Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naděje pro pacientky po chemoterapii: Neplodnost jde vyřešit transplantací

Autor: ula - 
12. listopadu 2017
20:40

Až třetina světové populace podle statistik onemocní rakovinou. Bohužel nemilosrdné diagnózy slyší stále mladší lidé a zejména ženám může zhoubné onemocnění a následná léčba vzít možnost otěhotnět. Nadějí je nová léčba, o které zatím v Česku málokdo ví. Jedná se o transplantaci tkáně vaječníku.

Jde o problém, který se týká jak mužů, tak žen. Ale zatímco u mužů se dá relativně jednoduše přistoupit k preventivnímu zmrazení spermií, u žen, kde jsou navíc tyto komplikace častější, je zapotřebí složitějšího zákroku. Transplantace vlastní ovariální tkáně preventivně odebrané a zmrazené před zahájením onkologické léčby byla poprvé úspěšně provedena teprve v roce 2004 v Belgii.

Co je transplantace ovariální tkáně?

„Odběr tkáně vaječníku a její zamražení se provádí u žen, kde plánovaná léčba, většinou chemoterapie a radioterapie onkologického onemocnění, s velkou pravděpodobností sníží či definitivně poškodí budoucí plodnost. Odběr je nutné provést ještě před zahájením onkologické léčby. Podmínkou je, že se nejedná o onemocnění metastazující do vaječníků, že celkový stav pacientky dovoluje odběr ovariální tkáně v anestezii a že onkolog může odložit zahájení léčby,“ řekl Blesk.cz Tonko Mardešić, vedoucí lékař Pronatal.

Přibývá neplodných párů: Častěji je chyba na straně mužů, říká lékař

Video  Přibývá neplodných párů: Častěji je chyba na straně chlapů  - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Jak probíhá odběr vaječníku?

„Postup je takový, že se laparoskopickou cestou odebere část vaječníku, nebo jeden celý vaječník, kúra (cortex) vaječníku obsahující vajíčka se rozpreparuje na části tkáně přibližně 10x5mm a tyto proužky tkáně se zamrazí. Pacientka absolvuje onkologickou léčbu a po léčbě a úplném vyléčení, a na základě vyjádření ošetřujícího onkologa,  žena může zvažovat otěhotnění po zpětné transplantaci dříve odebrané tkáně vaječníku,“ popisuje lékař.

Jak probíhá transplantace?

Při transplantaci se rozmražené proužky ovariální tkáně přenesou zpět do zachovalého vaječníku, kde dojde k jejich přihojení a v optimálním případě k obnovení ovulační funkce.

„Ve většině těchto případů se však indikuje mimotělní oplodnění, protože přežívání štěpů není doživotní a je zapotřebí, aby žena - pokud možno - po transplantaci otěhotněla co nejdříve,“ doporučuje Mardešić.

Psychické komplikace

Právě tento zákrok otevřel dveře u nás i dalším pacientkám s podobnými problémy. Ovariální selhání totiž v závislosti na onkologické diagnóze postihuje 20 až 80 procent žen. U řady mladých pacientek se tak k mnoha potížím spojeným s onkologickou léčbou přidává další výrazná tělesná i psychická komplikace.

„Zkuste si to jen představit. Dozvíte se, že máte rakovinu. Při léčbě vám vypadají vlasy, přijdete o prso, celkově je vám na nic a jako bonus se vám zastaví cyklus a přijdete o možnost mít děti. To opravdu nejsou vyhlídky, které by někoho dokázaly povzbudit a pacientka kromě odborné péče potřebuje především spoustu vlastní energie a vůle k plnému uzdravení. Transplantace ovariální tkáně je skutečně významnou nadějí a vzpruhou,“ vysvětluje specialistka na onemocnění prsu, vedoucí lékařka Mammacentra Medicon Zelený pruh Regina Šírová.

Tereza (36) přežila rakovinu, ale měla namále. Podívejte se na její zpověď:

Video  Tereza (36) přežila rakovinu, ale měla namále...  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Hudební banka
Video se připravuje ...

Lékaři ani pacienti o transplantaci neví

Odborníci se proto shodují na zvýšené potřebě úzké mezioborové spolupráce. Jinými slovy, mladé ženy by se měly o této významné možnosti dozvědět ideálně před nástupem onkologické léčby od svého ošetřujícího lékaře.

Léčba je v Česku poměrně nová a podle Mardešiće není v povědomí ani lékařů ani pacientů.

„Řada žen už si nechala tkáň zmrazit. Protože postup je poměrně nový, řada žen má zamraženou tkáň, ale ještě se nevrátila pro její transplantaci. V Evropě se po tomto postupu zatím narodily desítky dětí, v České republice máme zatím jedno úspěšně probíhající těhotenství,“ uvedl Mardešić. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi