Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři se pacientů s HIV štítí a bojí, tvrdí expert. Odmítají je zubaři i chirurgové

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. listopadu 2017
06:25

HIV pozitivní pacienti nejsou často řádně ošetřeni, zdravotnický personál se jich bojí až štítí. Tvrdí to alespoň zástupce praktických lékařů. Kolem nemoci prý panuje dosud řada mýtů, především mezi zdravotníky. Počet HIV pozitivních přitom u nás rapidně roste, podle posledních dat z roku 2015 přibylo 266 nových případů, což je rekordní číslo za posledních 13 let. 

Podle lékaře Josefa Štolfy je v Česku stále nízká povědomost o HIV pozitivních pacientech. Jen k němu přijde prý každý den do ordinace asi 10 lidí s touto nemocí, kteří nedostali řádné ošetření u některého z jeho kolegů. Podle jeho slov se zdravotnický personál v ambulancích, ale i v nemocnicích lidí se závažným onemocněním až štítí.

„Největší problém s touto diagnózou mají podle mých zkušeností stomatologové či ORL specialisté. Chirurgové takřka panikaří, když mají provést i malý zákrok u HIV pozitivních pacientů,“ uvedl Štolfa.

Problém mají třeba zubaři

Tuto zkušenost potvrzuje i ředitel Domu světla Jiří Pavlát. „Jako pacientská organizace se setkáváme s tím, že pacienti jsou odmítáni zejména u stomatologů a dalších odborností. Velmi často to řešíme ve spolupráci s našimi právníky, kdy se snažíme jim tu lékařskou péči zajistit,“ řekl pro Blesk.cz Pavlát.

To pacientům mnohdy komplikuje život. S banalitou můžou „marodit“ i týdny. Přitom by k uzdravení stačilo mnohem méně času.

„Nedávno jsem řešil případ HIV pozitivního pacienta, který pracuje jako řidič a na ruce se mu udělal drobný výrůstek. Šlo o vcelku banální zákrok pro chirurga – nicméně lékaři v Ústřední vojenské nemocnici jej odmítli provést, přesměrovali pacienta na Bulovku, kde ovšem zase není v soustavná péči,“ popsal případ Štolfa.

Podle odborníka lékaři prý raději ošetří člověka se žloutenkou, která je mnohem nakažlivější. HIV pozitivní ale ošetření potřebují stejně jako ostatní lidé. Pokud je lékaři odmítají, dostávají se do nepříjemného kolečka nejen zdravotních potíží, ale i byrokracie, protože se prodlužuje léčení a zůstávají mnohem déle na nemocenské.

Druhé centrum bez podpory VZP

V Praze by pak lidem pomohlo i druhé léčebné centrum, které se nemocným věnuje. Oba odborníci popsali, že jedno bychom našli na Bulovce, to je prý přetížené. Druhé nabízejí ve Střešovicích. S tím však nespolupracuje největší česká zdravotní pojišťovna VZP.

„Tvrdí, že jedno HIV centrum stačí a tím zabezpečili službu, ač to jedno je přetížené. Z pohledu pacientské organizace je druhé pečující centrum potřeba,“ popsal Pavlát.

Podle VZP pro podporu druhého centra není důvod. „Dle dlouhodobých poznatků VZP je kapacita pracoviště na Bulovce odpovídající potřebám našich klientů. Nezaznamenali jsme ani od klientů, ani od provozovatele žádné stížnosti, že by pracoviště na Bulovce bylo přetížené a nezvládalo adekvátně zajišťovat péči těm nemocným, jejichž zdravotní stav to vyžaduje,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) spolupracuje s osmi HIV centry v republice. „ZP MV ČR má uzavřené smlouvy se dvěma specializovanými centry v Praze, která léčí pacienty s HIV, a s dalšími šesti specializovanými centry v krajských městech ČR. Mohu tedy potvrdit, že dostupnost zdravotních služeb pro nemocné s HIV je u ZP MV ČR zajištěna,“ uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

Nakažených je stále víc

Počet nakažených se prudce zvýšil od roku 2013. Nejvíc nemocných, podle odborníků je to 50 až 70 procent, potom žije v Praze a Středočeském kraji. Situace je tak vážná, že se stala i jedním z horkých témat nadcházející XXXVI. výroční konference SVL ČLS JEP (Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně) ve Zlíně, kde bude mít lékař Josef Štolfa mezi 8. a 11. listopadem k této problematice i workshop.

Virus HIV se nejčastěji přenáší krevními deriváty a sexuální cestou (cca 95 procent případů). Podle dat Státního zdravotního ústavu od roku 1985 diagnostikovali lékaři v ČR HIV pozitivitu u 2620 lidí. Loňský rok byl rekordní, mezi nově diagnostikovanými je 248 mužů a 18 žen. Polovina nových případů bydlí v Praze (50,8 %), dalších 7,9 % ve Středočeském kraji. Průměrný věk nově diagnostikovaných mužů byl 35 let, žen 39 let.


Mýty o HIV:

  • HIV/AIDS je smrtelné onemocnění
  • HIV/AIDS je banální onemocnění
  • HIV/AIDS mohu dostat letmým polibkem
  • HIV/AIDS mohu dostat dotykem ruky
  • HIV/AIDS mohu dostat v blízkosti nakaženého
  • HIV/AIDS je výhradně chorobou homosexuálů

Video  Lukáš se při nechráněném sexu nakazil virem HIV. „Můžu si za to sám.“  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...