Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vdovec z Benešovska odkázal Česku 1,5 milionu. Stát dědil i po muži z Pardubicka

Autor: bud - 
15. listopadu 2017
05:01

Česká republika každý rok zdědí tisíce předmětů a nemovitostí v hodnotě mnoha milionů korun. Často jde o majetek v rámci takzvané odúmrtě, kdy po sobě zemřelý nezanechá závěť a zároveň nemá žádné dědice. Občas ale lidé odkážou majetek nebo peníze státu napřímo, jak ukázal nedávný případ zemřelého vdovce z Benešovska. Ten státu zanechal 1,53 milionu korun.

Muž z Benešovska byl vdovec a neměl děti. Předtím než zemřel, sepsal u notáře závěť, ve které státu odkázal část svého majetku, celkem ve výši 1,529 milionu korun. Součástí závěti byla také instrukce, že 300 tisíc korun má stát předat konkrétní osobě, která o něj před smrtí pečovala.

„Jednalo se o poměrně neobvyklý případ,“ popsal Blesk.cz Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Právě přes tento úřad peníze z dědictví vždy putují. Hotovost je odváděna do státního rozpočtu, podobně také peníze získané prodejem zděděného majetku nebo nemovitostí.

Stát upřednostnil před sestrou

Přímé dědictví, kdy stát získá peníze nebo nemovitosti, není vůbec běžné. „Jedná se o výjimečné případy,“ dodal Ležatka s tím, že v posledních letech šlo pravděpodobně o jednotky případů. Například v roce 2011 odkázal muž z Pardubicka v závěti veškerý svůj majetek státu, a to přesto, že měl ještě žijící sestru. Celkem šlo o hotovost milion korun a také o majetek a movitosti v přibližně stejné hodnotě.

Mnohem častější jsou případy, kdy Čech nebo Češka zemře a nezanechá po sobě žádné zákonné dědice ani závěť. Pak se jedná o takzvanou odúmrť a dědicem veškerého majetku se stává stát. Ten se tímto způsobem dostane nejen k hotovosti a nemovitostem, ale i k nejrůznějším předmětům. V minulých letech šlo například o vkladní knížky, bankovky z období protektorátu, briliantové šperky, králíkárnu nebo dokonce koňský kočár.

Stát každý rok zdědí majetek po zemřelých za stovky milionů korun. Stát každý rok zdědí majetek po zemřelých za stovky milionů korun. | Archiv CNC

Půl druhé miliardy z dědictví i staré boty

Například v roce 2015 takto stát získal 14 tisíc věcí v celkové hodnotě bezmála 274 milionů korun. Celkem šlo o 1569 případů odúmrti. Loni šlo o 15 tisíc položek za téměř 260 milionů korun. Jen za poslední čtyři roky takto stát získal 1,49 miliardy korun.

Většina zděděných věcí ovšem míří k likvidaci, protože jsou ve špatném technickém stavu nebo velmi špinavé, a tedy neprodejné. „Jedná se o staré a poškozené bytové vybavení, staré šatstvo, obuv, kuchyňské náčiní, množství časopisů, novin, neprodejných poškozených knih, zbytků potravin a často i nahromaděných, a tedy zcela bezcenných věcí,“ uvádí ÚZSVM v poslední výroční zprávě.

Podle ní zároveň roste počet případů, kdy zákonní dědicové dědictví odmítají. Obvykle jde totiž o lidi, kteří zemřeli velmi zadlužení.

Stát každý rok získá celou řadu nesmyslů, a to nejen z dědictví. Některé věci jsou zabaveny při trestném činu. Podívejte se v galerii:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kuniksicht ( 28. května 2018 00:00 )

pokud bych mel tomuto statu neco odkazat, tak pouze dluhy.....jinak bych se musel v hrobe obracet....apropo: lide, co tak chteji ucinit by meli byt zbaveni svepravnosti.

prycsnima ( 15. listopadu 2017 08:51 )

 To se to bude rozkládat , co ?

MarDis ( 15. listopadu 2017 08:26 )

Hlavně jestli z toho stát zaplatil všechny daně!

Zobrazit celou diskusi