Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Praktičtí lékaři stávkovali. Podle ministra Ludvíka však pro ně peníze nejsou

Autor: ČTK - 
18. října 2017
06:45

Zhruba třetina praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů ve středu neotevřela své ordinace na protest proti nedostatku financí a proti zavedení elektronického receptu od příštího ledna. K akci se připojila i asi šestina lékáren, které byly půl hodiny mimo provoz. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) peníze navíc pro praktiky ani lékárny nejsou. Z 16 miliard korun navíc proti letošnímu roku půjde většina na vyšší platy v nemocnicích a drahou specializovanou léčbu, zbývající čtyři miliardy byly rozděleny mezi ostatní.

Ve změnu úhradové vyhlášky pro příští rok už protestující lékaři nevěří. Chtějí ale, aby nová Sněmovna do konce roku zastavila povinnost elektronických receptů. V rozhovoru s ČTK to řekl za Koalici soukromých lékařů, která sdružuje praktiky, dětské lékaře a ambulantní specialisty, Petr Šonka. „Než o jednorázovou změnu úhradové vyhlášky nám jde o to, aby se přijaly mechanismy ke spravedlivějšímu rozdělování peněz,“ dodal.

Celkem je v Česku přes 43 tisíc aktivních lékařů. Praktických pro dospělé je více než 6800, ambulantních specialistů 12 800 a praktiků pro děti a dorost 4800. Část z nich ale má své ambulance v nemocnicích, protest se jich tak netýká. Připojilo se k němu asi 7000 ordinací, kolem 4000 z nich byli praktičtí lékaři.

Protestujícím lékařům vadí srovnávání příjmu celé ordinace, která má vedle platu lékaře a sestry i další náklady jako nájem ordinace, její provoz a zdravotnický materiál, s příjmem lékaře v nemocnici. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale v této souvislosti dnes uvedl, že slouží jen přes 30 hodin týdně, zatímco lékaři v nemocnicích i 50 až 60 hodin. Podle Ludvíka navíc ordinace na rozdíl od nemocnic nevykazují konkrétní strukturu nákladů.

 Před polednem zavřelo 420 lékáren

Kvůli zavřeným ordinacím lékařů pacienti chodili méně často také do lékáren. Například v sedmitisícové Dobrušce na Rychnovsku zavřeli ordinace všichni praktičtí lékaři. ČTK to řekl majitel lékárny U zlatého lva Jan Hendrych. „Takzvaný volný prodej byl normální, ale pacienti s recepty chodili minimálně,“ uvedl Hendrych. V jedné z lékáren v Táboře bylo receptů nejméně o polovinu méně, v jedné pardubické odhadli úbytek na třetinu.

Před polednem na protest na půl hodiny zavřelo asi 420 lékáren, dalších 1500 se připojilo symbolicky. Také lékárníky rozhněval návrh úhradové vyhlášky na příští rok. Nastavené podmínky jsou podle nich likvidační zejména pro malé lékárny, které nejsou součástí řetězců. Lékárníci chtěli navýšení platby za vydání receptu ze současných 13 na 30 korun, což byla částka zrušeného regulačního poplatku. Vadí jim i narůstající administrativa v souvislosti s plánovanými eRecepty, které pro některé lékárny prý znamenají i další náklady.

Další protest po černých páskách

Doktoři protestovali už minulý týden v úterý, zapojilo se jich až 12 tisíc. Ordinace byly otevřené a lékaři měli na rukávech černé pásky jako symbol „pohřbívání“ jejich praxí. Úhradová vyhláška, proti které protestovali, zatím není definitivní, hotová má být na konci října.

Nemocnice na protesty reagovaly rozdílně, například strakonická nemocnice kvůli nim rozšířila ambulanci. Řada dalších nemocnic ale žádná speciální opatření nepřijala a pacienty ošetřovali v ambulancích lékaři, kteří tam normálně ordinují. Žádný dopad stávka ráno neměla ani na velké nemocnice v Libereckém kraji.

Akutní případy ošetřovali

Zavřená byla ve středu například ordinace praktického lékaře Radoslava Špalka v Horní Moštěnici na Přerovsku. „Minulý týden měl protest symbolickou formu, nyní jsem už ordinaci zavřel,“ řekl ČTK Špalek, který se pacienty snažil včas informovat, že ve středu neordinuje. „Informace o stávce visí na dveřích a každý, kdo přijde, ji hned uvidí,“ podotkl Špalek.

Mezi stávkující lékaře patřil i Daniel Hudeček v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku nebo Monika Veigendová v obci Mokrá-Horákov na Brněnsku, která však ošetřovala akutní případy. Stejně se rozhodl i Tomáš Debef z Kobylí na Břeclavsku, který nechal ordinaci zavřenou, ale pomoc poskytoval akutním případům.

