Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Domácí zdravotníci v problémech: Sestrám se práce nevyplácí, hrozí konec, varují

Autor: Zuzana Zelenková - 
12. listopadu 2017
05:40

Domácí zdravotní péče v Česku má problémy. Její provozovatelé z celého Česka se sešli na pracovním setkání a shodli se na společném memorandu. Tvrdí například to, že jsou dlouhodobě podfinancovaní, na závažnější případy doplácejí. Nebo to, že pracovníci v lůžkových zařízeních přidáno dostali opakovaně, ale oni ne.

Předsedkyně Asociace domácí péče Ludmila Kondelíková o lepší přístup u Ministerstva zdravotnictví ČR a zdravotních pojišťoven usiluje už řadu let. Teď by se do práce ale měli zapojit i další lidé. Po setkání zástupců agentur domácí zdravotní péče spatřilo světlo světa memorandum, které popisuje nedostatky, které agentury trápí, stejně jako jejich požadavky na zlepšení v přístupu i financování péče.

„Ministr s námi nekomunikuje, hlavní sestra na ministerstvu nefunguje a pojišťovny se zaštiťují tím, že nárůst domácí péče v celkovém objemu je enormní. To je ale dle našeho názoru způsobeno tím, že zdravotní pojišťovny uzavírají smlouvy s novými  poskytovateli, ačkoli na druhé straně deklarují, že současná kapacita pokrytí agenturami domácí péče je  naplněna a republika je pokrytá,“ vysvětlila pro Blesk.cz Kondelíková.

Sestrám se domácí péče nevyplácí

Podle ní nedostatek financí a sester může vést i k zániku již dvacet let fungujících agentur. Nově vznikající poskytovatelé, kteří zaměstnávají praktické lékaře, mohou lépe ovlivnit nastavené regulační mechanismy. Projevuje se to prý už teď, pro ošetřující lékaře bývá podle Kondelíkové mnohdy  problém zajistit domácí zdravotní péči pro náročnějšího pacienta. Tedy péči, která je vyžadovaná několikrát denně, večer nebo o víkendech. 

„Zanikání by zhoršilo dostupnost péče. Dále je velký nedostatek sester, na to poukazujeme už 10 let a nikdo nás neposlouchá. Je to nejen nešťastně nastaveným vzdělávacím systémem, ale hlavně kvůli tomu, že prioritou jsou lůžková zařízení. Sestrám v nemocnicích se přidává, ale na naše požadavky nikdo nereaguje,“ popsala Kondlelíková.

Podle agentur je problém i v tom, že pojišťovny dávají roční finanční limity na každého pacienta. V případě těžkých pacientů se stává, že je takový limit vyčerpán ne za rok, ale třeba už za měsíc. To jde podle odbornice ruku v ruce s tím, že nemocnice propouštějí i pacienty, kteří by ještě před několika lety zůstávali na nemocničním lůžku.

Ministerstvo: Vše je, jak má být

Ministerstvo zdravotnictví před časem pro Blesk.cz uvedlo, že je podle něj všechno v pořádku a není důvod k panice. „Rozhodně nemůžeme souhlasit s tvrzením, že by ministerstvo zdravotnictví nedopřávalo poskytovatelům domácí péče sluchu. Na nedostatek nelékařských zdravotnických pracovníků ministerstvo mimo jiné reagovalo novelou zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, který začne platit od 1. září 2017,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí MZČR Ondřej Macura.

Podle Oborové zdravotní pojišťovny se ve způsobu úhrad v segmentu domácí péče dlouhodobě nic nemění. Pokud má tedy poskytovatel obdobnou skladbu ošetřovaných pacientů, jako měl v referenčním období, což má být rok 2015, dostane za poskytnuté služby v roce 2017 zaplaceno o čtyři procenta více než v roce 2015.

„Stejný způsob regulace je uplatňovaný s výjimkou segmentu dopravy a zdravotnické záchranné služby u všech poskytovatelů ambulantních zdravotních služeb,“ upřesňuje mluvčí OZP Ladislav Wagner. Což je dané známou úhradovou vyhláškou. To potvrzuje i mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. „Zdravotní pojišťovny se při své činnosti musí řídit legislativními normami. Tyto legislativní normy ovšem nemají pojišťovny možnost prakticky nijak ovlivnit.“

Podle Wagnera v době, kdy trvale roste objem účtovaných zdravotních služeb a dynamika tohoto nárůstu převyšuje růst příjmů ze zdravotního pojištění, nelze ani do budoucna očekávat úhradu bez regulací, pokud nedojde současně k navýšení či možnosti individuálního nastavení výše pojistného za zdravotní pojištění.

Agentury tedy přitvrzují ve svém boji a budou trvat na dodržení svých požadavků. Nad memorandem se usneslo 69 provozovatelů sociální péče.

moiaza ( 12. listopadu 2017 08:09 )

Jednoduché řešení. Ať vstoupí do nějaké strany a kandiduje do politiky. Bude mít peněz dost a naopak, práce málo. Jen se musí zdokonalit ve žvanění.

Zobrazit celou diskusi