Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Když váš běžný nákup zachraňuje: Matce, co má dvoje dvojčata, pomohla potravinová sbírka

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
8. listopadu 2017
06:30

Sáček těstovin, balík plen - pro někoho běžná položka, pro jiného zásadní věc, která mu usnadní život. Tuto sobotu, 11. listopadu, můžete běžným nákupem ve velkých obchodních řetězcích a drogeriích pomoci například matkám samoživitelkám, seniorům a dalším lidem, kteří trpí potravinovou nouzí. Popáté startuje Národní potravinová sbírka, do které se letos zapojilo 750 prodejn ve všech regionech Česka. Jak můžete přispět?

Jana se ocitla v zajetí dluhů vinou bývalého manžela. Měla s ním dvojčata – kluka a holčičku. A již několik let před rozvodem žili odděleně. Teprve v rozvodovém řízení zjistila, kolik peněz manžel bez jejího vědomí dluží. Jana si tak ze vztahu ‚odnesla‘ přes dva miliony korun dluhů. Obě děti jí byly svěřeny do péče a Jana se dluhu postavila čelem. Dočkala se však i vítané pomoci.

Druhá dvojčata a potravinová pomoc

Jana se podruhé vdala a do rodiny se narodila další dvojčata – holčičky. S manželem se dohodli, že nezaviněné dluhy budou řešit společně a vstoupili do insolvence - což ve výsledku znamená, že na měsíc má jejich šestičlenná rodina 13 tisíc korun. Většina manželova platu putuje na splátku dluhu, Jana usilovně chodí na brigády, přestože menší děti nejsou ještě ani tříleté.

Rodině velmi pomohla potravinová pomoc. Díky darovaným potravinám se oběma mladším dcerám výrazně zvýšil přísun zdravých potravin, masa a zeleniny. Navíc díky potravinové pomoci mohla Jana trochu zvolnit v čase
investovaném do brigád a věnovat cennou péči všem dětem. „Nestydím se za situaci, v jaké jsme. Jsem hrdá, že máme kolem sebe dobré lidi. Jsem šťastná, že máme zdravé děti. Až to všechno zvládneme, zase ráda pomůžu já někomu jinému,“ uzavírá Jana.

Senioři na hranici podvýživy

Potraviny ze sbírky mohou také pomoci seniorům. „Ti mají nedostatek financí a stravu tak zanedbávají. Celý měsíc se např. živí rohlíkem s gothajem a jsou často na hranici podvýživy. My chceme, aby měli pestrou a plnohodnotnou stravu,“ řekla ve studiu Blesku Zuzana Krmilová, koordinátorka Národní potravinové sbírky.

Chcete pomoci nákupem potravin či drogistického zboží? Co se s potravinami bude dít po vašem nákupu? Podívejte se na rozhovor: 

Video  Národní potravinová sbírka může pomoci lidem v nouzi. Zapojte se také  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Pár zajímavostí:

  • V premiérovém ročníku v roce 2013 se zapojilo 50 neziskových organizací ve 111 obchodech z celkem 5 obchodních řetězců 
  • Letošní pátý ročník zapojuje 750 obchodů a více než 300 neziskových organizací.
  • V porovnání s rokem 2016 je to o 90 zapojených prodejen více.
  • Sbírka loni vynesla 312 tun zboží, z toho 4,6 tun drogistického zboží.
  • Národní potravinová sbírka by se nemohla uskutečnit bez pomoci a nadšení dobrovolníků. Podle odhadů  bude letos svůj čas darovat 4500 lidí ve všech zapojených městech.
  • Informace, včetně zapojených obchodů a seznamu potravin, najdete na stránce www.potravinypomahaji.cz