Ke svému lékaři ordinujícímu v centru Zlína chtěl ve středu jít čtyřicetiletý muž s virózou. „Zrovna dnes mi není dobře, ale k doktorovi se nemůžu ani dovolat. O protestu jsem nevěděl, musím vydržet do zítřka,“ řekl ČTK.

Ve středních Čechách se do středečního protestu zapojila většina praktických lékařů. Své ordinace neotevřelo 80 až 90 procent z téměř pěti stovek členů Sdružení praktických lékařů v kraji, řekl regionální předseda sdružení Martin Dudek. Podle něj jde o masivní podporu. Praktičtí lékaři podle Dudka ordinace většinou zcela zavřeli, u specialistů a lékáren zaznamenal symbolickou podporu. Lidé byli podle něj o akci dopředu informováni a přijali protest s pochopením. „Řekl bych, že podpora mezi pacienty byla dobrá,“ míní Dudek.

Ludvík lékařům nepřidá, nejsou na to peníze

Peníze navíc pro protestující praktické a dětské lékaře a ambulantní specialisty v úhradové vyhlášce na příští rok však podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) nejsou. Ze 16 miliard korun navíc půjde většina na zvýšení platů v nemocnicích, do následné péče a na drahou specializovanou léčbu.

Návrh úhradové vyhlášky pro příští rok podle ministra počítá díky růstu ekonomiky a zaměstnanosti s výběrem zdravotního pojištění asi o 16 miliard vyšším než letos. Na zvýšení platů zdravotníků v nemocnicích, který od ledna příštího roku schválila vláda, z nich půjde 7,5 miliardy. Další 1,5 miliardy musí pokrýt zvýšení platů sester pracujících u lůžek ve směnném provozu, které dostaly 2000 korun navíc od letošního července.

„Peníze jdou jen na zvýšení platů, nikoliv na rozvoj nemocnic,“ dodal náměstek ministra Roman Prymula. „Musím odmítnout, že někomu příjmy klesnou, protože to pravda není,“ uvedl ministr. Podle protestujících praktiků a lékárníků jim ale úhrady podle návrhu neporostou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fojtana ( 18. října 2017 18:14 )

Vy jste se ptal diskutujícího "zedníka" jestli má maturitu ?? A co vy? umíte alespoň číst a psát?!! Jestli jste doktor, tak to teda potěš koště ............

fojtana ( 18. října 2017 18:10 )

Pacient nepotřebuje mít maturitu, aby pocítil "neviditelnou ruku trhu" ve zdravotnictví, co napsal je holá realita !!!

fojtana ( 18. října 2017 18:06 )

Pročpak někdo nezveřejní příjmy obvoďáků, jenom tzv.kapitační platba o které většina pacientů vůbec neví, je pro ně co jsem naposled zjistila, 90 Kč za každého pacienta měsíčně, i když ho leta neviděli. Naše doktorka jen posílá do laboratoře a ke specialistovi, už má pracovní dobu rozdělenou na provozní a ordinační, protože v ordinaci je méně hodin, než je běžná pracovní doba, ve 1 den v týdnu má jen objednané pacienty, preventivní prohlídky dělá na požádání a z nich jen zlomek úkonů, které má obsahovat !! O lékárnách škoda mluvit, jejich v každé ulici hafo, tak asi konkurence je neohrožuje. Je to svinstvo a ještě se srovnávat s nemocnicemi!Pravdu má zde diskutující "zedník", že v nemocnicích vládne anarchie a sestry od uklízeček nepoznáte! Akorát roznesou léky, píchnou injekci a ostatní dělaj sanitáři - někdy odpuzující nedůvěry hodné týpky!! Jen prachy !!! Jednou to poznají na vlastní kůži, protože bývalá solidarita mezi zdravotníky je už taky v háji.

Gentleman3 ( 18. října 2017 11:29 )

Snad kdybyste si neco precetl...Vetsi lekarny snad musi na zpracovani vyse jmenovanYch receptu zamnečstnat n navic asi 2 lidi..Pri plaTU TAK 20 TISIC JESTE DALSICH NEJMENA TRICET TISIC NA ZDRAV A SOCIALNI DAVKY..

doktormediciny ( 18. října 2017 11:10 )

pANAMIRE....tI STARSI JSME ZVKLADALI vytrhnoutz zub, udelat porod, pichnout bubinek.. Krtome toho lecba infarktui v prvnich minutach..Po sobotach a neelich jsou doskolovaci kursy...Ma to nektere povolani...Otazkas¨

Zobrazit celou diskusi