Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vichřice brala střechy lidem i zvířatům. Trampolínu místo větru odnesl rozvod

Autor: Zuzana Zelenková, ČTK - 
1. listopadu 2017
19:00

Nedělní vichřice v Česku napáchala škody, které už se blíží k miliardě korun. Za vysokým číslem je celá řada příběhů zkázy. A kromě těch vážných se najde i několik kuriozit. Třeba nahlášená trampolína, kterou ženě ale místo větru nakonec sebral manžel v rozvodovém řízení.

Například pojišťovna Uniqa registruje na 580 jednotlivých škod, ty zatím odhaduje na 80 milionů korun. „Podle zkušeností z podobných událostí z minulosti (zejména srovnatelný Kyril) telefonáty koncem týdne už opadnou. Malý výkyv čekáme ještě v pondělí příští týden, kdy lidé navštíví své rekreační objekty a zjistí tam vzniklé škody,“ popsala Blesk.cz mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Celkový počet všech škodných událostí by podle mluvčí mohl být 1500 až 2000. „Zajímavé je lokální porovnání hlášených škod – dá se říci, jako by škody postupovaly pásem v okolí dálnice D1 až cca k Prostějovu, z východnějších oblastí už příliš škod naši klienti nehlásí. Nejvíce jich máme na Karlovarsku, Benešovsku, v Praze a na Vysočině,“ dodala Svobodová.

Pojišťovna registruje šest škod nad jeden milion korun. Nejdražší to pojišťováci měli na Karlovarsku, kde silný vítr poničil masivně nebo i odnesl střešní krytiny na několika halách pro chov drůbeže.

Velké škody na Benešovsku i severu Čech

Allianz odhaduje škody u svých klientů na několik desítek milionů. Nejčastěji jde o zničené střechy domů, chat a chalup, ale také rozbitá auta. V pojišťovně zaznamenali i tři tisíce volajících za hodinu a tak upozorňují, že klienti mohou využít taky podání hlášení přes internet. „Nejvíce hlášení máme ze severních a středních Čech, z Prahy a z Brněnska. V terénu už po celém území pracují mobilní technici,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Jenom v Praze a Středočeském kraji pak škody odhadují na více než 10 milionů. „Jedním z nejpostiženějších okresů je u nás Benešovsko, odkud do úterního poledne máme hlášené škody za 1,3 milionu korun. Velmi mnoho pojistných událostí je také z Ústecka a Teplicka (zatím za 2,5 milionu), přes jeden milion už evidujeme z Mostecka a Děčínska,“ dodal Bálek. Největší školy pak napáchaly popadané stromy.



Pojišťovny mají ale i některé úsměvné příběhy. Jedna klientka například operátorům oznámila, že jí nedělní vichřice ze zahrady odnesla trampolínu. Po pár minutách zavolal její manžel, aby uvedl věci na pravou míru a vysvětlil, že jsou zrovna v rozvodovém řízení a že jim trampolína neodlétla, protože si ji před pár dny odvezl.

Třímilionová škoda na sklárně

V ČSOB zatím o výši škod nechtějí spekulovat. Zatím je nahlášenu přibližně pět tisíc škod, nejvíce v Libereckém, Královéhradeckém, Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji. Na finanční odhady je zatím brzy, ale určitě se bavíme o desítkách milionů korun,“ uvedl mluvčí ČSOB Petr Milata. 

Podle Milaty je nejčastější poškození střech, chybějící tašky, plechy a škody od popadaných stromů. Dále poškození kroupami, auta, střechy, v menší míře zatopené sklepy.

Vysoké škody eviduje i Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP). Zatím to vypadá na více než tisíc škodných událostí za 38 milionů. Podle pojišťovny ale cena naroste až na 65 milionů korun. I podle ČPP nejčastěji létaly střechy a padaly stromy. Našla se tady ale i jedna kuriozita.

„Evidujeme například škodu způsobenou na psí boudě, která se působením vichřice rozpadla. Častým důsledkem vichřice jsou také létající nezajištěné trampolíny a další věci na volném prostranství, které následně poškozují například fasády domů,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí ČPP Renata Čapková.

Pojišťovna Kooperativa má zatím hlášeno 5800 škod za 200 milionů korun. Nejvíc zaplatí za sklárnu v Osečku – tady jde o tři miliony. „Nejvíce postiženými oblastmi jsou Středočeský kraj, 880 škod za 45 milionů Kč, Ústecký kraj, 600 škod za 26 milionů Kč, Jihomoravský kraj 400 škod za 25 milionů Kč a Hlavní město Praha, 300 škod za 23 milionů korun,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Orkán Kyrill byl ničivější

Česká pojišťovna hlásí 8700 nahlášených událostí za 230 milionů korun. Zdejší analytici ale uvádějí, že by se celkový počet měl dostat až na 15 tisíc. Pro srovnání, po orkánu Kyrill Česká pojišťovna zaplatila 42 tisíc škodných událostí. A po bouři Emma jich bylo 18 tisíc.

Celková bilance podle České asociace pojišťoven zatím není jasná. „Nedělní vichřice bude mít významný dopad na počet i objem pojistných událostí majetkového pojištění, které pojišťovny řeší, nicméně je třeba počkat na první vyhodnotitelné informace z průběhu hlášení škod, nyní je jakékoliv vyčíslení nedělní větrné bouře předčasné,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí asociace Monika Bartlová.

Pro srovnání mluvčí dále uvedla, že například celková pojištěná škoda v případě orkánu Kyrill, který Česko potrápil v lednu 2007, dosahovala 2,2 miliardy korun. Jednalo se tak prozatím z pohledu pojišťoven o největší živelnou pohromu způsobenou vichřicí.

Problémy s elektřinou i na železnici

Nedělní bouře Hewart způsobila energetické společnosti ČEZ podle prvotního odhadu škody v řádu desítek milionů korun. Řekl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj to byla pro firmu čtvrtá nejhorší větrná kalamita, v neděli odpoledne bylo bez proudu více než půl milionu odběratelů. ČEZ vyhlásil kalamitní stav v osmi krajích, postupně už ho ale všude odvolal.

Kromě elektrického vedení způsobil silný vítr škody také na železničních tratích. Jejich výši sečte Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) během týdne. Vichřice také zastavila provoz na více než 20 zejména regionálních železničních tratích.Přibližnou výši vzniklé škody budeme vědět až poté, co se podaří zprovoznit poslední nesjízdné úseky, kterých v tuto chvíli zbývá ještě přibližně dvacet, dodal dopoledne mluvčí správce železnic.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi