Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sexuální obtěžování zažila polovina unijních žen, tvrdí průzkum. A co Češky?

Autor: ČTK, Mii - 
14. listopadu 2017
15:15

Problematika sexuálního násilí a obtěžování je horší, než se předpokládá. Násilí zažila v Evropské unii každá devátá žena a obtěžování dokonce každá druhá. Pět procent žen se stalo obětí znásilnění. Vyplývá to z celoevropského výzkumu, do něhož se zapojilo 42 tisíc žen mezi 15 a 74 lety. Na konferenci o sbírání dat a výzkumu domácího násilí o tom v úterý v Praze informovala Ursula Tillová-Tentschertová z Agentury EU pro základní práva (FRA). 

„Každá třetí žena zažila fyzické či sexuální násilí. Osm procent žen s ním mělo zkušenost v posledních 12 měsících. To znamená 13 milionů žen v EU,“ uvedla Tillová-Tentschertová. Podotkla, že skutečné počty jsou mnohem vyšší než počty nahlášených případů. Většina žen se totiž na policii neobrátí a nevyhledá ani jinou pomoc. „Týká se to zejména sexuálního násilí, které je stále tabuizováno a stigmatizováno,“ dodala expertka z FRA.

Podle výsledků celoevropského průzkumu v Česku násilí zažilo 32 procent žen. Se sexuálním násilím od partnera mělo zkušenost sedm procent Češek, od cizího člověka pak čtyři procenta. Partnerův psychický nátlak či týrání znalo 47 procent dotázaných.

„Česko jeví znaky velké tolerance k sexismu i násilí vůči ženám a také vůči dětem. Oběti nevědí, kam se mají obrátit o pomoc. Stále není dostatečná síť služeb, chybí osvěta,“ uvedla ředitelka České ženské lobby (ČŽL) Hana Stelzerová.

Podle ní se český přístup odrazil i v nedávné kampani proti sexuálnímu obtěžování #MeToo neboli I já, kterou provázely zlehčující a nenávistné komentáře. Stelzerová podotkla, že v Česku je rozšířený názor, že si ženy za útoky mohou samy, protože se chovaly nevhodně. „Násilí je vždy nepřijatelné a může za ně ten, kdo ho páchá,“ zdůraznila šéfka ČŽL. Lobby sdružuje tři desítky organizací na pomoc rodinám, ženám či dětem.

Pomoci má Istanbulská smlouva

Podle náměstkyně ministra pro lidská práva Martiny Štěpánkové evropská zjištění potvrzuje i český výzkum Univerzity Karlovy z roku 2015, podle něhož násilí zažilo 36 procent žen v Česku.

„Domácí násilí představuje závažný problém s řadou negativních dopadů na individuální i celospolečenské úrovni. Je to velmi vážné porušení lidských práv. V situaci, kdy se ve velké míře stávají obětí ženy, nemůžeme hovořit o genderové rovnosti a spravedlivé společnosti,“ řekla náměstkyně.

K potírání násilí na ženách má přispět Istanbulská úmluva, která vznikla v roce 2011. Česko ji podepsalo loni v květnu. Nyní se chystá ratifikace. Náměstkyně věří, že se proces podaří v příštím roce dokončit. Jeden z článků úmluvy se týká i sbírání údajů o situaci. Data pak slouží jako podklad při přípravě opatření na pomoc obětem i k prevenci.

Evropský statistický úřad Eurostat nyní připravuje další výzkum o násilí na ženách. Zatím se spustila pilotní fáze.

Video  Takto se cítí ženy! Proti sexuálnímu násilí bojují sedačkou s penisem.  - youtube.com/watch?v=C6THwRu846M
Video se připravuje ...