Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zlevní máslo do Vánoc? Kostka by mohla být za 50 korun

Autor: Jakub Kopřiva - 
1. listopadu 2017
21:10

Dramatický růst ceny másla, který vymetl regály s akčním zbožím a způsobil mezi Čechy paniku, nejspíš ustal. Máslo by mohlo být možná levnější už v listopadu. Podle odhadů by se ze současných téměř 60 korun za kostku mohla cena snížit o 10 korun. A po Vánocích má být ještě lépe.

Horentním cenám másla, zdá se, odzvonilo. Tvrdí to alespoň agrární analytik Petr Havel (60). „Už dnes je to tak, že ceny nestoupají, někde dokonce klesají. Navíc obchodníci ho dávají velice často do slevových akcí. Ty se sice nepočítají do oficiálních statistik, ale i tak tlačí hodnotu dolů,“ řekl pro Blesk.

Zlevnění by mělo přijít už brzy. „Podle mě mohou ceny oscilovat kolem 50 korun už v listopadu,“ pokračoval odborník, který dodal optimistický výhled do dalších měsíců. „Tento trend bude pokračovat. Reálná hodnota za kostku je podle mě za současné ekonomické situace kolem 45 korun a tam se to zastaví. A to nejpozději v lednu příštího roku,“ sdělil. Na hodnotu před zdražením se už ale máslo podle Havla nevrátí.

Video  Máslové šílenství pokračuje. Nedělní sleva nahnala lidi do front.  - Jiří Čada, Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

Za to, že se cena po téměř půlroce sníží, mohou hlavně spotřebitelé. A také strach výrobců. „Část lidí se vrátila k rostlinným tukům. A kdyby se máslo drželo vysoko hodně dlouho, tak to několikaleté úsilí o to, aby bylo bráno jako zdraví ne škodlivá surovina, přijde vniveč, protože by se všichni vrátili k rostlinným tukům. A to zemědělci, výrobci ani prodejci nechtějí,“ uvedl Havel, který vidí důvod i v tom, že výrobci mohou reagovat na chování trhu. „Zemědělci produkují mléko ze dne na den. Je to komodita, kde se dá operativně reagovat. To se také stalo a tím se snížilo napětí mezi nabídkou a poptávkou,“ uzavírá Havel.

Ministerstvo zemědělství připouští, že aktuální vývoj nasvědčuje snížení cen. Kdy to bude, ale prý určit nelze. „O kolik a kdy by máslo mělo zlevnit, nelze odhadnout, neboť to závisí na více faktorech, jako je poptávka, ale i na cenové politice zpracovatelů a obchodních řetězců. Očekáváme však ještě nárůst ceny v období kolem vánočních svátků,“ uvedla pro Blesk mluvčí rezortu Markéta Ježková.

Video  Bude máslo za 70 korun? Ministr zemědělství prý ceny neovlivní.  - Blesk zprávy
Video se připravuje ...

Osudný tuk 

Dvě kostky másla za 119 korun ukradl zloděj v Brně. Z obchodu putoval okamžitě do basy. Vyhýbal se totiž nástupu do vězení za jinou krádež.

Co na to obchodníci 

Opatrný postoj zvolila mluvčí společnosti Lidl Zuzana Holá „Cena se vždy odvíjí od celkové situace na trhu. Nejsme proto schopni říci, jaký bude mít do budoucna vývoj,“ sdělila. To v Globusu mají výhledy optimističtější. „Podle aktuálních informací je suroviny dostatek, a proto není důvod k dalšímu navyšování ceny. Přibližně v polovině listopadu ceny másla klesnou,“ řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Pink ( 2. listopadu 2017 05:11 )

Prý máslo Dnes je to pouze nechutná,chemicky ochucená mazlavá hmota.

zednik ( 1. listopadu 2017 23:42 )

A není to jedno ? Od nového roku tradičně vše zdraží, tak stejně bude stát 80. Na velikonoce možná skokově zlevní na 78 a po velikonocích mírně podraží na 90

reskator72 ( 1. listopadu 2017 21:36 )

je mi to uplně jedno kolik stojí a ostatní co nadávaj si ho stejne koupí, takže jen zdražte ještě víc , a jestli na nej nemate , tak si ho nekupujte

11karel11 ( 1. listopadu 2017 21:27 )

Máslo za 50 kč není vůbec levné. To si děláte z lidí srandu ?

Zobrazit celou diskusi