Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Horká linka Blesku vám poradí: Nejhorší důchodové omyly - o peníze vás připraví neznalost

/
  • Horká linka Blesku: Nejhorší důchodové omyly - o peníze vás připraví neznalost
    Horká linka Blesku: Nejhorší důchodové omyly - o peníze vás připraví neznalost (Profimedia, archiv Blesk)
    23. října 2017 ● 15:03

    Do důchodu doklopýtá dříve či později skoro každý Čech nebo Češka. Někdo i dříve než ve stáří, například v případě vážné nemoci nebo úmrtí partnera. Jenže přestože se důchod dotýká téměř všech, informace o něm mají lidé často zkreslené. Blesk ve spolupráci s  odborníky z ČSSZ připravil největší a nejčastější mýty, které o různých typech důchodu kolují. V otázkách kolem důchodu vám poradí naši odborníci na telefonu už v úterý 23. října.

  • 1.

    1. Omyl - Méně než minimální důchod nikdo nesmí brát

    Řada lidí si mylně myslí, že stejně tak, jako existuje minimální mzda, existuje i minimální důchod. Jenže tahle dvě »minima« spolu nemají nic společného. Důchod se skládá ze dvou částí – procentní výměry a základní výměry. Minimální výše procentní výměry důchodu je 770 Kč. K ní náleží ještě základní výměra, která je stejná pro všechny důchody a je nyní 2550 Kč. Minimální měsíční výše »letošního« důchodu je tak celkem 3320 Kč. Ale ani na takhle nízký důchod nemá nikdo nárok automaticky. Musí totiž vždy splnit podmínku důchodového věku a »odpracovaných« let.

    ...
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    2. Omyl - Důchod musí dostat každý

    Nemusí! K získání starobního důchodu jsou nutné dvě věci – »dostárnout« do zákonem stanoveného věku a získat potřebnou dobu pojištění. Nejčastěji na důchod nedosáhnou dlouhodobě nezaměstnaní nebo lidé, kteří dělají takové práce, které nelze pro důchod započítat, protože se z příjmu neodvádí pojistné na důchodové pojištění (zpravidla jde o zaměstnání malého rozsahu či o dohody o provedení práce, nebo dokonce práci načerno bez jakékoliv smlouvy). Důvodem může být i doba strávená ve výkonu trestu (pokud odsouzený nebyl zařazen do práce) nebo dlouhodobý pobyt v zahraničí v zemi, se kterou nemá Česká republika smlouvu o sociálním zabezpečení. Potřebné roky, které do důchodu chybí, si je ale možné »dopracovat«. Starobní důchod pak může být přiznán ode dne, kterým byla doba pojištění dodatečně získána.

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    3. Omyl - Do důchodu se započítává i práce »načerno«

    Pracovali jste »načerno« a teď zjišťujete, že výši vašeho důchodu to neprospělo? Máte smůlu, protože z práce »načerno« za vás nikdo neodvedl pojistné na důchodové pojištění a nemáte ji ani zapsanou v evidenčním listu důchodového pojištění. Nic jste státu neodvedli, nic od něj nedostanete.

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    4. Omyl - Roky na »pracáku« se počítají jako odpracované

    Roky strávené v evidenci úřadu práce důchod nevylepší. A některým dlouhodobě nezaměstnaným dokonce můžou chybět »odpracované« roky pro důchod. Doba strávená v evidenci úřadu práce se nepočítá stejně jako doba, po kterou lidé pracují a odvádějí sociální pojištění. Započítat je možné měsíce, během kterých nezaměstnaní berou podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Z doby, po kterou jsou vedení v evidenci úřadu práce, ale žádnou podporu nepobírají, se jim započítají nejvýše tři roky. Navíc se tohle období tří let zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod. Z doby, která byla získána před dosažením 55 let věku, je možné dokonce započítat pouze jeden rok.

    ...
    Autor: profimedia

  • 5.

    5. Omyl - Lidem z »těžkých profesí« se důchod počítá výhodněji

    Ne! Rozdělení zaměstnání do tzv. preferovaných pracovních kategorií bylo zrušeno od roku 1993. Nyní nemá druh vykonávané práce na výpočet důchodu žádný vliv. Výjimkou jsou pouze některé vybrané kategorie horníků, kteří mají stanoven nižší důchodový věk a s tím související speciální úpravu procentní výměry.

    ...
    Autor: Reuters

  • 6.

    6. Omyl - Výpočet důchodu se dělá z čisté mzdy

    Kdepak. Při výpočtu budoucího důchodu se vychází z hrubých ročních příjmů, tedy z ročních součtů vašich měsíčních hrubých platů nebo mezd. Podnikáte? Pokud jste OSVČ, tedy osoba samostatně výdělečně činná, pak se váš důchod vypočítává z ročního vyměřovacího základu, tj. částky, ze které bylo odvedeno pojistné na důchodové pojištění. »Staré výdělky«, tedy ty z doby, kdy byla platová hladina daleko nižší, jsou pro výpočet důchodu ještě násobeny koeficienty mzdového nárůstu, které je přepočtou na současnou hodnotu.

    ...
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    7. Omyl - Důchod se vypočítává jen z výdělků z posledních deseti let

    Omyl, který vychází z toho, že do roku 1995 se skutečně důchody počítaly z příjmů za posledních 10 let před nárokem na starobní důchod. Už to ale dávno neplatí! „Od roku 1996 se pro výpočet důchodu zohledňují všechny příjmy od roku 1986 až do roku, který předchází roku přiznání důchodu,“ vysvětluje Renáta Provazníková z České správy sociálního zabezpečení. Například lidem, kteří jdou do starobního důchodu letos, se důchod počítá z úhrnu všech výdělků za roky 1986 – 2016.

    ...
    Autor: archiv Blesku

  • 8.

    8. Omyl - Do důchodu se započítává i doba studia

    Omyl! Podle zákona se doba studia po ukončení povinné školní docházky do 18 let hodnotí jen v případě, že se jednalo o studium vykonané do konce roku 1995. Všem, kteří studovali v období do konce roku 2009, se už započítává jen maximálně prvních šest let studia až po 18. roce věku. A ještě hůř jsou na tom lidé, kteří studovali později. Doba studia získaná v období od 1. 1. 2010 se do důchodu nezapočítává vůbec.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 9.

    Odborníci Blesku na telefonu

    Potřebujete poradit v otázkách kolem důchodů? Volejte naše odborníky v úterý mezi 10 a 12 hodinou. Otázky zodpoví Helena Housková a Simona Urbánková z ČSSZ. Tel.: 225 977 100.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

karancita: V úterý je 24.října, tak si to opravte.

(23. 10. 2017 15:43)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy