Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češi si napůjčovali neskutečných 277 miliard. Téměř třetina dlužníků je přitom bez práce

Autor: Matěj Hynek - 
2. listopadu 2017
17:51

České domácnosti se stále více zadlužují. Nejvíce peněz, více než jeden bilion korun, splácí tuzemci na hypotékách. Roste ale i počet osobních úvěrů. Ten již má skoro polovina Čechů. Podle údajů národní banky mají Češi osobní půjčky za více než 277 miliard korun. Z toho vyplývá, že průměrně dluží každý z více než 10,5 milionu obyvatel Česka něco přes 26 tisíc korun.

Skoro třetina lidí, kteří mají v současnosti půjčku, přitom momentálně není zaměstnaná. Ukazuje to průzkum společnosti KRUK. Z toho také vyplývá, že více než polovina lidí, kteří nějaký úvěr splácí, se nachází v horší finanční situaci.

„Z průzkumu lze konstatovat, že pětina (18 %) obyvatel ČR má pohledávky po splatnosti,“ doplňuje Markéta Kolářová ze společnosti KRUK, která poprvé zorganizovala Den bez dluhů, jenž letos připadá na 15. listopadu.

Zvyšující se počet úvěrů zároveň vede i k tomu, že čím dál většímu počtu lidí hrozí pád do dluhové pasti. Zachránit lidi před nebezpečným kolotočem půjček, které si sjednávají, aby mohli zaplatit předchozí půjčky, se každoročně během Dne bez dluhů snaží i Úřad práce České republiky ve spolupráci s odborníky z finančních institucí.

Za problémy s financemi si ne vždy lidé mohou sami

„Návštěvníky kontaktních míst nejsou jen lidé, kteří mají problémy s dluhy, ale například i matky samoživitelky, které ve svém rozpočtu bojují o každou korunu. Často radíme i lidem v důchodovém věku,“ vysvětluje Markéta Kolářová. Zdůrazňuje tak, že pomoc odborníků často vyhledávají lidé, kteří se dostanou do složité finanční situace bez vlastního zavinění.

Akce se navíc snaží poradit i v tom, jak dluhům předcházet. „Ukazuje i možnosti, jak dluhům předejít, vysvětluje lidem, jak si vést domácí rozpočet, jaké úspory si každý měsíc schovávat a kde se dá šetřit v rámci běžných výdajů,“ vysvětluje Kolářová.

To, že podobné poradenství je potřeba, dokazují i statistiky Asociace občanských poraden. Ty za minulý rok řešily přes 22 tisíc žádostí o radu ve finančních záležitostech. To je sice méně než v předchozích letech, kdy řešily i 25 tisíc případů, neznamená to ale, že by se situace výrazně zlepšovala.

Lidé mnohdy neví, kolik vlastně dluží

„Z analýzy naší agendy však vyplývá, že řešíme sice méně případů, zato však komplikovanějších, které vyžadují více intervencí a kvalifikované pomoci,“ upozornil v komentáři statistiky předseda asociace Hynek Kalvoda. Problémem podle něj je, že lidé často své situaci plně nerozumí. „Mnohdy narážíme na to, že naši klienti ani neví, kolik vlastně dluží a proč,“ vysvětluje Kalvoda.

Většina lidí, kteří občanské poradny kontaktují, navíc dluží velmi vysoké částky. „Výše zadlužení lidí, kteří nás oslovují, je v průměru kolem 500 tisíc a nejvyšší případ, který jsme měli možnost zaznamenat, se týkal dluhu ve výši okolo 20 milionů korun,“ popsal Kalvoda v komentáři.

Nedostatečná finanční gramotnost pak trápí i Úřad práce. „Úřad práce ČR klade velký důraz na prohloubení finanční gramotnosti. Ta je také součástí řady projektů určených konkrétní cílové skupině uchazečů,“ vysvětlila generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Finanční gramotnost lidí je důležitá i pro Úřad práce

„Právě tato oblast je pro lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, velmi důležitá,“ dodává. Jde podle ní o způsob, jak zabránit tomu, aby lidé padali do dluhové pasti, nebo aby z ní dokázali vystoupit.  Hlavním cílem podle ní je, aby se pro tyto lidi zaměstnání nebo samostatně výdělečná činnost stala skutečně hlavním zdrojem příjmu.

„Exekuce je jednou z bariér, která může bránit lidem v uplatnění se na trhu práce. Ale na druhou stranu není to bariéra neodstranitelná,“ dodává k tomu mluvčí Úřadu práce Kateřina Beranová. Úřad se podle ní v takových případech ještě více zaměřuje na práci s klientem. „Je potřeba si uvědomit, že exekuce mívají, pokud jde o psychiku člověka, mnohem větší dopad na nezaměstnaného, než toho, kdo práci má,“ upozorňuje Beranová.

Úřad práce se k akci připojil teprve minulý rok. Z jeho pohledu šlo ale o přirozený krok. „Ztráta zaměstnání je dokonce jedním z nejčastějších důvodů, proč se lidé dostávají do dluhů,“ vysvětluje Beranová. Mnoho lidí, kteří se potýkají s předlužeností, tak často je i v evidenci Úřadu práce, který se navíc finančnímu poradenství věnuje i samostatně.

Video  103 tisíc Čechů bankrotuje. Kdo na nich v bídě ještě vydělá?  - Klára Bruclíková, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

zednik ( 2. listopadu 2017 18:40 )

277 miliard. Tady je vidět, jakou sílu mají média a užvanění politici lobující pro banky. Lidem se valilo do hlavy , že jedině půjčky jsou to správné řešení , že je to moderní styl života, ne zkostnatělý multiservis a novomanž. půjčka. Že na úžasném západě tak žijí všichni, že dluhy jsou běžné a normální. Nikdo už neřekl to, co té třetině nynějších dlužníků nikdy nedocvaklo. Že máme jiné příjmy jak na západě, že přijdou lehce o práci, že spadnou do dluhové pasti, že se znich stanou zoufalí žebráci, že se musí naučit fin. gramotnosti. Těch 277 miliard nejsou jen hypotéky na bydlení, ale dluhy za obyčejné zbytečnosti a za nemravné exekuční poplatky. Tak si to blbínkové, co musíte mít všechno co vidíte ,užívejte

Zobrazit celou diskusi