Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Morbidní veletrh v Lysé nad Labem: Rakve za statisíce i hrob ze skla

Autor: Jakub Kopřiva - 
4. listopadu 2017
05:51

Krása, ze které mrazí! I tak by se dal popsat dojem z ojedinělého veletrhu Poslední cesta, který se včera otevřel návštěvníkům Výstaviště v Lysé nad Labem. Ukazuje, že odchod z tohoto světa může proběhnout stylově, ale i netradičně.

Jak chcete své blízké vypravit na poslední cestu? Také o tom je právě probíhající veletrh. Přes současné dušičkové období tu zjistíte, že rozloučení s blízkým zemřelým může být důstojné, i když zvolíte modernější přístup. „U nás se většinou o smrti a přípravách na pohřeb moc nebavíme, a je to chyba,“ řekl Blesku ředitel Výstaviště Ondřej Matouš. „Pocítili jsme to i v přípravách – třeba radnice ve Velkém Oseku nám odmítla vyvěsit plakáty, protože prý jejich obyvatel se téma netýká. Asi jim tam nikdo neumírá,“ dodal. Výstava samotná nabízí ještě dnes možnost vidět aktuální trendy v pohřebnictví i praktické informace pro pozůstalé nebo lidi na sklonku života.

Jednou z novinek, která zaujala především na Slovensku, je možnost výroby celého pomníku i s náhrobním kamenem ze skla. „Tento hrob dovoluje použití jakéhokoli motivu, který je speciálním tiskem přenesen na skleněný povrch,“ řekl Blesku zástupce výrobce Martin Volčík. Skleněné desky umístěné na kovové konstrukci jsou velice odolné, po hrobě se dá i chodit, nezměněný vydrží až 200 let. Stojí asi 50 000 korun.

Dalším způsobem, jak si uchovat vzpomínku na blízké, je nechat si vyrobit diamant z jejich popela, klidně můžete přidat pramínek vlasů. „Je to synteticky vyráběný diamant, který má ale naprosto stejné vlastnosti jako pravý,“ řekl Blesku Dalibor Novák, jehož firma například vyrábí i šperky s otisky prstů zesnulých. Vybroušený diamant lze umístit do šperku, který se stává nejen vzpomínkou, ale i ozdobou. Jeho cena se pohybuje mezi 30 tisíci korunami až půl milionem. Popel zesnulého lze však také zatavit do skleněné dekorace, kde vytváří decentní efekt.

Také přeprava zemřelých už dávno neznamená lafetu či kočár, i když i ty lze na veletrhu vidět jako vzpomínku na časy minulé. Dnešní vozy umožňují luxus i praktičnost na poslední cestě zesnulého. „Na pohřební lze přestavět v podstatě jakýkoli dodávkový vůz,“ řekl Blesku Petr Mladý, jednatel společnosti Auto M+V. Takový vůz může vyjít až na půl milionu. „Auto musí samozřejmě dobře vypadat, z praktických věcí je důležitá třeba výsuvná plošina.“ Vozy uvezou naráz i čtyři a více rakví.

VIDEO: Veletrh hodinek

Video  Veletrh hodinek  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi