Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi mohou opět lidem v nouzi darovat jídlo. Potravinová sbírka míří do 750 obchodů

Autor: Mii - 
31. října 2017
18:15

Sáček těstovin, tuňáková konzerva nebo zubní pasta. Pro většinu lidí běžná nákupní položka, pro jiné nevídaný luxus. I proto se každoročně v Česku koná Národní potravinová sbírka, v rámci které lidé mohou koupit potraviny nebo drogistické zboží a odevzdat je potřebným – například matkám samoživitelkám, lidem v azylových domech nebo seniorům. Letos se sběr uskuteční v sobotu 11. listopadu v rekordních 750 obchodech po celém Česku a pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Albert, Billa, DM Drogerie, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Tesco nebo Rossmann. To je jen malý výčet obchodů, kde bude na svatého Martina možné se zapojit do Národní potravinové sbírky. Letos se celkový počet sběrných lokací vyšplhá na rekordních 750 po celé zemi a zapojí se i samotné podniky, jako Agrofert nebo Hamé, které do sbírky odevzdají potraviny ze svých výrobních fabrik.

„V sobotu 11. listopadu mají lidé z celé České republiky možnost od 8 do 20 hodin v rámci Národní potravinové sbírky zakoupit trvanlivé potraviny a drogistické zboží a darovat je těm, kteří jsou na pokraji hmotné nouze. Pomoc pak putuje zejména k seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám a dětem z dětských domovů atd.,“ vysvětluje podstatu sbírky Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost, organizace, která projekt pořádá.

Že je potravinová sbírka potřebná, dokazuje podle ní fakt, že v Česku žije na hranici chudoby nebo sociálního vyloučení téměř 1,5 milionu lidí. Pro tyto osoby je i obyčejná tabulka čokolády něco, co si se svými prostředky nemohou pořídit.

Nejvíce potřebné jsou základní potraviny

Cesta potraviny či drogistického zboží je ve sbírce následovná – v obchodech se budou nacházet dobrovolníci, kteří budou označeni logem sbírky a kteří budou v obchodech postávat u pokladen. Nakoupené věci, které jim lidé odevzdají, večer roztřídí a převezou do České federace potravinových bank. Odtud potraviny poputují k jednotlivým charitativním organizacím a přes ně k potřebným. Pořadatelé akce upozorňují, že cesta potravin je přímá a krátká, a zůstávají v kraji, kde byly nakoupeny.

Celý projekt nicméně stojí na dobrovolnících, kteří jsou ochotni s chodem sbírky pomoci. Letos bude svůj čas darovat 4500 lidí a Byznys pro společnost říká, že stále hledá další. „Aktuálně stále hledáme dobrovolníky do prodejen v Olomouci, Kolíně, Českých Budějovicích, Bechyni, Zruči nad Sázavou, Havlíčkově Brodu, Světlé nad Sázavou, Chotěboři, Praze 6 a Praze 16. Uvítáme pomoc všech, proto, pokud máte chuť udělat 11. listopadu dobrý skutek, neváhejte se prostřednictvím elektronického formuláře na webu projektu registrovat,“ uvádí Zuzana Krmelová, koordinátorka Národní potravinové sbírky. Dobrovolníci se mohou registrovat na www.potravinypomahaji.cz.

Na stejných webových stránkách lze navíc nalézt tipy na potraviny a zboží, které je vhodné darovat. Jsou to například jakékoli konzervy, instantní polévky, cukr, mouka, luštěniny, cukrovinky pro děti, cereálie, krupička, rýže, těstoviny, sprchová mýdla, prací prášky nebo dětské pleny.

Akce se koná již pátým rokem pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Loni bylo vybráno 312 tun zboží, z čehož bylo 4,6 tuny drogistika.

Potraviny poputují k lidem, jako je Petr:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 8. listopadu 2017 09:03 )

já moc ne je to ostuda státu

maruch ( 31. října 2017 18:51 )

Již několik let přispíváme různým druhem zboží. Hlavně cukrovinky pro děti ,hygienické potřeby a nějaké konzervy. Věříme , že se vše dostane v pořádku potřebným jak má.

Zobrazit celou diskusi