Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Adriankovi předpovídali smrt, on ale bojuje: Blesk napomohl rodině k získání peněz na léčbu

Autor: Zuzana Zelenková - 
3. listopadu 2017
05:00

Adriankovi doktoři předpovídali, že bude žít jeden den, je mu už ale 18 měsíců. Vymyká se svou nemocí všem tabulkám a diagnózám. Podpořit jeho zotavování by mohla rehabilitace, na kterou ale rodiče bohužel neměli ještě donedávna peníze. Potřebných sedmdesát tisíc jim nakonec darovala nadace Naše dítě, napomohl tomu i Blesk. Ředitelka instituce Markéta Nešlehová na Adriankův příběh narazila totiž právě na webu Blesk.cz. 

Marika G. a Tibor D. mohou slavit. Jejich malý syn Adrian pojede na potřebnou rehabilitaci na Slovensko, a to díky daru od nadace. S chlapečkem odjede tatínek, právě on s ním nejčastěji cvičí potřebnou Vojtovu metodu, která mu pomáhá. Maminky prý toto cvičení příliš nezvládají. „Děti u toho pláčou a řvou,“ vysvětlila pro Blesk.cz maminka Marika.

Tatínek se do centra Adeli na Slovensko těší. Doufá, že Adriankovi prospěje. Něco ho však bude trápit. „Těším se hodně, jen se mi bude stýskat po starším synovi. Jsem zvědavý na jiný názor, než je ten lékařů, ke kterým chodíme. Ti totiž pořádně nevědí, co mu je. Nespadá pod žádnou tabulku,“ vysvětlil mladý muž.

Adriankovi se při porodu přiskřípla pupeční šňůra, a přišel tak o přísun kyslíku, podle lékařů neměl šanci na přežití. Dneska je mu 18 měsíců. Přes všechny prognózy není jako hadrová panenka, dokonce se usmívá. Podle verdiktu měl jenom ležet a dívat se do stropu. Diagnóza dítěte se několikrát změnila, zatím to vypadá na svalový tonus a podvýživu spojenou s tím, že se nemůže pořádně najíst.

80 tisíc za rehabilitaci

Teď je důležité, aby se postavil. V tom by mu mohlo pomoci právě speciální slovenské rehabilitační centrum Adeli. Celá rehabilitace stojí osmdesát tisíc, rodiče měli deset, zbytek, tedy sedmdesát tisíc, zaplatila nadace Naše dítě. Adrian tedy může odjet už teď v listopadu. Nic ale zdaleka nekončí, je to spíš první krok k uzdravení. „Je dobré, když dítě může na pobyt vyrazit alespoň dvakrát do roka. Optimální ale jsou tři návštěvy centra,“ popsala pro Blesk.cz Anna Žebrová, která má v nadaci na starosti individuální žádosti lidí.

Boj rodičů tak musí pokračovat. Adrianovi sice dávají každou korunu, ale na další pobyty zatím nemají. Zakládají tak vlastní transparentní účet.

Článek našla při snídani

Ředitelka nadace Naše dítě Markéta Nešlehová přišla přitom na Adrianka úplnou náhodou. Bylo to prostřednictvím článku, který Blesk.cz uveřejnil přibližně před týdnem. V něm jsme na Adriana a finanční situaci rodiny, která si léčbu nemohla dovolit, upozornili.

„Při snídani jsem objevila článek a hned jsme začali jednat. Je to zhruba týden,“ popsala pro Blesk.cz ředitelka Markéta Nešlehová.  

Postaví se Adrian?

Ani tak to ale nebylo úplně snadné. Aby rodiče syna mohli poslat na léčbu, museli splnit nejrůznější podmínky. „Rodiče nám musí podat žádost, která se dále dokládá různými vyšetřeními. Vzniká složka a o tu se stará naše tajemnice tak, aby všechno probíhalo v pořádku, nezacházíme s našimi penězi, ale s penězi mecenášů a dalších lidí, kteří nám je poskytli,“ popsala Nešlehová s tím, že všechno musí být řádně dokladováno, aby organizace byla transparentní.

Ročně přerozdělujeme 12 milionů korun, dá se říct, že za měsíc tedy přerozdělíme milion. Ať už to jsou rehabilitace, zdravotní pomůcky a tak dále, dodala zástupkyně ředitelky nadace Štěpánka Gregorová.

Adrianka teď čeká odjezd, který ho postaví na nohy, nebo alespoň posadí do sedu. Až bude chodit, tak u toho bude i Blesk.cz, který s rodinou nadále zůstává v kontaktu.

Náročná situace samozřejmě dopadá na rodinu i psychicky. Maminka Marika se někdy zabývala otázkou „proč zrovna já“, pomohla jí ale v krizi její lékařka, které se povedly s malým Adriankem doslova zázraky. Paní doktorka mi řekla, že nemocný dítě nedá Bůh matce, která by to nezvládla, a od té doby vím, že to zvládnu,“ svěřila se Marika zatvrzele.