Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exmanažer Jágra, bodyguard Krejčíře: Po obří akci týmu Kobry bylo obviněno 29 lidí

Autor: ČTK, var - 
18. října 2017
14:28

Žalobci ve středu poslali k soudu kauzu 29 lidí obviněných z rozsáhlého krácení daní na Kladensku, kde podle policie vznikla škoda přes 300 milionů korun. Na dotaz to uvedla dozorující státní zástupkyně Petra Vítková. Hlavním postavám případu hrozí až 10 let vězení. Případ patří mezi největší kauzy, které zatím řešil speciální tým Kobra. Vyšetřování začalo v únoru 2015. Policisté obviněným zabavili majetek za téměř 190 milionů korun, sdělila Vítková.

Mezi obviněné podle dřívějších informací patří kladenský podnikatel Ivan Štípek, bývalý bodyguard uprchlého Radovana Krejčíře Daniel Macháček nebo bývalý manažer hokejisty Jaromíra Jágra Lubomír Rys. Případ bude řešit Krajský soud v Praze.

Podle Vítkové je skupina obviněna ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. U jednotlivců se liší podíl i stadium dokonání trestné činnosti. „Stále se jedná o podezření z rozsáhlé a sofistikované trestné činnosti, páchané vylákáváním nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty bez právního důvodu,“ doplnila Vítková. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

Policie v minulosti trestnou činnost popsala tak, že obvinění založili síť několika desítek obchodních společností, které od roku 2011 vykazovaly vysoké obraty ze stavebních činností. Každý měsíc uplatňovaly nároky na vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Firmy přitom podle detektivů nevykonávaly žádnou činnost, nevedly účetnictví a na účtech měly jen minimální pohyby. Jako jednatelé v nich působili tzv. bílí koně.

Speciální tým Kobra je složený z policistů, celníků a lidí z finanční správy a zaměřuje se na velké daňové úniky. Zásah proti skupině z Kladenska s krycím názvem Uhlí začal v únoru 2015. Členové Kobry zasahovali na 38 místech v Česku, zejména pak ve Středočeském kraji. Vyšetřování pak dokončili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

florimon ( 18. října 2017 15:50 )

 A proc ta slavna kobra nezabavi majetek vsem ve vlade a tem co tam byli driv gros.spidla.topolanek.klaus.kalousek a dalsim zlodejum.a milijardarum a soudcum.

Zobrazit celou diskusi