Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dalík nastoupil do vězení. V slunečních brýlích, beze slova a 25 minut před ultimátem

Autor: simao, ČTK - 
6. listopadu 2017
15:48

Necelou půlhodinu před koncem lhůty, která mu byla soudem vyměřena, nastoupil lobbista Marek Dalík do ruzyňské věznice. Byl odsouzen k pěti letům vězení v souvislosti s nákupem obrněnců Pandur.

Lhůta pro nástup měla Dalíkovi vypršet v 16:00. V 15:35 se za Dalíkem zaklaply dveře věznice v Ruzyni, před kterou na lobbistu čekal dav novinářů. Dalík se jimi prodral beze slova. Na dotazy, proč nechal nástup opět na poslední chvíli, nereagoval.

Dalík opět nastoupil aneb „Nosím černý brejle“

Dalík přijel k vězeňskému areálu autem v doprovodu právníka. Nedal na sobě zároveň nic znát. I přes chladné a deštivé počasí mu oči zakrývaly černé sluneční brýle. Novináři se ho ptali i na podané dovolání či na prezidentskou kandidaturu Mirka Topolánka. Ani tehdy nereagoval.

Dalík podal proti odsuzujícímu rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá na nástup trestu vliv. Soud vynesl pravomocný rozsudek nad Dalíkem na konci letošního července, kdy se kauzou zabýval podruhé.

Původní čtyřletý trest na jaře zrušil Nejvyšší soud. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn z vězení. Z trestu odpykal zhruba sedm měsíců. Dalík, který patřil mezi nejbližší spolupracovníky expremiéra Topolánka, si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů.

Vinu dál odmítá

Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování. Soud ho poslal do vězení za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády.

Původně byl Dalík potrestán za to, že na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády. Dalík vinu dlouhodobě odmítá. Nepomohla mu ani změna výpovědi u červencového jednání, kdy poprvé připustil, že se na inkriminované schůzce se zbrojaři o penězích jednalo.

Podle Dalíka částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely. Dalík si pak plánoval provize z toho, že bude v novém kontraktu pro Výboha zajišťovat PR služby.

levicove-smegma ( 7. listopadu 2017 09:02 )

My, levicoví přizdisrááči, zloději, voliči Zemana, křiváci a ostatní levicový xindl nemáme vlastní myšlenku a tak se jen pitvoříme po ostatních. Napodobujeme cizí nicky, komolíme obsahy, krademe cizí věci a volíme Zemana. Čest práci!

profisport.. ( 7. listopadu 2017 06:44 )

Máš to marný, buzerante, já jsem na ženský!

babamotorkarka ( 7. listopadu 2017 00:52 )

Topol zařídí amnestií či jinak propuštění tohoto hajzla, Dalíka, jako grázl Klaus tyto a jiné své kámoše omilostnil promyšlenou amnestií ! Pakáž ODS, TOP/STAN ! A KDU církevní restituenti ... A všimněte si, že ODS dělá vždy překvápka na poslední chvíli, aby jim to nikdo nezkazil : Klaus amnestie při rozlučce s úřadem na Hradě, srbská vichřice Udženija + její pikolík Fiala akce "Topol" těsně před koncem možnosti nominace na prezidenta !

babamotorkarka ( 7. listopadu 2017 00:39 )

Prolhaný zlodějský gauner, Dalík, a jeho pán Topolán(ek) patří za katr ! Doufám, že megatuneláře Topola lid nezvolí za prezidenta. Ale že to ta srbská vichřice Udženija vymyslela s pikolíkem Fialou mazaně... Nejdřív Fialu na šéfa PSP a pak 2. pecka "Topolánek" a účelově těsně před koncem nominace na prezidenta, aby ostatní strany (ČSSD, KSČM, ev. Piráti, SPD, KDU) nenanominovali něj. autoritativního Boha jako protikandidáta.

levicove-smegma ( 6. listopadu 2017 23:38 )

My, levicoví přizdisrááči, jucháme nad uvězněním Dalíka a ukájíme se představou, jak mu spoluvězni projíždí konečník. Čest práci!

Zobrazit celou diskusi