Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt vojáka Jaroslava Mevalda (†39): Hrdinu našli mrtvého v posteli

Autor: Jan Doležal, ČTK - 
16. listopadu 2017
05:00

Bývalý voják a nositel medaile Za hrdinství Jaroslav Mevald (†39) je po smrti. Hrdina pomohl při misi v Afghánistánu zachránit život kolegům ze své jednotky. Náhlé úmrtí šokovalo všechny, kdo ho znali.

„V předvečer Dne veteránů nás ve věku 39 let náhle opustil Jaroslav Mevald, novodobý veterán a nositel medaile Za hrdinství. Čest jeho památce!“ napsal na sociální síť ministr obrany Martin Stropnický (60, ANO).

Nařídili pitvu

Jaroslav Mevald zemřel v pátek večer v domě na Jablonecku, kde bydlel. Když se mu jeho přítelkyně nemohla dovolat, zalarmovala policisty. Ti pak objevili jeho tělo v posteli, uvedl zdroj Blesku. „Probíhá vyšetřování a byla nařízena zdravotní pitva, která určí přesnou příčinu smrti a dobu úmrtí,“ sdělila policistka Dagmar Sochorová.

Pohřeb s poctami

Poslední rozloučení s Jaroslavem Mevaldem se uskuteční ve středu 22. listopadu ve 14 hodin v kostele v Albrechticích v Jizerských horách. „Obřad proběhne s vojenskými poctami,“ potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Zranila ho protitanková střela

V červenci roku 2014 na misi v Afghánistánu, několik dní poté, co při útoku sebevražedného atentátníka zahynuli čtyři čeští vojáci a pátý zemřel později v nemocnici, se Mevaldova jednotka v provincii Bagrám stala terčem palby. Při dopadu protitankové střely tehdy střelec Mevald utrpěl těžká zranění, a to i hlavy. Přesto prokázal obrovskou statečnost, opětoval střelbu a své spolubojovníky kryl. „Střela RPG tu věž úplně roztrhla. Když jsem to pak viděl po příjezdu na základnu, bylo to otevřené jako konzerva od olejovek,“ popsal rotmistr Kamil Třešňák pro vojenský časopis A report. Prezident Miloš Zeman (73) Mevaldovi udělil 28. října 2014 medaili Za hrdinství. 

Snil o návratu do armády

Veterán se statečně potýkal s následky zranění hlavy a pravé ruky. Ve vojenském rehabilitačním ústavu denně cvičil s fyzioterapeuty, pracoval s ním i logoped a psycholog. Toužil po návratu zpět nejen do vojenských řad, ale i do Afghánistánu. „Je to i kvůli kolegům, protože jsme na sebe zvyklí, věříme si, a ta podpora tam je potom důležitá, takže určitě bych jel,“ řekl tehdy České televizi.

Psychiatr Jan Cimický: Zpátky do »života« jen s odbornou pomocí!

Vojáci na zahraničních misích prožívají denně obrovská traumata, stres a návrat do normálního života pro ně podle odborníků rozhodně není jednoduchý. „Když napětí povolí, mohou následovat i dvě tragické varianty. První je, že se dotyčný v žádném případě nechce vrátit. To byly i případy řady vojáků za 2. světové války, kteří raději zvolili sebevraždu, než aby museli zpět na východní frontu,“ říká psychiatr Jan Cimický.

Druhou hrozbou podle něj je, že člověk se ocitne v situaci, kdy se naopak až příliš upíná k tomu, že se vrátí, a najednou se dozví, že jeho zdravotní stav mu to třeba neumožní. „V té chvíli může zareagovat zkratovitě a prostě si říct: Tak raději ať nejsem,“ tvrdí Cimický. Vyrovnání se s návratem do normálního života se podle něj rozhodně neobejde bez odborné pomoci.

VIDEO: Nácvik střídání stráží a ostrá akce. Redakce Blesk.cz strávila část směny s ženami Hradní stráže.

nazornavec ( 29. května 2018 22:43 )

Idiot idiotem byl a idiotem i zůstane. To jim prostě nevysvětlíte. Jistí komentující vykládají o člověku, kterého neznali, že byl úplně hloupý, zatímco oni ani nevědí, že capslock se dá vypnout. Tihle inteligenti, kteří měli jednou dokonce dvojku z tělocviku a tuší na které polokouli je Afghánistán, prostě musí pořád na někoho házet špínu, protože jinou zábavu v životě nemají.

nazornavec ( 29. května 2018 22:32 )

Něco jako ty.

dollores ( 20. listopadu 2017 20:16 )

 No co na tyto nazory napsat. Radsi nic, protoze ty vase tupe hlavy by to stejne nepobraly... cloveka neznate, ale soudit umite. Cesi jsou fakt narod kretenu. Bohuzel. Aspon tedy vy, co tu pisete ty kraviny to o sobe davate dost najevo, ze v hlave mate tak akorat nas... a myslite si absolutni bludy.

vaber ( 17. listopadu 2017 09:15 )

miloval armádu? Armáda je paní, hlavně na zabíjení nepřítele a nepřítel je ten na koho ukáže někdo nahoře, takže jsou to lide kteří jsou ochotni zabíjet kohokoliv a třeba to někteří i milují, vlastně státem najmutí zabijáci a stát jsou politici kteří zrovna vládnou a definici terorismu raději nikdo nedělá

kiwi65 ( 16. listopadu 2017 22:32 )

Pro jetusluničko.Ty jsi snad nějakou misi zažil?Že o tom tak zasvěceně meleš????

Zobrazit celou diskusi