Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Espézetky na přání stále frčí: Je jich 8 023 za 80 milionů

Fotografie
Policie pátrá pro řidiči citroënu s estonskou poznávací značkou, který s autem havaroval a od nehody utekl.  (Autor: internal)
Autor: Jessica Lutišanová - 
11. listopadu 2017
10:43

Nadupané, ale i zcela obyčejné auťáky a na nich espézetky se jménem nebo přezdívkou majitele nebo nějakou číselnou a slovní šarádou. Také takové espézetky jsou na českých silnicích k vidění už od začátku minulého roku. Až do současnosti jich úředníci vydali 8 023 kusů. Řidiči za ně zaplatili přes 80 milionů!

Největší zájem o novinku byl v počátcích, na začátku loňského roku. Během prvních dvou měsíců chtělo být »originálních« 3500 řidičů, kteří podali žádost o espézetku na přání. Pak zájem začal upadat. Do konce loňského roku vydali úředníci celkem 4806 kusů.

Do včerejšího dne 8 023 značek. Podle dopravního experta si lidé nechávají na značky napsat nejčastěji jména, přezdívky, název firmy nebo se případně snaží registrační značku ozvláštnit nějakým vtipem typu »UME D0BRY« nebo »RUK UNAT0«. Neobvyklé espézetky nejvíce frčí v hlavním městě a naopak nejméně na Vysočině.

Pokud by chtěl mít řidič na autě nějaký hanlivý výraz, má smůlu. Není to totiž povolené. Lidé také musí zapomenout na slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q, W.

Pokud vám někdo originální značku ukradne nebo ji ztratíte, můžete se s vysněným unikátním nápisem nadobro rozloučit. Úřad už vám duplikát značky nenechá vyrobit. Zablokuje ji kvůli riziku zneužití, a motoristé tak přijdou o vstupní investici.

Registrační značky na přání se často objevují na drahých vozidlech prémiových značek, například Porsche, Mercedes, SUV, Audi či BMW. A jaké nejvtipnější texty se na nich objevují? „Netradiční znění byla zjevná zejména v počátcích vydávání značek na přání, například 333SHREK, 111PANDA, 777SVEJK, ANDILEK1, BELM0ND0, KUZLATK0, 666BUBIK, 666BANAN, N0LIMIT, TYBRZD0, M0RAVAK, 79PEPAN, DRAC- 1CE, HELLB0Y a další,“ řekl tiskový mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

„Většinou lidé, kteří jsou vysoce dominantní a rádi by patřili mezi ty, kteří můžou mít všechno. Chtějí být originální a udávat směr událostí. Když si koupí drahé a velké auto, tak k němu potřebují mít i originální neokoukanou poznávací značku,“ vysvětlil Blesku dopravní expert Roman Budský.

VIDEO: Policie pátrá pro řidiči citroënu s estonskou poznávací značkou, který s autem havaroval a od nehody utekl.

Video  Policie pátrá pro řidiči citroënu s estonskou poznávací značkou, který s autem havaroval a od nehody utekl.  - David Malík
Video se připravuje ...

bullshit ( 11. listopadu 2017 19:10 )

Nezbývá než souhlasit ale alespoň zmizela korupce při přidělování RZ.

diskutujici ( 11. listopadu 2017 18:20 )

Ano, ale ne u aut. V případě auta je značka složená z 8 znaků, pro motocykly je provedena 7 znaky, v případě mopedu se jedná o 5 znaků. https://www.nasepenize.cz/znacky-spz-na-prani-vse-co-potrebujete-vedet-270352

diskutujici ( 11. listopadu 2017 15:40 )

N0LIMIT, TYBRZD0, M0RAVAK, 79PEPAN - nesmysl, na autech musi byt 8 znaku!

krtek. ( 11. listopadu 2017 15:16 )

nahodou , videl jsem trabanta se znackou BA-KELIT , a ze slovenska, tak mne napada tam nemaji povinnou jednu číslovku ?

imros@seznam.cz ( 11. listopadu 2017 14:56 )

PĚKNÁ KRAVINA

Zobrazit celou diskusi