Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslední slunečné dny lákají houbaře: Pozor ale na agresivní „létající“ klíště

Autor: bud - 
15. října 2017
05:00

Řada lidí nepochybně využije poslední slunečné a teplé dny k tomu, aby vyrazili do lesa hledat houby. Období nejvyšší aktivity klíšťat už je sice pryč, houbaře ale stále obtěžuje krvežíznivý kloš jelení, který se letos kvůli suchu přemnožil. Přenášet může bartonellu či tularemii, která způsobuje hnisavé vředy.

„Vyrazil jsem obhlédnout svá místa, kde jsou praváci. Byli tam, krásní a akurátně velicí praváci. Za tu chvilku jsem měl koš a půl, našel jsem také devět až 10 krásných kovářů, tak bylo zase hodně řízečků a jen trochu jsem dal sušit,“ popisuje své nejnovější zkušenosti houbař Vladimír z Pardubického kraje na zájmovém webu Nahouby.cz. I další houbaři tady potvrzují, že houby stále rostou, byť méně než v uplynulých týdnech.

Řada rodin nepochybně využije „babího“ léta a vyrazí do lesa. Až do středy by podle meteorologů mělo být velmi příjemně, jasno nebo skoro jasno a s teplotami kolem 20 stupňů Celsia. Zvlášť vydařená by měla být zejména neděle. „Kromě slunce nás navíc čekají i nejvyšší teploty za celý víkend. Rtuť se přes den vyšplhá na 18 až 22 stupňů Celsia,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Video  Počasí o víkendu? Nádhera! Bude až 22 stupňů a jasno.  - Dagmar Honsová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mraky klošů, vyhnal nás z lesa

Pozor by si lidé měli dát hlavně na takzvané „létající klíště“, tedy kloše jeleního. Tento hmyz v lesích stále řádí, což amatérští houbaři potvrzují. „Vyhnal nás z lesa kloš jelení. Jsou ho tam mraky, repelent nefunguje,“ napsala Jana z Vícova na Prostějovsku. Podobnou zkušenost mají i další lidé.

Jak může být kousnutí klošem bolestivé a nepříjemné, popsala v létě Blesku i Natálka Némethová (13) z Ostrova na Karlovarsku „Byla jsem loni o prázdninách v lese na houbách a něco mě kouslo do nohy. Nejdřív to jen svědilo, po pár dnech se mi ale kousanec zanítil a celý nárt mi otekl tak, že jsem nemohla chodit,“ řekla školačka.

Létající klíště kouslo před rokem i Natálku Némethovou (13). Dodnes má na nártu znaménko. Létající klíště kouslo před rokem i Natálku Némethovou (13). Dodnes má na nártu znaménko. | Kateřina Moravcová, Wikipedia

S neobvyklým kousnutím k lékaři

Kloš na rozdíl od běžného klíštěte nemůže přenášet boreliózu nebo encefalitidu. Hrozí však nakažení bartonellou či tularemií. Hygienici a lékaři proto před klošem jelením varují. „S každým neobvyklým kousnutím, které ale ani po několika dnech nezmizí, a dokonce se stále zvětšuje, raději okamžitě vyhledejte pomoc lékaře,“ uvedla lékařka Jana Svobodová.

Průběh bartonelly je většinou mírný, u lidí s porušenou imunitou však může vyvolat i zánět srdečního svalu. Při tularemii zase kousnutí zhnisá a vytvoří se bolestivý vřed. Kloš jelení, lidově lojnice, je dvoukřídlý hmyz z čeledi klošovitých. Jedná se o druh bodavé mouchy, která se živí krví zvířat, především savců, ale i ptáků.

Video  Tuto úrodu si přinesl v neděli dopoledne z lesa František Doležal z Uherského Ostrohu. Radost měl hlavně z pýchavek.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Jak správně odstranit klíště? Čtěte zde >>>

 

balcarova3 ( 15. října 2017 21:01 )

v lese jsme každý víkend - lojnice se tam vyskytují - ale nepamatuji se že by mě někdy nějaká kousla. Zbytečná panika!

villon ( 15. října 2017 12:06 )

 Ta školačka má supr udělaný nechty.

Zobrazit celou diskusi