Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hypotéky zdražují. Sazby v listopadu zvýšila většina bank

Autor: ČTK, kal - 
13. listopadu 2017
15:30

Většina tuzemských bank v listopadu mírně zdražila hypotéky, nejčastěji od 0,1 do 0,3 procentního bodu. Další se k tomuto kroku chystají. Vyplývá to z ankety ČTK mezi bankami. Důvodem byl růst úrokových sazeb, když bankovní rada České národní banky zvýšila 2. listopadu základní sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Současně dále stoupají ceny bytů a podmínky pro získání hypotéky jsou přísnější.

Komerční banka zvýšila od středy 8. listopadu úrokové sazby pro hypoteční úvěry o 0,2 procentního bodu. Pro nejčastější dobu fixace na tři až pět let činí nová sazba 2,49 procenta ročně s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) do 80 procent, řekl ČTK mluvčí banky Pavel Zúbek.

Raiffeisenbank od listopadu zvedla sazby hypoték o 0,1 bodu u kratších fixací a o 0,2 až 0,3 bodu u delších. U nejžádanější fixace na pět let sazbu nezměnila a ta zůstala na 1,99 procenta. „V souvislosti se zvyšováním základních sazeb ze strany ČNB lze u hypotečních úvěrů předpokládat další postupné zvyšování úrokových sazeb,“ uvedla mluvčí banky Petra Kopecká.

Rovněž UniCredit Bank od listopadu zareagovala mírným zvýšením úrokové sazby o 0,1 bodu u všech fixních hypoték. Důvodem je podle mluvčího banky Petra Plocka nárůst ceny zdrojů na mezibankovním trhu. Moneta Money Bank zvýší v druhé půlce listopadu úrokové sazby napříč všemi fixacemi, a to v rozmezí 0,1 až 0,3 procentního bodu.

Česká spořitelna u osmileté a desetileté fixace zvedla sazbu o 0,2 procentního bodu, u pětileté o 0,1 bodu. Zároveň klientům nabídla patnáctiletou fixaci. „Vzhledem k tomu, že se úrokové sazby začínají zvedat a očekává se i jejich další růst, mají klienti nyní jednu z posledních šancí zafixovat si aktuální úrokovou sazbu na co nejdelší období,“ upozornil mluvčí ČS Filip Hrubý.

Wüstenrot hypoteční banka v tuto chvíli neplánuje zvýšení úrokových sazeb hypoték. Srpnové zvýšení základní úrokové sazby ze strany ČNB se podle manažera vývoje bankovních produktů skupiny Wüstenrot Jiřího Klose do cen hypotečních úvěrů promítlo přibližně do jednoho měsíce. Podobný scénář pro koncové klienty se dá očekávat i tentokrát, podotkl.

Průměrná úroková sazba hypoték jde v letošním roce podle Fincentrum Hypoindexu postupně nahoru. V září mírně stoupla na 2,04 procenta ze srpnových 2,01 procenta. Údaje za říjen budou příští týden. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi