Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český horolezec se vážně zranil v Alpách. Spadl z 200 metrů

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2017
12:52

Vážná zranění utrpěl v neděli při pádu z výšky zhruba dvou set metrů český horolezec v rakouských Alpách. Jednatřicetiletého muže musel do nemocnice transportovat vrtulník, informoval web regionews.at.

Dva horolezci z České republiky, jednatřicetiletý muž a o rok mladší žena, vyrazili v sobotu z osady Seewiesen na severovýchodě rakouské spolkové země Štýrsko na výstup na horu Hochschwab. Po přenocování v horské chatě se v neděli vydali zpět do údolí, informoval web regionews.at.

Při pokusu o překonání strmého a zasněženého žlabu přišel Čech o rovnováhu a zřítil se do hloubky zhruba dvou set metrů. Žena, která jej doprovázela, zavolala okamžitě pomoc, nedokázala ale určit jejich přesnou polohu. České horolezce našli záchranáři nakonec pomocí vrtulníku ve výšce 1900 metrů nad mořem. 

Jednatřicetiletý Čech utrpěl při pádu vážná zranění v oblasti pánve a kotníku. Vrtulník ho transportoval do nemocnice ve Štýrském Hradci. Ženu, která jej doprovázela, a dalšího horolezce, který Čechům na místě pomáhal, helikoptéra převezla do údolí bez zranění.

moiaza ( 6. listopadu 2017 16:12 )

Ještě jste zapomněli napsat, že to byl velmi zkušený horolezec a hlavně sportovec. Na tomto kopečku jsem 2x (jednou brzy na jaře))a je to celkem pohodovka. Podmínka - vhodná obuv a oblečení. V zimě mačky a neuškodí lano. Kdo bývá připraven, nebývá překvapen.

Zobrazit celou diskusi