Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Epidemie žloutenky na severu Čech se rozmáhá. V Ústí je už skoro 300 nemocných

Autor: ČTK, Mii - 
16. listopadu 2017
13:19

Situace s epidemií žloutenky typu A v Ústí nad Labem se nezlepšuje. Naopak, za posledních šest dnů hygienici zaznamenali dalších 30 případů. Celkem tak nemocí špinavých rukou, jak se žloutence říká, už onemocnělo 267 lidí. Ve čtvrtek to uvedl epidemiolog Krajské hygienické stanice Josef Trmal. Nemoc už byla zaznamenána v celém městě.

Z 30 nových případů je 13 dospělých, 12 školáků a pět dětí předškolního věku. Nemoc se dál šíří mimo původní ohniska. „Není to jen lokalita Mojžíř, ale i centrum, Klíše, Neštěmice a Všebořice. Zarážející je vysoký počet dospělých,“ uvedl Trmal. Situace se podle jeho názoru v nejbližší době nezlepší. „Bude to trvat řádově měsíc dva,“ doplnil epidemiolog.

Hygienici ve čtvrtek odebrali stěry z nákupních vozíků v supermarketech ve městě. Už ve středu udělali stěry i ve vozech městské hromadné dopravy. Výsledky budou mít do týdne.

„Buď nám to potvrdí, že jsou tam fekální bakterie. To už by byl signál k tomu, aby se mohla dezinfekce zlepšit. Nebo ukáže, jako v případě hypermarketu Globus, který tato opatření provádí, zda je to dostatečně účinné,“ řekl Trmal.

Hygienici pokračují v očkování kolektivů, v nichž se žloutenka objevila. Jde především o mateřské a základní školy. V posledních týdnech už aplikovali tisícovku vakcín.

Šíření nemoci podporuje migrace

Ojediněle se podle Trmala šíří nemoc mimo město. „Zcela sporadické případy se objevily v Krupce,“ uvedl. Podle neziskových organizací jde o lidi, kteří se přistěhovali z ústeckého sídliště Mojžíř.

Právě migrace je podle lékařů jedním z důvodů, proč počet nemocných ve městě roste. „Na tuto situaci se připravujeme desítky let, protože sever se stal územím, kam se stěhují sociálně slabí. Dříve, když byly ve městě jedna dvě rodiny, to bylo možné daleko lépe uhlídat než dnes celé paneláky, ubytovny a podobně,“ dodal Trmal.

Mimořádná opatření už zavedl ústecký dopravní podnik. Každý třetí den úklidová firma dezinfikuje madla a sedačky v trolejbusech a autobusech. Radnice už uvolnila zhruba 300 tisíc korun pro svoje příspěvkové organizace na nákup dezinfekčních prostředků. Příspěvek dostaly školy, školky i domovy pro seniory.

VIDEO: Čechy trápí také plicní onemocnění. Ročně zabijí 3 500 občanů:

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa