Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za horší známky může špatné jídlo, říká expertka. Jak se stravují čeští studenti?

Autor: ula - 
20. října 2017
06:20

Student Miki (22) je přes oběd ve škole. Přiznává, že se pravidelně nestravuje. A když má stres z učení, tak se přejídá. Studentka Veronika (27) nesnídá zrovna zdravě a menze se vyhýbá. Nutriční specialistka poukazuje na to, že za horší studijní výsledky a celkovou nižší mentální výkonnost studentů může fakt, že mladí lidé nesnídají. A nebo se kvůli nepravidelnému rozvrhu cpou v rychlém občerstvení. Jak by tedy měl vypadat ideální studentský jídelníček?

Studenti vysokých škol mají obvykle potíže se stravováním. Může za to nepravidelný denní režim, kdy si upravují svoje stravovací návyky podle rozvrhu, který je každý den jiný. Někteří nemají příliš velké finanční možnosti a podle toho upravují svůj jídelníček. 

Další studenti nejsou spokojeni se stravou v menzách, případně se nestíhají najíst a vše tak řeší jídlem z fastfoodů. Kvůli učení občas trpí nedostatkem pohybu, při stresu z učení se dostaví i večerní přejídání nebo rabování ledničky v pozdních nočních hodinách.

I studenti, kteří jsou z rodiny naučení každé ráno snídat a stravovat se pravidelně, mají při změně životního rytmu tendenci některá jídla vynechávat nebo je nahrazovat stravou nevhodnou pro jejich věkovou kategorii a zátěž při studiu,“ zmínila Jana Svitálková, nutriční specialistka Incare, Polikliniky Budějovická.

„V prostředí vysoké školy je náročné dodržovat pravidelnou a vyváženou stravu. Nepravidelný a nevyvážený jídelníček může způsobit únavu a nesoustředění,“ dodala.

Video  „Děti utíkaly ze školy a nakupovaly ve večerce.“ Jak změnila pamlsková vyhláška školní bufet?  - David Budai, Petr Soukup, Blesk TV
Video se připravuje ...

Miki: Bez snídaně nefunguji

Miki je studentem webového inženýrství. A podle svých slov nefunguje bez snídaně. „Pravidelně určitě nejím, ale rozhodně jím přes celý den. Ten oběd se tam někam vleze nebo si koupím nějakou bagetu třeba a nosím si z domova svačinu, kterou to doplňuju, když tam jsem dlouho. Je pravda, že když přijdu večer domů, tak se občas přejídám, a když mám stres ze zkoušek, tak jím víc,“ zmiňuje o svých stravovacích zvycích mladý muž.

Základem dne je snídaně. Ta podle doporučení specialistky má být snědena nejpozději hodinu po probuzení, aby už rozhýbané tělo nejelo takzvaně naprázdno.

Je důležité, aby snídaně měla nejen dostatek sacharidů, které dodají tělu energii, ale i proteinů a vlákniny. Vhodnou snídaní tak například může být žitný chléb s kvalitní šunkou a netučným sýrem, ovesná kaše či bílý jogurt s ovocem a vločkami.

Chléb s máslem nestačí

„Když byl čas, koupila jsem si před školou ovoce, dětskou přesnídávku nebo balené sušenky, něco, co by se dalo sníst přímo ve škole,“ říká Veronika, studentka čínské filologie. Taková snídaně je ovšem chybná.

„Nedostatečnou snídaní je samotný chléb namazaný máslem nebo pouze ovoce. Nevhodné je také sladké pečivo, které díky vysokému obsahu tuků a cukrů má velké množství energie. Takové jídlo nám nejprve energii dodá, ale jen na krátkou dobu, po které přijde únava a hlad,“ varuje specialistka.

Které potraviny lidé nadbytečně nakupují a nechávají zkazit?

„Menza? Ne, děkujeme“

„Do studentské menzy nechodím, nedá se to jíst,“ zmínila Veronika při představě jídelny, aby dodala: „Když to šlo, jedla jsem ve městě, snažila jsem se jíst zdravě. Případně jsem se snažila uvařit si na koleji, ne žádné studentské blafy, ale třeba maso se zeleninou.“

„Já chodím do menzy, když tam mají něco, co jím (bez masa) a co bych si dal. Já myslím, že vaří dostatečně zdravě, ale hodně lidí tam prostě nechodí, protože jim nechutná nebo není kdy,“ řekl Blesk.cz Miki, který nejí maso a přiznává, že možná je jeho pohled zkreslený, protože podle něj jsou vegetariánské možnosti trochu „zdravějšího“ rázu.

Přesto uznává, že jíst v menze občas nestíhá, protože je ve škole přes oběd, případně nestíhá kvůli krátkých pauzám mezi hodinami. Pokud se student stravuje v menze, měl by si také dávat pozor na složení nabízených jídel a rozhodně vynechat nabídku z fastfoodu. I pro konečný studijní výsledek je dobré si ráno udělat o deset minut více času a připravit si jídlo na celý den.

Pozor na pitný režim, stres a přejídání

„Neměli bychom zapomínat ani na svačiny, které doplní energii v průběhu celého dne. Můžeme si do školy přinést ovoce, nakrájenou zeleninu, mléčný výrobek anebo si připravit obložený chléb. Častým problémem je také nedostatek tekutin, který vede k dehydrataci způsobující únavu, bolest hlavy a sníženou výkonnost. Z toho důvodu mějte u sebe vždy lahev vody,“ poradila Svitálková.

„Piju energeťáky a občas jím brambůrky. Když se učím, bývám vzhůru do dvou, tak to člověku vyhládne,“ popsala Veronika dny, kdy leží v učení. Většina studentů řeší stres ze zkoušek právě nočními nájezdy na ledničku, případně únavu řeší energetickými drinky a tučným jídlem.

„Nejen pravidelný jídelníček, ale i pravidelný pohyb by měl být každodenní součástí programu, pokud si člověk chce zachovat dokonalou mentální svěžest. Zvláště během zkouškového období, kdy pravidelná pohybová aktivita snižuje duševní napětí a pomáhá odbourávat stres. Právě stres totiž zásadně a hlavně negativně ovlivňuje mozek při ukládání informací,“ dodala nutriční specialistka.

 

Zobrazit celou diskusi