Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

České děti jsou ve škole bez obědů: Rodiče na ně nemají, žákům se horší prospěch

Autor: bud - 
29. října 2017
07:45

Roste počet dětí z chudých rodin, které žádají o příspěvky na školní obědy. Jen v tomto školním roce by jich mělo být více než 15 tisíc. Podle expertů jsou bezplatné obědy velmi důležité, protože dětem bez obědů se rychle zhoršuje prospěch a zažívají sociální vyloučení. Jenže dotační programy, které obědy financují, jsou nejednotné a nejsou dostupné ve všech školách a školkách.

Projekt Obědy pro děti už od října vyřídil 5695 žádostí na zakoupení školních obědů pro děti. Jde o 400 dětí více než za celý loňský rok. Celkem jde o děti v 750 školách, které dostanou 25 milionů korun. Jenže to zdaleka nestačí. Podle organizace Woman for Woman, která tento projekt realizuje, počet dětí potřebujících takovou podporu dlouhodobě roste. Jde hlavně o děti z chudých a sociálně vyloučených rodin, které na obědy jednoduše nemají peníze.

Pokud děti obědy nemají, zpravidla se to rychle začne promítat ve školní docházce. „Rodiče se stydí vůči svému okolí, že nemohou svým dětem platit obědy. Stačí náznak stigmatizace a někteří rodiče odmítají své děti do školy posílat,“ uvedla pro Blesk.cz Jana Skopová z Women for Women. Ukazuje se, že děti, které neobědvají, nemají dostatek energie a chuť se učit. Výsledkem je i zhoršující se prospěch.

Potvrzuje to i nový průzkum nadace Open society fund a společnosti Median, který tuto problematiku zkoumal. Podle něj možnost mít ve škole oběd zdarma zlepšuje docházku téměř tří čtvrtin dětí ze sociálně slabých rodin. Také ředitelé škol a školek, kde jsou tyto obědy dostupné, podle průzkumu potvrzují rostoucí docházku. Například počet dětí v takových školkách se zvýšil až o 37 procent.

Zcela chybí plošné řešení

Jen letos by na pomoc mělo dosáhnout více než 15 tisíc dětí. Dlouhodobým problémem je ale nesystémová finanční podpora obědů. Například o programu ministerstva školství (MŠMT) momentálně rozhoduje každý rok ministr a není tak jistota, že peníze budou k dispozici na celý školní rok. Dotační program ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který je financovaný z fondů EU, je zase naplánován jen do roku 2020. Nikdo proto v tuto chvíli nedokáže garantovat, že peníze na obědy bude stát poskytovat i v budoucnu.

„Překvapilo nás, že program MPSV není plošně využíván, a zjistili jsme, že mezi výzvou programu a pomocí pro konkrétní dítě je řada aktérů, kteří mohou zapojení bránit. Okolo čerpání prostředků pro financování stravného navíc koluje spousta mýtů,“ uvedla Lucie Plešková z nadace OSF.

Video  Čím chutnější svačina, tím spíše ji dítě sní  - Vím, co jím
Video se připravuje ...

Experti se shodují, že by se měl problém co nejdříve vyřešit. „Ideální by bylo, kdyby ta podpora byla systémová a plošná. Mělo by se to řešit mezirezortně a dlouhodobě,“ myslí si Jana Skopová. Podle ní je dobré, že se oba resorty začaly záležitostí zabývat a dokázaly rychle reagovat finanční pomocí. Zároveň ale dodává, že bezplatné obědy nejsou dostupné dětem ve všech školách.

Programy navíc cílí na jiné skupiny a nedoplňují se. Snadno se tak může stát, že jedna rodina bude u jiných institucí nebo organizací žádat podporu pro dítě navštěvující základní školu a pro dítě v mateřské škole. Například dotace z resortů školství a práce nelze kombinovat a obě ministerstva v tomto ohledu nespolupracují. Liší se také podmínky pro školy, které se chtějí zapojit. Pokud například chtějí čerpat evropské peníze přes MPSV, musí uzavřít smlouvy s kraji.

Některé děti jsou celé září bez obědů

„Jsme přesvědčeni, že školní obědy by měly být základní součástí vzdělávání. Jsou totiž důležité nejen z pohledu zdraví, ale také studijních výsledků,“ myslí si Jana Skopová s tím, že dnes se sice děti mohou dostat k bezplatným obědům, ale byrokracie s tím spojená vše zpomaluje. „Naším cílem je, aby všechny děti automaticky obědvaly od prvního školního dne. Bohužel se dnes stává, že než se všechno vyřídí, začnou děti obědy dostávat až v říjnu nebo listopadu,“ říká Skopová.

Některé děti ale nemají oběd celoročně, protože se k nim žádný program nedostane. V následujících měsících navíc pravděpodobně výrazně naroste počet rodin, které budou mít potíže s placením obědů ve školkách, a to v souvislosti se zavedením povinné předškolní docházky. Nehrazení obědů už sice není důvodem pro vyloučení dítěte z mateřské školy, jako tomu bylo doposud. „Nicméně s těmi rodiči se to bude řešit správní cestou se sociálním úřadem, takže jim to bude nějak komplikovat situaci,“ uvedla Lucie Plešková. Také podle ní by se obědy zdarma měly řešit systémově a celoplošně.

Video  „Děti utíkaly ze školy a nakupovaly ve večerce.“ Jak změnila pamlsková vyhláška školní bufet?  - David Budai, Petr Soukup, Blesk TV
Video se připravuje ...

lenkahody ( 2. listopadu 2017 13:04 )

Nezlobte se, ale používáte silná slova..mám dceru s Aspergerovým syndromem. Prospěch v 6. třídě- vyznamenání. Kdyby bylo po vašem tak by byla odsouzená chodit do speciállní školy ač z ní může být výborný vědec.

CUDLINKA ( 1. listopadu 2017 16:08 )

 At se na me nikdo nezlobi,ale to nekdo nema pro dite 400-500 Kc na obedy? Hlavne,ze maji na cigarety,alkohol apod.!!!

anna1234 ( 30. října 2017 09:59 )

.. kde máš jakých 52,- Kč? Např. brněnská škola ceník obědů na rok 2017: https://www.skolnijidelna-brno.cz/detaily-stravovani-cenik ceny jsou podle věku dětí a liší se o dvě koruny, děti do 10ti let 25,- Kč, děti do 14ti let oběd 27,- Kč, nad 14 let 29,- Kč. Kdo nemá na oběd pro dítě 27,- Kč tak si děti nemá pořizovat.

11karel11 ( 30. října 2017 00:35 )

Oběd ve škole za 52 kč. Kde jste přišla na 27 kč - Před 25roky.

11karel11 ( 30. října 2017 00:33 )

Kapitalismus je o bídě a bohatství . Co jste čekali. Je vhodný jen pro zloděje, podvodníky a zbohatlíky . Po 28letech nemají rodiče peníze pro svoje děti . Nemocní a staří lidé nemají na základní potraviny . Zlikvidované hospodářství , po 99letech samostatnosti ČR , jsme v područí EU . Masaryk se obrací v hrobě.

Zobrazit celou diskusi