Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Soudy a úřady kradou děti, tvrdí aktivista. Marksová řekla, kde zabrat

Autor: Zuzana Zelenková, ČTK - 
28. října 2017
06:05

V sobotu se bude v Česku pochodovat za „ukradené“ děti. Akce má poukázat na to, že se děti masově odebírají nejen v Norsku, ale údajně i v Česku. Podle organizátorů akce i ministerstva jde o tři tisíce případů ročně. Podle aktivisty Aleše Hodiny se často jedná o zanedbání péče, které by se dalo odstranit prací s rodiči. Taková intervence v Česku probíhá vždy dlouhou dobu před odebráním, protože to se považuje za poslední možnost. Možné změny připouští i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Účastníci druhého ročníku by se měli sejít v Praze na Václavském náměstí a vyrazit do ulic spolu s prázdnými kočárky, aby připomenuli, že je podle nich v Česku odebíráno velké množství dětí.

Video  Děti Michalákové chtěly novou rodinu, hrozila sebevražda, říká novinářka  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Organizaci „Mezinárodní institut pro rodinu a dítě“ se nelíbí odebírání úřady, ale ani svěřování do péče jednoho rodiče. Ideální je prý střídavá, nebo společná péče. „Problém je i v případě, kdy je ukradené dítě jednomu z rodičů v případě rozchodu, nebo rozvodu. Pokud jsou rodiče schopni a ochotni se starat, tak je podle nás dobrá buď společná, nebo střídavá péče,“ uvedl pro Blesk.cz Aleš Hodina, ředitel Mezinárodního institutu pro rodinu a dítě.

Odebrání jako poslední možnost

Hodina tvrdí, že jsou tu ročně odebrány až tři tisíce dětí a 30 tisíc dalších trpí v důsledku rozchodu rodičů. Rodiče by podle něj měli dostat odborné poradenství, nebo někoho, kdo by nad nimi dohlížel a učil je správným návykům.

„Někdy je pro odebrání skutečně vážný důvod, třeba týrání dítěte. Často ale jde spíše o určité zanedbávání, které by se mohlo lépe vyřešit určitou výpomocí rodině. Ono totiž každé dítě v ústavu stojí náš stát 60 tisíc korun měsíčně a dítě u pěstounů 30 tisíc. Pomoc rodině by tak mohla být i výrazně levnější,“ propočítal Hodina.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová pro Blesk.cz zdůraznila, že odebrání je vždycky až poslední možnost. „O každém odebrání dítěte z rodiny rozhoduje v České republice soud. Odebrání dítěte je přitom až tou nejzazší variantou, ke které soud přistoupí pouze v případě, že je ohroženo zdraví nebo život dítěte,“ uvedla.

Podle ředitelky nadace Sirius Dany Lipové musí být k odebrání dítěte zvláště důležitý důvod. „To je definované zákonem o sociálně právní ochraně dětí, jsou v něm přesně zanesené situace. Návrh podává sociální pracovnice, ale finální rozhodnutí dělá vždycky soudce. Je to proces. K rychlému rozhodnutí dojde pouze v případě, kdy je v rodině nějaké týrání, nebo zneužívání,“ popsala.

Ministerstvo: Je třeba posílit systém

Podle expertky se nejprve s rodinou snaží pracovat sociální pracovníci tak, aby dítě nemuselo být odebrané. Vracení dětí je pak velmi individuální. Některé děti se ocitají mimo rodinu jen na určitou krátkou dobu, která slouží k tomu, aby si příbuzní urovnaly vztahy, nebo situaci. Obecné jednoduché řešení neexistuje.

To potvrdila i Marksová. Zároveň však přiznala, že by v Česku mělo dojít k určitému vylepšení.„ V Česku musí být posílen systém dostupných terénních služeb pro rodiny v ohrožení a musí existovat systém dostupného veřejného bydlení. K tomu je ale potřeba politická vůle sjednotit systém a postupně přesměrovat část odborníků i finančních zdrojů z ústavní péče do služeb prevence a včasné pomoci,“ popsala pro Blesk.cz ministryně.

Zájem dítěte na prvním místě

Podle ministerstva by měl být vždycky na prvním místě zájem dítěte. To si musí uvědomit v první řadě rodiče, kteří se spolu často po rozvodu nedokáží dohodnout. Dítě trpí rozvodem víc než dospělí. Ti by se situaci měli snažit maximálně ulehčit například tím, že dítě nemusí měnit školu, kroužky, ale i domácí zázemí.  A především tím, že vlastní spory neřeší přímo prostřednictvím dítěte.

Čechům podle Marksové zároveň zoufale chybí soudní senáty specializované jen na kauzy týkající se dětí.

Úřady v Česku loni odebraly z rodin celkem 3841 dětí. Rozhodly o tom soudy. V téměř 1700 případů bylo důvodem zanedbávání výchovy, ve 200 pak týrání či zneužívání. Vyplývá to z ročního výkazu ministerstva práce o ochraně dětí za loňský rok. Celkem sociální pracovníci řešili 9416 případů zneužívání, týrání a zanedbávání, tedy zhruba stejně jako v roce 2015. Proti roku 2006 je to ale téměř šestkrát víc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stridavka ( 30. října 2017 01:42 )

Děti při střídavce nemění žádnou rodinu, mají ji stále stejnou - tátu a mámu.

paralenka ( 28. října 2017 07:53 )

Ten pán, co tlačí na střídavku, má snad na mysli i případ, kdy dítě mění každé dva týdny rodinu i školu a přesunuje se stovky kilometrů od mamky k taťkovi a naopak???!!!

Zobrazit celou diskusi