Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ponižování, bití, vydírání: Senioři čelí domácímu násilí. Jak se ubránit?

Autor: ula - 
13. listopadu 2017
05:20

Domácí násilí se netýká jen žen a dětí. Stále více se oběťmi stávají senioři. To potvrzuje i jednoduchá statistika tísňového centra portálu Život 90, kam se jen za rok 2015 dovolalo 475 obětí domácího násilí. Policie si z tohoto množství převzala pouze 44 případů. Mnoho obětí se totiž bojí o domácím násilí mluvit nebo ho i řešit. Zároveň nemohou uvěřit, že by jim někdo z rodiny mohl ubližovat. Důležité je přiznat si, že jste obětí domácího násilí. Co pak mohou senioři dělat?

Jak poznáte, že žijete v násilném vztahu a jak násilí řešit? V první řadě je potřeba zmínit, že násilí nemusí mít pouze fyzickou podobu, jako je bití, ohrožování zbraní, ničení věcí oběti atd. Zdaleka nejčastější formou je násilí psychické, tzn. ponižování, urážení, obviňování, zákazy, hrubé chování až vyhrožování nebo vydírání.

Násilí má mnoho podob

Psychické násilí bývá zpravidla prvotním projevem a časem se k němu mohou přidat další formy, kromě zmiňovaného fyzického násilí to může být i násilí ekonomické (finanční závislost), emocionální (soustavné kontrolování oběti, citové vydírání) nebo sociální (cílem je oběť izolovat).

Existuje několik základních charakteristik domácího násilí, podle kterých se může člověk řídit. Patří k nim opakovanost a dlouhodobost násilí, jeho skrytost (místem násilí je privátní prostředí jako např. dům, auto nebo chata) a stupňování.

„Právě stupňování agrese je jedním z nejvýraznějších projevů domácího násilí, oběti si většinou ani neuvědomují, že se pomalu ale jistě dostávají do pasti, ze které je pak tolik složité uniknout,“ říká Jakub Otipka, ředitel projektu Bezpečí pro seniory.

Video  Senioři se učí Krav Magu  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík, hudebnibanka.cz
Video se připravuje ...

Co tedy mohou senioři dělat, když zjistí, že jsou oběťmi domácího násilí?

  • Mějte u důvěryhodné osoby ukryté důležité dokumenty, např. rodné listy dětí, oddací list, pas apod.
  • Je dobré mít záložní klíče od bytu. Také je vhodné ponechat si odložený určitý finanční obnos.
  • Mějte v bytě, nebo na nějakém pro vás přístupném místě uschovanou tzv. pohotovostní tašku, kde budete mít peníze apod. pro případ rychlého odchodu.
  • Mějte stále zapnutý telefon. Pokud vám dotyčná osoba telefon kontroluje, nebo bere, je výhodné mít ještě jeden. Mějte policii na rychlé volbě.
  • Informujte někoho ve svém okolí o tom, co se u vás doma děje. Zkuste mluvit o násilí a své situaci se svými přáteli, zjistěte, na koho se obrátit v případě nouze.
  • Je-li to možné, domluvte si signál se sousedy pro případ, že byste nemohli volat policii sami. Může to být rozsvícené světlo, nějaká neutrální věta, kterou řeknete do telefonu.
  • Vidíte-li, že se schyluje k nějakému incidentu, pokuste se pod nějakou záminkou odejít včas. Přemýšlejte o tom, co případně můžete říct, jak se vymluvit – nákup apod.

Co dělat, když vás agresor napadne?

  • Je dobré přemýšlet o tom, jak se zachovat, když dojde k napadení. I když to není příjemné, může se to velice osvědčit. Člověk ve stresu jedná často zkratkovitě, a proto je důležité mít jednotlivé kroky alespoň trochu rozmyšlené.
  • Pokud vás agresor bije, snažte se schoulit do rohu, krýt si rukama hlavu a nohy přitáhněte k tělu, abyste si chránili břicho.
  • Pokud jste v nebezpečí a potřebujete pomoc, zavolejte policii.

Jaká je právní pomoc?

Vykázání

Agresor může být ze společné domácnosti vykázán. Toto opatření slouží k vaší ochraně. Vykázání může trvat až 10 dnů a může být prodlouženo až na půl roku. V této době se k vám agresor nesmí přiblížit, kontaktovat vás, odevzdá klíče od bytu, a pokud by nařízení porušil, vystaví se trestnímu stíhání.

Trestní oznámení

V případě, že u Vás dochází k domácímu násilí, tedy naplnění některého z trestních činů, můžete podat na pachatele domácího násilí trestní oznámení. Pokud se tak rozhodnete, je důležité zajistit si bezpečí, protože právě v období řešení trestního oznámení může násilí eskalovat. Rozhodně není vhodné podávat trestní oznámení v době, kdy s agresorem sdílíte společnou domácnost. Vystavovali byste se tím značnému nebezpečí.

Senioři se učí sebeobranu. Podívejte se: 

Video  Senioři se učí Krav Magu  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík, hudebnibanka.cz
Video se připravuje ...


V dalších krocích, které vás čekají po odchodu od násilné osoby, budete určitě potřebovat podporu a pomoc. Nejlepším řešením bývá obrátit se na některou z pomáhajících organizací, které mají s těmito věcmi velké zkušenosti.

 

 

moiaza ( 13. listopadu 2017 10:58 )

Kde je pravdivost slov, které hlásal jeden opilec z balkónu Melantichu v r.1989? Prý pravda a láska zvítězí nad lži a nenávisti. Opak je pravdou. V ČR vítězí na plné čáře lež, podvody, korupce, závist, nenávist a hlavně drogy. To zde zasel právě ten opilec, co nám všem lhal. To násilí je jen důsledek toho, co se děje v Havlokapitalismu.

zadnice ( 13. listopadu 2017 10:54 )

Navštěvovat kurzy "sebeobrany"??? To je rada nad zlato!!!

eblanche ( 13. listopadu 2017 09:23 )

Je to smutné, ale je to tak

Zobrazit celou diskusi