Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protest na České poště: Zaměstnanci chtějí víc od státu, připnou si trikoloru

Autor: var, ČTK - 
25. října 2017
15:40

Zaměstnanci České pošty si od středy budou připínat trikoloru na protest proti nízké úhradě nákladů na služby, které si od pošty objednává stát. Protestní akci pořádá Federace výkonných zaměstnanců ČR, což je druhá největší odborová organizace na České poště. Federace to uvedla v tiskové zprávě.

Aktivita odborů pod názvem „Vládo, zaplať“ podle mluvčí pošty Evy Krejčí nebude mít vliv na provoz České pošty a je nezávislou iniciativou této organizace. „Dlouhodobou snahou České pošty je zajistit odpovídající úhradu univerzální služby, kterou si u ní stát objednává,“ uvedla.

Zvýšení úhrady by měl obsahovat návrh novely poštovního zákona, která je v současnosti v připomínkovém řízení. „Vláda již rozhodla o úhradě kompenzace za roky 2013 a 2014, nyní je třeba dokončit legislativní proces. Významná část úhrady slouží ke zlepšení finančního ohodnocení zaměstnanců,“ dodala Krejčí.

Počet účastníků protestu federace neuvedla. „Stejně tak jako v roce 2013, kdy jsme organizovali petici, kterou podepsalo 15 tisíc lidí, předpokládáme značné zapojení zaměstnanců České pošty a také veřejnosti. Další odborové organizace se budou přidávat také průběžně,“ řekl prezident federace Miroslav Prokop. Veřejnost může podle Prokopa protest podpořit tak, že trikoloru odešle vládě nebo poslancům.

Video  „Není v lidských silách tolik balíků roznést,“ říká Hana o práci pošťačky.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Největší odborová centrála na poště, Odborový svaz zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, se podle předsedkyně Jindřišky Budweiserové k protestu přímo nepřipojí, byť s požadavkem na zvýšení úhrady souhlasí. Bude ale volit cestu jednání s vládou a poslanci.

Boj za navýšení mezd

Česká pošta může letos od státu na zajištění základních služeb dostat ze zákona maximálně půl miliardy korun. Výkazy nákladů na zajištění univerzální služby každoročně hovoří o více než trojnásobné částce.

Video  „Neměla jsem čas si dojít k lékaři nebo se najíst,“ říká Hana o práci pošťačky.  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Jde o peníze, které si zaměstnanci za svoji poctivou a náročnou práci vydělali. Za práci, kterou zaměstnanci České pošty odvedli na základě toho, že si stát tyto služby objednal. Tyto peníze v rozpočtu České pošty chybí. Z důvodu dlouhodobého podfinancování České pošty se hromadí značné problémy, včetně nedostatku peněz na navýšení mezd pro zaměstnance. Řádná úhrada za služby poskytované zaměstnanci České pošty státu umožní navýšení mezd zaměstnanců, zlepšení pracovních podmínek a následné zlepšení poštovních služeb,“ uvedli odboráři v prohlášení. Výši požadované úhrady Prokop nechtěl specifikovat.

Česká pošta zaměstnává přes 30 tisíc lidí a provozuje 3200 poboček. Podnik za loňský rok vykázal zisk před zdaněním okolo 190 milionů korun. Předloni to bylo 302 milionů Kč. Kladný výsledek drží právě díky úhradě od státu.

sores ( 25. října 2017 17:13 )

To je dobře!! Všichni češi co berou pod 30 tisíc by měli vyrazit do ulic a demonstrovat. V Německu mají nejnižší plat dělnický 50tisíc. Proč to má mít u nás jen někdo????Hlavně politici,ti se kapsují. Všichni se chtějí mít slušně. Kdo mlčí a rezignuje tak je spokojen.

hasickajana ( 25. října 2017 16:33 )

Turnovská hlavní pošta včera v poledne. Z devíti přepážek otevřeny dvě. Na jedné "zásek" na půl hodiny - obsluha dokola opakovala: "Já nevím, co s tím je, já nevím, proč to dělá, já nevím, co s tím mám udělat..." Druhá přepážka s několikaminutovými pauzami mezi klienty. Tatáž pošta, která ten samý den doručí do jasně označené schránky úřední dopis na zcela jiné jméno.... Víc komentáře asi není třeba.

Zobrazit celou diskusi