Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Karolínku (4) měla týrat její matka. Holčička oslepla a trpí, žena je na svobodě

Autor: ula - 
8. listopadu 2017
05:40

Lucii P. (37) v září roku 2014 soud odsoudil za napadení půlroční dcery Karolínky. Podle původní obžaloby ji uhodila do hlavy tak, že dítěti nenávratně poškodila mozek. V listopadu odvolací soud trestní stíhání matky zastavil kvůli procesní chybě. Žena tak zůstává na svobodě, stav Karolínky se ale zhoršuje. Otce Karla P. (37) psycholog připravuje na dceřin odchod.

Lucie P., původem z Ukrajiny, měla s Karlem P. dvě dcery, Lucii (15) a Karolínu (4). Obě děti jsou nyní v péči otce. Lucie P., o které svědci u soudu vypověděli, že se raději mazlila se svým hadem než se svými dětmi, vrátila otci v dubnu 2014 sedmiměsíční Karolínu v hrozném stavu.

Podle obžaloby jí vadilo, že miminko pláče, a bila jej otevřenou dlaní do hlavy i obličeje. Dítě tehdy zachránila okamžitá operace, od smrti ji dělila pouhá hodina. I tak má holčička potíže s motorikou, přišla o zrak a trpí těžkou epilepsií.

Pražský městský soud poslal matku za tento incident na 10 let do vězení a zaplatit měla 4milionové odškodné. Zároveň soud projednával podezření, že matka týrala Karolínku dlouhodobě, chyběly ale důkazy, a tak soud matku v tomto bodu obžaloby viny zprostil.

Matka táhla dítě po ulici na vodítku, kolemjdoucí byli v šoku. Podívejte se:


Matka je na svobodě

„Odvolací soud pak v listopadu 2014 zrušil rozhodnutí prvostupňového soudu o vině a trestní stíhání zastavil kvůli procesní chybě – nesprávné formulaci výroků prvostupňového soudu,“ vysvětluje advokátka Karla P. Lenka Zajíčková s tím, že podle soudu šlo o totožný skutek a nebylo možné za něj ženu jednou osvobodit a podruhé odsoudit dvakrát.

Otci nezbylo nic jiného než se obrátit se stížností k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kde je nyní na stole otázka finančního odškodnění.

„Smír v podobě odškodnění možná částečně pomůže materiálně, nemůže ale nijak pomoci samotné Karolínce, neexistuje terapie, která by se dala zaplatit a která by pomohla zlepšit její zdravotní stav,“ dodává Zajíčková. Mnohem zásadnější by podle ní pro rodinu byl spravedlivý trest pro viníka a omluva od státu za systémové selhání státních orgánů, kvůli kterému se nepodařilo incidentu zabránit ani potrestat viníka.

Týrala i starší dceru?

Lucie P. byla za podobný čin už jednou souzena. V roce 2003 surově hodila s první dcerou Lucií (tehdy 1 rok) a způsobila jí několik zlomenin. U soudu však vyfasovala pouze podmínku. Dívka, které je nyní 15 let, řekla, že ji matka bila koženým řemenem a mlátila jí hlavou o zeď. „Následky si Lucie ponese celý život, nemá ve výchově ženský vzor, má jenom tátu a nestíhá udržet krok se spolužačkami, a těžko říci, jestli si někdy vůbec založí rodinu,“ říká otec Karel P.

Michaela hodila se svým čtyřletým synem o zem, vše zachytily kamery:

Stav Karolínky se zhoršuje

Karolínce postupně vyhasínají všechny motorické funkce a reflexy, již zcela oslepla. Zdraví má tak chatrné, že ji ani nemohou doočkovat, rodina proto nesmí chodit mezi lidi. Otec není o prožitém utrpení svých dětí ani schopen psát. „Před měsícem mi Karolínka skoro umřela na virózu, byla na jednotce intenzivní péče. Zůstalo ve mně trauma na celý život a pomáhá mi to řešit intervenční psycholog, který mě zároveň připravuje na odchod Karolínky,“ svěřil zoufalý otec. Redakce Blesk.cz oslovila i Lucii P., ta se dosud nevyjádřila.

Chcete pomoci Karolínce a její rodině?

Jako ležící pacient Karolínka potřebuje speciální přepravní pomůcky, které se již do běžného osobního automobilu nevejdou, proto ve spolupráci s nadací Život dětem byla zahájena sbírka na pořízení většího automobilu pro rodinu.

Sbírkové číslo účtu je 83297339/0800, variabilní symbol pro Karolínku je VS: 2222