Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

České seniory zabíjí pneumokok, umírá čtvrtina nakažených. Očkujeme nejméně v Evropě

Autor: bud - 
6. listopadu 2017
05:50

V Česku je jen naprosté minimum seniorů očkováno proti infekčnímu pneumokoku. Jde o pouhá tři procenta, což je nejméně v Evropě. Jde přitom o zrádné onemocnění napadající hlavně dýchací systému, na které přímo umírá až čtvrtina nakažených starších lidí. Ročně jde o tisíce lidí. „Imunita ve věku nad 65 let velmi klesá,“ říká Hana Roháčová, primářka infekční kliniky pražské nemocnice Na Bulovce.

Herec Stanislav Zindulka (85) až do nedávna vůbec netušil, že se může nechat bezplatně očkovat proti pneumokokovému onemocnění. „Neměl jsem o tom přehled. Většina seniorů to neví. Je potřeba trochu zvýraznit informovanost, udělat vše plastičtější, abychom si toho všimli,“ řekl pro Blesk.cz Zindulka.

Sám se nechal tento týden naočkovat, podobně jako desítky dalších seniorů v Praze. Akci zorganizovala seniorská organizace Život 90 s cílem upozornit na to, že se mohou lidé nad 65 let nechat proti pneumokoku očkovat bezplatně. Nově od září navíc účinnější vakcínou, která je ochrání po zbytek života. Díky očkování jsou pak chráněni proti nebezpečnému zápalu plic, zánětu mozkových blan a dalším nebezpečným onemocním.

Doposud podle úhradové vyhlášky zdravotní pojišťovny proplácely pouze levnější vakcínu. Jenže ta pro seniory nebyla příliš vhodná. „Vůbec nebraly v potaz, že podle odborných studií ta vakcína od 70 let věku prokazuje výrazně nižší účinnost,“ říká ředitel organizace Život 90 Jan Lorman s tím, že senioři na očkování museli chodit opakovaně. Za látku s vyšší účinností pak museli senioři doplácet stovky až tisíce korun, na to ale řada z nich neměla peníze.

Potvrzují to i lékaři. „Do září byla proplácena jen vakcína, která je méně imunogenní, vyvolává slabší odezvu organismu,“ uvedla pro Blesk.cz Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v pražské nemocnici Na Bulovce. Sama doufá, že proplácení účinnější a vhodnější látky tuto situaci změní.

Rekordně nízká míra očkování

Právě nevhodný systém očkování proti je podle expertů důvodem, proč je v Česku mezi seniory rekordně nízká proočkovanou proti pneumokokové infekci. „U populace nad 50 let jsou to jen tři procenta. Ve velké Británii je to 28 procent, v Řecku 20 procent,“ říká Lorman s tím, že Česko je na tom úplně nejhůře v Evropě. Podle něj by měly zdravotní pojišťovny mnohem více o možnosti očkování informovat.

Nepříznivá čísla potvrzují i statistiky z průzkumu společnosti Pfizer, podle které je evropský průměr pneumokokového očkování 12 procent, tedy čtyřnásobek oproti Česku. A situace se nelíbí ani lékařům.

Sto tisíc zápalů plic ročně

„Pneumokokové onemocnění postihuje různě systémy, nejčastější jsou ale zánět plic nebo záněty mozkových blan. A každý čtvrtý senior na ně umírá. Navíc jde o onemocnění, které je velmi frekventní,“ uvedla lékařka Hana Roháčová. „Spousty lidí jsou nosiči pneumokoka. A pokud jsou očkování, tak ho nešíří do okolí,“ dodala s tím, že očkování pro lidi nad 65 velmi doporučuje, protože imunita v tomto věku výrazně klesá.

Bakterie pneumokoka se podobně jako chřipka šíří vzduchem. Způsobují záněty uší, kloubů, vedlejších dutin, ale i pobřišnice, krve či mozku. Mezi nejzávaznější komplikace patří zápal plic, kterým v Česku onemocní 100 tisíc lidí, z toho pětina musí být hospitalizovaná. Přibližně 3000 lidí, zejména starších, na něj zemře.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi