Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ovar a jelita může dostat rodina. Zabijačková výslužka dál není pro sousedy

Autor: KáP, ČTK - 
31. října 2017
12:30

Od listopadu bude možné dát osobám blízkým hospodáři výslužku ze zabijačky. Umožňuje to novela veterinárního zákona, která začíná platit od prvního listopadu. V úterý to na tiskové konferenci uvedli zástupci Státní veterinární správy (SVS). Osoba blízká je podle občanského zákoníku definovaná jako příbuzný v přímé řadě, sourozenec, manžel nebo partner. Nebude tak stále možné dát produkty ze zabijačky sousedům.

Dosud platí, že můžou dobroty z domácí zabijačky jíst pouze osoby z domácnosti, kde se poráželo. Ne všichni to ale respektují.

Novela také povoluje možnost domácích porážek skotu mladšího šesti let. Na jednom hospodářství ale budou moci chovatelé ročně porazit nejvýš tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety. Zkrátit se má rovněž nahlášení domácí porážky veterinářům z jednoho týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele.

Pokud si například tele zlomí nohu, bude moci být poražené i bez předchozího schválení. Bude k tomu ale muset dát souhlas soukromý veterinární lékař a následně bude nutné to státním veterinářům hlásit.

Prezident Miloš Zeman zahájil při zabijačce na Slováckém statku v Hodoníně výroční zasedání své bývalé vlády. Prezident Miloš Zeman zahájil při zabijačce na Slováckém statku v Hodoníně výroční zasedání své bývalé vlády. | Jiří Nováček

Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného prasete si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo 100 tisíc prasat, o rok dříve 110 tisíc. Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo 190 000 prasat ročně.

Veřejné zabíjení prasete před celou vesnicí je zakázané již zhruba 50 let. „Zvíře má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a tento akt by neměl být žádným ‚divadlem‘,“ uvedli již dříve veterináři.

tatarzdenek ( 31. října 2017 18:22 )

Bojím se toho, že zeman bude znovu zvolen prezidentem,protože do něho debilní média a jejich pohůnci kopají jako kopali do Babiše a jak to dopadlo, že?

dlabec ( 31. října 2017 17:16 )

Mně vyškrtnete chrochtají,mlaskjí jako *** a jinde v člancích ríkají *** a jim *** nevyškrtnete protože to míři na prezidenta!! dobrá cenzura díky demokraté kavárny.

dlabec ( 31. října 2017 17:11 )

Pisálku špíno, kavárny, slizoune, humusu, ODS, Kalouska stále stejný hnuj,hovada,utočí na Zemana.Vy banditi novinářské špíny proč nám neukazujete zloděje Nováka,Bema,Janouška,Langra,Topolánka,Dalíka,kantýnskou,Rebíčka a další humus politiku ODS nebo největší humus politiky Kalouska,Sobotku jak se cpou místo jitrnic miliardy rozkradeného majetku jak chrochtají,mlaskají jako ty *** ani huby si neutírali sedumadvacet let!!

volby2017 ( 31. října 2017 16:46 )

socan68... Ty

volby2017 ( 31. října 2017 16:43 )

To tady zase kvičí zelený, bezmocný vzteklý hnídy havloidi, ten zlodejskej ODPAD z ODS, TOP09 a CSSD atd, to potěší u srdce Pane Zemane a pane Babiš, držte se. Slušný lid ČR za vama stojí na 100%, ostatně volby to ukázaly no ne?

Zobrazit celou diskusi