Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Proč trápí děti poruchy čtení? Problémy jsou v očích, odhalili vědci

Autor: base - 
20. října 2017
10:51

Francouzští vědci přišli na novou příčinu poruchy čtení, tzv. dyslexie. Zjistili, že mozek lidí s touto poruchou „nedokáže vybrat“ z nabízených obrazů, protože dostává informace zrcadlově. Napsal o tom deník Právo.

Lidé s dyslexií zaměňují písmenka například „b“ a „d“ kvůli tomu, že mozek nedokáže rozpoznat „zrcadlové informace“. Donedávna se mělo za to, že za dyslexii může špatná spolupráce mozkových hemisfér. U lidí bez poruchy jsou receptory uspořádány asymetricky, tudíž se signály z jednoho oka překrývají signály z druhého, čímž vzniká v mozku jednotný a celistvý obraz čteného textu.

Spoluautor výzkumu Guy Ropars z univerzity v západofrancouzském Renes řekl magazínu Proceeding of the Royal Society, že poruchu lze diagnostikovat pomocí jednoduchého vyšetření očí. Na pokus o „vymazání druhého obrazu“ použili vědci LED lampičku, kterou při čtení postiženému blikali do očí tak rychle, že v dyslektikově mozku se obraz opravdu vymazal.

Zdraví lidé bez známek dyslexie mají jedno oko dominantní. To spojuje s mozkem více neuronových svazků než slabší oko. Mozek si potom z obrazů vybírá a vytváří nesymetrický obraz. Obraz si oko vytváří pomocí tzv. tyčinek a čípků, které umožňují vidět červenou, zelenou a modrou barvu.

Podle světové zdravotnické organizace WHO trpí dyslexií 700 milionů lidí, tedy zhruba desetina lidstva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi