Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Šmejdi“ jsou pořád zákeřnější. Senioři stále neví, jak se jim bránit

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
20. října 2017
05:49

Zákon proti podvodným prodejcům, „šmejdům“, platí už od roku 2013. Jenže oni jsou stále zákeřnější a mění taktiku. Zmizeli sice z předváděcích akcí, na které Blesk upozorňoval několik let, dál ale vymýšlejí, jak obrat důvěřivé lidi v čele se seniory o peníze. Neziskový projekt Bezpečí pro seniory se snaží zvýšit úroveň bezpečnosti a zároveň upozornit na problémy, které se starší generace týkají. Mezi ty patří právě podvodné prodeje. Připomeňte si, jak se jim bránit. 

„Přestože v roce 2013 vznikl zákon, jehož cílem je chránit seniory před takzvanými předváděčkami, legislativa nás dokonale ochránit nedokáže (prodejci umí zákon snadno obcházet),“ vysvětlil Jakub Otipka, vedoucí projektu Bezpečí pro seniory.

„Proto je vždy potřeba nenechat se strhnout naléhavostí nabídky a vše si důkladně promyslet. Je lepší propásnout jednu výhodnou nabídku, než se nechat nachytat a koupit si předražený výrobek, který nikdy nepoužijete,“ dodal Otipka.

„Každá sleva něco stojí“

Mnohdy najdeme rady související s konkrétním způsobem ovlivňování, které „šmejdi“ používají. To nám ale nepomůže bránit se proti jejich novým intrikám. „U každé nabídky je nutné si uvědomit, jestli daný produkt opravdu potřebuji. Není důvod kupovat si věc, kterou nikdy vlastně nepoužiji, jen proto, že mi na ni nabízejí neodolatelnou slevu,“ zmínil Otipka.

Podívejte se na video, ve kterém uvidíte setkání seniora s podvodnou prodejkyní a zjistěte, jak byste se měli zachovat. Video obsahuje i rozhovor s Janem Lormanem, ředitelem organizace Život 90: 

Jaká jsou základní pravidla obrany proti šmejdům?

  • Důsledně odmítejte účast na podezřelých předváděcích akcích.
  • Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete zúčastnit, poraďte se například s některým z členů rodiny.
  • Pokud vám někdo něco nabízí na ulici, buďte asertivní. Kdyby byla nabídka tak výhodná, nikdo s ní za vámi nepřijde. Jak se říká, „každá sleva něco stojí“.
  • Pokud se již ocitnete na podobné předváděcí akci, nikdy nic nepodepisujte.
  • Nekomunikujte. Je lepší sklonit hlavu a koukat do země. „Šmejdi“ jsou zkušení manipulátoři, cokoliv řeknete, mohou později zneužít ve svůj prospěch.
  • Využijte techniky „zaseknuté desky“, důsledně opakujte: „Ne, nechci.“
  • Za pozvání na akci ani za „výhru“ nikomu nic nedlužíte. Nenechte se vmanipulovat do pasti zdánlivých závazků. 
  • Nikdy neberte nic do ruky, těžko to později budete vracet.
  • Pokud už něco koupíte a nejste spokojeni, nebojte se si s někým promluvit. Není se za co stydět, požádejte o pomoc.

Na projektu Petice proti šmejdům se podílel i Blesk: Podívejte se, jaké slavné osobnosti petici podepsaly: 

4552 ( 20. října 2017 07:57 )

Dnes se okrádá všude.Ti co okrádají staré lidi jsou mrchy,ale největší vina je na seniorech. Nemají lézt na různé akce k vuli nějakému rohlíku a pak si stěžovat. Dnes je z toho mediální atrakce.Prostě je pořád o čem psát.v žádném případě seniory nelituju, jsou posedlí když mají možnost dostat něco zadarmo a proto tam lezou.to je celý problém.

Zobrazit celou diskusi