou váhu, dokazuje to, že na podzim přistoupíme k nutné prevenci proti nachlazení. Mladší skupina od 18 do 34 let sází na teplejší oblečení a více ovoce. Starší skupina naopak častěji nedělá buď nic, nebo zvýší konzumaci vitamínů. Nicméně nikdo příliš nefandí otužování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Analgranny ( 22. listopadu 2017 23:02 )

Stejně půlka z nich jen simuluje, žádný flákání a šup do roboty lůzo líná ...

Zobrazit celou diskusi