Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Okrádání při koupi nemovitosti: Někteří makléři podvádějí, potvrzuje poradce

Autor: Zuzana Zelenková - 
16. listopadu 2017
06:16

Osobní zkušenost s prodejem či koupí nemovitosti má každý druhý Čech. Přestože vlastní prodej či nákup realizovalo přes realitní kanceláře 36 procent Čechů, pouhých 17 procent z nich mělo ke svému realitnímu makléři důvěru, vyplývá z průzkumu. Podle realitního poradce je možné doslova všechno. Poradci se například snaží co nejvíc natáhnout vlastní provizi a naopak prodat nemovitost za co nejmenší peníze. V boji proti nepoctivcům pomůže třeba nová aplikace, ale i vlastní instinkty.

„Více než polovina Čechů má obavu z právních náležitostí obchodu s nemovitostmi,“ říká Marie Ratajová ze společnosti Ratajová a partneři, která si průzkum nechala vypracovat, a pokračuje: „Právě strach z podpisu chybně připravených dokumentů či protežování jedné ze smluvních stran vede lidi k tomu, že raději žádají o právní pomoc i jinde. Ačkoli mají zajištěný právní servis od zprostředkovatelů realitního byznysu.“

Lidé podle expertky nevěří, že realitní makléři mají dostatečné právní znalosti. Využívají například pomoc známých a hledají právní poradenství mimo realitní kancelář. Přitom si ji mimo jiné k zajištění těchto služeb najali a v rámci provize za ně zaplatili. Pomoc s právní stránkou obchodu s nemovitostmi si takto podle průzkumu domluvilo 20 procent Čechů.

Okrádání klientů

Podle realitního makléře Martina V. (54) je možné prostě všechno. „Záleží jen na tom, jak velký šmejd ten makléř bude. Normální makléř se snaží prodat. Tedy zařídit, aby se obě strany potkaly v nějakém konsensu,“ uvedl poradce.



Když dnes má majitel bytu například 3 plus 1 v paneláku s původním umakartovým jádrem a 40 let starým, prošlapaným linoleem na podlahách představu, že byt prodá za 5 milionů a makléř mu řekne, že to bude tak za 3,5, z pohledu majitele ho chce okrást o 1,5 milionu, tvrdí poradce.

„Tedy se snaží pouze rychle prodat aby měl provizi se slovy - vždyť v televizi říkali, že byty v Praze jsou dnes drahé,“ popsal rozhořčeně muž a dodal: „Byl jsem u klientky, kde byl přede mnou nějaký makléř a chtěl od ní podepsat smlouvu, že když objekt neprodají do určité doby, tak jim uhradí provizi, jako jejich náklady.“

Podle makléře je však nutno podotknout, že se celkově situace na realitním trhu zlepšila. Problém tkví v tom, že některé realitky vezmou každého, jen když nosí dost zakázek. Špatní makléři se potom snaží nastavit vysokou provizi a byt posléze prodávat co nejlevněji, aby vydělali hlavně pro sebe.

Je to prý stejné jako všude

Takový „realiťáci“ potom kazí pověst celému fochu. „Lidé nevěří bankám, právníkům, finančním poradcům, nebo realitním makléřům. Je to vidět i na realitních obchodech. Víc než 50 procent uzavírají makléři. Méně než 50 procent si lidé uzavírají sami. Obor je trochu zprofanovaný, je to jako v každém oboru, někdo to myslí dobře, někdo ne,“ uvedl pro Blesk.cz prezident realitní komory Jiří Lorman.



Podvody, které se potom ukazují v médiích, podle něho neudělali skuteční realitní makléři, ale podvodníci. Takoví se prý pohybují v prostředí, ve kterém se točí větší množství peněz, proto je k tomu podle Lormana realitní byznys láká. V boji proti takovým makléřům měl pomoci nový zákon. Vláda ho ale v březnu vrátila k předělání, letos tak na něj nedojde.

Zefektivnění právních služeb pro realitní makléře nabízejí rozmanité portály s online poradenstvím, generátory smluv či servery zaměřené na realitní byznys jako takový. „Nezahrnují ale žádnou garanci. Nemáte například jistotu, že přihlížejí k legislativním změnám, nejste kryti proti případným chybám, které mohou jejich podklady obsahovat,“ upozornila Ratajová. Tyto služby dokáže nahradit aplikace ABES.

Jak poznat nepoctivce?

Vygeneruje kompletní dokumentaci realitního obchodu podle platné legislativy a zároveň realitním kancelářím nabídne pojištění za škodu či pochybení ve smluvní dokumentaci.

Člověk si ale s podivnými makléři dokáže poradit i sám. Makléř radí, že by poradce měl hlavně působit solidně. „Neměl by mít sako od Vietnamců, měl by přijet autem a ne zablácený od autobusu. Měl by s klientem vše probrat a necpat mu hned nějaké smlouvy k podpisu. Opačně, pokud nechce ve finále nic podepsat, tak je to taky k ničemu, je to jen sběratel inzerátů. Takový se o nic starat nebude a hned půjde za dalším klientem,“ radí Martin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 16. listopadu 2017 08:08 )

V tomto státě podvádí káždý, který má jen tu nejměnší šanci podvést. Tak proč by neměli podvádět zrovna makléři. Podvodná sametovka, podvodná privatizace, podvodné tunelování, podvodné volby......V tomto státě je to sám podvod. Tak oč tu vlastně běží?

beruska56 ( 16. listopadu 2017 07:09 )

Realita REMAX podvodníci na druhou

Zobrazit celou diskusi