Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tahanice o Krtečka: Milerova vnučka prohrála spor o licenci na pohádkovou postavičku

Autor: ČTK - 
17. října 2017
14:30

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera nesmí dál poskytovat licence k výrobě předmětů s Krtečkem. Rozhodl o tom v úterý pražský městský soud. Smlouva, na jejímž základě jsou licence poskytovány, je podle soudu neplatná. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat. 

„V tuto chvíli vítáme, že žaloba byla žalobkyní stažena v části, ve které zakazovala naší společnosti nakládat s licencí a udělovat dále sublicence. Jsme rádi, že soud i protistrana uznaly pravost podpisu na licenční smlouvě i fakt, že byl můj dědeček Zdeněk Miler v době podpisu způsobilý smlouvu uzavřít. Proto je zcela logické, že s dnešním verdiktem městského soudu nesouhlasíme,“ sdělila ČTK Karolína Milerová.

Značnou šíři produktů s Krtkem umožňují vyrábět licence, které poskytuje Milerová. Vedle nich na trhu figurují i smlouvy, které za Milerova života uzavírala jeho advokátka Milena Fischerová, jíž také autor v roce 2006 určil jako správkyni svého dědictví. Dědické řízení trvá již několik let; soudkyně v úterý uvedla, že jeho výsledek by mohl dnes projednávaný případ ovlivnit, pokud by se Karolína Milerová stala dědičkou. Vnučka tvrdí, že rodina dospěla po několika letech k dohodě, kterou blokuje její matka a rodina řeší, zda nepodá návrh na omezení její svéprávnosti.

Karolína Milerová za účelem rozvíjení odkazu díla svého dědečka založila společnost Little Mole. Později navázala spolupráci s čínskými partnery pro natáčení nových filmů s oblíbenou postavičkou. Pro tuto část svého podnikání založila firmu Little Mole Cartoon. Na její fungování by ani pravomocný rozsudek v úterní kauze neměl mít žádný vliv.

Soud v úterý vyhověl žalobě správkyně autorova díla Mileny Fischerové, která zpochybnila platnost smlouvy umožňující Milerové poskytovat licence. Sporný dokument o právech k oblíbené kreslené postavičce sepsaný ve prospěch Karolíny Milerové pochází ze září 2011. O dva měsíce později výtvarník zemřel. Podle dlouholeté správkyně umělcova odkazu Fischerové smlouva právně neexistuje. Vnučka to odmítá.

Soudkyně Veronika Křesťanová uvedla, že nejsou pochybnosti o tom, že vnučka se svým dědečkem jednala o tom, jak dál nakládat s jeho dílem. „Jejich vůlí bylo tam zahrnout všechno možné,“ podotkla Křesťanová. Obsah uzavřené smlouvy však není určitý, a proto není platná.

Soudkyně ve zdůvodnění rozsudku také uvedla, že žalovaná strana nemá oprávnění licence poskytovat. Případ však ještě bude řešit odvolací soud, který může úterní rozhodnutí zvrátit. Milerová uvedla, že jí rozhodnutí soudu mrzí. Dodala, že verdikt není podložen důkazy a bude se snažit ho změnit.

Podle Eisenreicha by úterní rozhodnutí nemělo komplikovat další rozvoj značky. „To dílo by mělo být rozvíjeno i nadále. Do výsledku vrchního soudu to pro nás nic neznamená,“ uvedl Eisenreich.

Právník správkyně autorova díla Jiří Matzner byl s rozsudkem spokojen. I on je však přesvědčen o tom, že zatím nic neřeší. K rozvoji díla Zdeňka Milera podle něj může pomoct pouze dohoda mezi dědici. „Já jsem sice spokojený, ale nejsem šťastný,“ uvedl Matzner.

Video  Krtečka a Pandu pustili jako první Číňanům. Česko musí počkat  - CCTV
Video se připravuje ...

Pokud by se podle něj rodina nedohodla a verdikt by byl pravomocný, tak pravděpodobně následovaly další soudní spory, které by se týkaly peněz za poskytnuté licence. „Samozřejmě budeme zvažovat i kroky vůči těm, kteří dneska uvádějí výrobky nebo vytvářejí svoje produkty na základě neplatné smlouvy,“ řekl Matzner.

Pro generace dětí patří Krtek a jeho přátelé k nejoblíbenějším hrdinům, což se projevuje nejen na prodeji knih a vysílacích práv, ale také řady dalších výrobků, od hraček přes domácí potřeby až k textilu. Postava Krtka mohla podle odhadu Milerovi (1921 až 2011) vydělat až 200 milionů korun, i dnes Milerovo dílo vydělává ročně miliony. V Česku je na trhu přes 150 produktů s motivem Krtka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 17. října 2017 18:04 )

taky že nejde o advokátku ale vnučku, která se snaží okrást všechny ostatní a dokonce by prohlásila i mámu za nesvéprávnou, ta je ta pravá dedička, vnučky snad dedí po svých rodičích

kiwi65 ( 17. října 2017 16:43 )

 Krtek sem krtek tam,a co však ať si všichni vydrápou oči.Co kdyby si taky zkusili všichni taky něco vymyslet a udělat?Jo kdo nic neumí ,ten se soudí,má li o co....

fotrpjotr ( 17. října 2017 11:34 )

Tak ať si koupí robertka.

cepp ( 17. října 2017 09:56 )

Opravdu nevím, kdo je dědicem ale rozhodně bych vyloučil z dědictví toho, kdo povolil realizovat Číně pokračování animovaných příběhů o krtkovi a pandě. To je takový hnus, že se autor určitě v hrobě obrací.

steelheart ( 17. října 2017 08:47 )

Krtka nemusím, tahanice se mi nelíbí, dědicové jsou vždy rozhádaní, ale v tomto případě stejně nechápu, jak si nějaká cizí osoba mimo rodinu, židovka fischerová, může dělat nějaké nároky na dědictví!!!! sama už se přiživila během zastupování Milera až až!!! židovina!

Zobrazit celou diskusi